2013-07-02 19:32:08
Φωτογραφία για Θα προστατεύσει η Ρωσία το «βαθύ λαρύγγι» της CIA;
Η διάδοχος της ΚαΓκεΜπε, FSB, και το FBI φέρονται να συζητούν για την τύχη του Σνόουντεν. Αν και πολλοί εκτιμούν ότι το «βαθύ λαρύγγι» της CIA θα παραμείνει στη Ρωσία, δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι τελικώς θα εκδοθεί.

Νικολάι Σουρκόφ

Το μέλλον του πράκτορα της CIA, Έντουαρντ Σνόουντεν, έχει καταστεί πλέον διμερές θέμα Ρωσίας και Αμερικής. Οι πρόεδροι των δύο χωρών έδωσαν εντολή στους επικεφαλής της FSB και του FBI να βρουν μια λύση. Παρά τις αντιρρήσεις των ρώσων υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αυξάνονται οι πιθανότητες παράδοσης του φυγά.

Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Νικολάι Πάτρουσεφ, ανέφερε στον τηλεοπτικό σταθμό Russia 24 τα εξής: «Τη θέση τους για το θέμα του Σνόουντεν εξέφρασαν τόσο ο Βλαντίμιρ Πούτιν, όσο και ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Είναι γεγονός ότι δεν έχουν οδηγηθεί σε μια απόφαση, η οποία θα ικανοποιούσε και τις δυο πλευρές, γι’ αυτό ανέθεσαν στον διευθυντή της FSB, Αλεξάντρ Μπορτνικόφ, και στον διευθυντή του FBI, Ρόμπερτ Μίλερ, να βρίσκονται σε συνεχή επαφή και να αναζητήσουν τις πιθανές επιλογές για την επίλυση του θέματος
. Η αποστολή που έχουν, δεν είναι καθόλου εύκολη. Επομένως θα πρέπει αυτοί να βρουν τη λύση στα πλαίσια των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου. Αυτή τη στιγμή, είναι αδύνατο να ειπωθεί ότι υπάρχει μια έτοιμη συνταγή», πρόσθεσε ο Πάτρουσεφ.

Η θέση Πούτιν

Ωστόσο, ο πρόεδρος Πούτιν πρότεινε μια διέξοδο. Όπως ανέφερε, ο Σνόουντεν μπορεί να παραμείνει στη Ρωσία εφόσον το θελήσει, αλλά υπό τον όρο ότι θα σταματήσει να βλάπτει τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο κ.Πούτιν δήλωσε: «Εάν επιθυμεί να πάει κάπου και εκεί τον δεχτούν, είναι ελεύθερος να το κάνει. Αν θελήσει να παραμείνει εδώ, υπάρχει ένας όρος. Να σταματήσει τη δραστηριότητά του που έχει ως στόχο να βλάψει τις ΗΠΑ, όσο κι αν αυτό ακούγεται παράξενο να βγαίνει από τα χείλη μου». Ο πρόεδρος πρόσθεσε ότι ο Σνόουντεν αισθάνεται τον εαυτό του υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αγωνιστή για αυτά, και προφανώς, δεν έχει σκοπό να σταματήσει τη δραστηριότητά του αυτή.

Που είναι ο Σνόουντεν;

Να σημειωθεί ότι νωρίτερα ο πρόεδρος του Ισημερινού, Ραφαέλ Κορέα, δήλωσε ότι η κατάσταση πλέον βρίσκεται ολοκληρωτικά στα χέρια των ρωσικών αρχών, καθότι από αυτές εξαρτάται αν ο πρώην σύμβουλος της CIA θα βρεθεί στο έδαφος του Ισημερινού ή σε διπλωματική αποστολή του Ισημερινού, προκειμένου να αποκτήσει το καθεστώς του πρόσφυγα. Για την ώρα πάντως, ο Σνόουντεν, με ακυρωμένο το αμερικανικό διαβατήριό του, έχει εγκλωβιστεί στη ζώνη διέλευσης του αεροδρομίου Σερεμέτεβο. Η αλήθεια είναι βέβαια ότι κανείς δεν τον έχει δει πλέον εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα, ενώ το προσωπικό του ξενοδοχείου-κάψουλα, όπου αυτός πέρασε μερικές ώρες, ανέφερε ότι Σνόουντεν έφυγε μαζί με ένα άγνωστο πρόσωπο που φορούσε πολιτικά (!).

Παρόλα αυτά, ο φυγάς διαθέτει πιθανόν ακόμη μία διέξοδο. Δηλαδή, να εγκαταλείψει τη Μόσχα με το αεροπλάνο του αρχηγού κάποιου κράτους, από αυτά που προσγειώθηκαν στη Ρωσία για τη Σύνοδο Κορυφής των χωρών εξαγωγέων φυσικού αερίου. Ένας τέτοιος σωτήρας θα μπορούσε να γίνει ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νίκολας Μαντούρο, ο οποίος νωρίτερα του είχε υποσχεθεί στήριξη και προστασία.

Διαβάστε επίσης:

Ο Σνόουντεν απέσυρε την αίτηση πολιτικού ασύλου προς τη Ρωσία

Άσυλο σε 21 χώρες αναζητεί ο Έντουαρντ Σνόουντεν

Εν τω μεταξύ, την υποστήριξή τους στον Σνόουντεν εξεδήλωσαν ρώσοι ακτιβιστές για τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς και βουλευτές. Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Ρωσίας, παρά τω Προέδρω, Μιχαήλ Φεντότοφ, δήλωσε ότι ο Σνόουντεν ενήργησε προς όφελος της κοινωνίας, και γι’ αυτό η κοινωνία υποχρεούται να τον προστατεύσει. Επιπλέον, τόνισε ότι η Ρωσία έχει ψηφίσει τη Σύμβαση της Γενεύης για τους πρόσφυγες, η οποία υποχρεώνει τη χώρα να μην εκδίδει έναν πρόσφυγα, ειδικά μάλιστα όταν αυτός ζητά πολιτικό άσυλο. «Υποχρεούμαστε να του παράσχουμε προστασία», ανέφερε ο Φεντότοβ, τονίζοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη διάσταση της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην υπόθεση του Σνόουντεν.

Τέλος, ο επικεφαλής της Επιτροπής τη ρωσικής Δούμας για Εξωτερικές Υποθέσεις, Αλεξέι Πουσκόφ, δήλωσε ότι η έκδοση πολιτικού πρόσφυγα είναι μια πράξη ηθικά μη αποδεκτή.

Το κείμενο βασίστηκε σε δημοσιεύματα του RIA Novosti.

Η Ρωσία Τώρα
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΑΣΟΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΠΑΣΟΚ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΧΡ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ