2013-07-03 14:18:57
Φωτογραφία για Κοζάνη: Ξύπνησαν μνήμες από τον σεισμό του 1995
Εφιαλτικές μνήμες ξύπνησε χθες στους κατοίκους της βόρειας Ελλάδας η ισχυρή σεισμική δόνηση, μεγέθους 4,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που σημειώθηκε στην Κοζάνη. Ενα δυνατό βουητό, συνοδευόμενο από έντονο ταρακούνημα, πάγωσε την καρδιά όλων.

Η ώρα ήταν 13.45 το μεσημέρι, όταν η γη άρχισε να τρέμει στην περιοχή της Κοζάνης, όπως είχε γίνει και το 1995. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το επίκεντρο της χθεσινής δόνησης εντοπίζεται σε απόσταση 23 χιλιόμετρα νότια-νοτιοανατολικά της Κοζάνης και 287 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Αθήνας, στην περιοχή της λίμνης Πολυφύτου, ενώ το εστιακό του βάθος υπολογίζεται στα 14 χιλιόμετρα.

Θεσσαλονίκη

Η δόνηση έγινε ιδιαίτερα αισθητή και στο κέντρο της Θεσσαλονίκης. Και εκεί ξύπνησαν μνήμες από το 1978, όταν σεισμός μεγέθους 6,6 Ρίχτερ προκάλεσε τον θάνατο πενήντα ανθρώπων και άφησε άστεγους χιλιάδες άλλους
. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «Espresso» ο σεισμολόγος του Εργαστηρίου Γεωφυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μανώλης Σκορδίλης: «Επρόκειτο για επιφανειακό σεισμό και γι' αυτό έγινε ιδιαίτερα αισθητός. Πρόκειται για μια περιοχή με χαμηλή σεισμικότητα, η οποία δίνει ανά μεγάλα χρονικά διαστήματα σεισμό. Μέχρι το βράδυ είχαμε κάποιους μετασεισμούς. Ωστόσο παρακολουθούμε την εξέλιξη του φαινομένου. Πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 24 ώρες για να εκτιμήσουμε την κατάσταση».

Το 1995

Ο σεισμός των 4,7 Ρίχτερ σημειώθηκε 20 χιλιόμετρα ανατολικότερα από αυτόν που είχε εκδηλωθεί το 1995. Ηταν Σάββατο 13 Μαΐου του 1995, όταν μια πρωτοφανής για την περιοχή σεισμική δόνηση 6,6 Ρίχτερ συγκλόνισε τους κατοίκους των νομών Κοζάνης και Γρεβενών. Το εφιαλτικό τοπίο που δημιουργήθηκε τότε μνημονεύεται ακόμη από άτομα που διαμένουν εκεί. Ο σεισμός εκείνος προκάλεσε τεράστιες υλικές καταστροφές, ευτυχώς όμως δεν είχε κανένα ανθρώπινο θύμα.
madata.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ