2013-07-02 09:56:54
Φωτογραφία για Neoset: Ενα βήμα πριν από το λουκέτο
Πάγωσε χθες η αγορά από τη δικαστική απόφαση που αφήνει απροστάτευτη τη Neoset απέναντι στους πιστωτές της, με αποτέλεσμα η εταιρεία να βρίσκεται ένα βήμα πριν από το λουκέτο. Το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε τελικά την αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα που είχε κάνει η εταιρεία, αίτημα που αν γινόταν αποδεκτό ίσως έδινε στην πάλαι ποτέ κραταιά εταιρεία του κλάδου των επίπλων μια, έστω μικρή, παράταση ζωής και ίσως μια ευκαιρία να αντιμετωπίσει τα προβλήματά της.

Η εταιρεία επίπλων Neoset, το «success storie» της προηγούμενης εικοσαετίας, η οποία χτυπήθηκε από την κρίση, από τον ανταγωνισμό των πολυεθνικών αλλά και από τα αποτελέσματα άτυχων επιχειρηματικών επιλογών στο παρελθόν, μετά την τελευταία εξέλιξη είναι πλέον απροστάτευτη έναντι των πιστωτών της και η πορεία της διαγράφεται δυσοίωνη. Η απειλή της πτώχευσης είναι πιο κοντά από κάθε άλλη φορά, αν και η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε έφεση κατά της απόφασης του Πρωτοδικείου, κάτι που μένει να αποδειχθεί αν τελικά το αποφασίσει.


ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ. Τον δρόμο του άρθρου 99 πήρε η εταιρεία Neoset τον περασμένο Νοέμβριο. Τα προβλήματα όμως είχαν αρχίσει νωρίτερα και κορυφώθηκαν την τελευταία τριετία. Σήμερα η έλλειψη ρευστότητας έχει κόψει το οξυγόνο της και όπως όλα δείχνουν οδεύει προς οριστικό λουκέτο. Οταν πριν από 31 χρόνια ο πρόεδρος και ιδρυτής της Κωνσταντίνος Αλεξανδράκης έφερε το ελληνικό καταναλωτικό κοινό σε επαφή με το μοντέρνο, λειτουργικό και οικονομικό έπιπλο όλη η αγορά μιλούσε για την επανάσταση στον κλάδο των επίπλων. Στα χρόνια που ακολούθησαν είχε καταφέρει να γίνει η πρώτη εταιρεία και μάλιστα, όπως λένε επιχειρηματίες του κλάδου των επίπλων, με μόνο ανταγωνιστή τον εαυτό της. Από το 2000 και μετά η εταιρεία προχώρησε σε μια σειρά εξαγορών, όπως το 2000 που εξαγόρασε την εταιρεία επίπλων Πίττας, ενώ αργότερα προχώρησε και σε άλλες εξαγορές επίπλων όπως οι ΣΙΜΚΟ, Γουλανδρή και Σκουρόπουλος.

Στο απόγειό της είχε ένα δίκτυο από 100 καταστήματα σε όλη τη χώρα, είχε αποκτήσει ένα μεγάλο δίκτυο καταστημάτων και στο εξωτερικό, που έφτανε μέχρι και τη Νιγηρία. Ομως, όπως λένε στελέχη της αγοράς, δεν κατάφερε να προβλέψει την κρίση που ερχόταν αλλά και τις αλλαγές στον ανταγωνισμό. Πάντως οι δυσκολίες για τον όμιλο είχαν αρχίσει να γίνονται ορατές ήδη από τα μέσα του 2007. Οι ρυθμοί αύξησης των πωλήσεων άρχισαν να παγώνουν Η είσοδος της ΙΚΕΑ άλλαξε την αγορά. Παράλληλα, κάποιες από τις επενδύσεις που είχαν γίνει δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, όπως ήταν η παραγωγή ειδών από συνθετικό ξύλο deck, Neowood, αλλά και η απορρόφηση της εταιρείας με τα έπιπλα κουζίνας Biente.

Την ίδια στιγμή που έπρεπε να ανασχεδιάσει τη στρατηγική της οι επιλογές που έγιναν - με εξαγορές σε τομείς του κλάδου των επίπλων που δεν ήταν το αντικείμενό της αλλά και με επενδύσεις στο εξωτερικό που ναυάγησαν - οδήγησαν την εταιρεία, που δεν μπορούσε να μετρήσει τα κέρδη της, σε ζημιές που το 2011 έφτασαν τα 7,8 εκατ. ευρώ (2011) και σημαντικά χρέη προς τις τράπεζες στα οποία δεν μπορεί να ανταποκριθεί. Οι οφειλές της εταιρείας στις 31/10/2012 ανέρχονταν στα 58,5 εκατ. ευρώ.

Από το ποσό αυτό η Neoset χρωστά 11,5 εκατ. σε τρεις μεγάλες τράπεζες ως βραχυπρόθεσμα δάνεια και περισσότερα από 42 εκατ. ευρώ σε μεγάλο αριθμό τραπεζών με τη μορφή μακροπρόθεσμων δανείων. Οφείλει επίσης περισσότερα από 5 εκατ. ευρώ σε δεκάδες προμηθευτές και πιστωτές, ενώ οφειλές υπάρχουν και προς τους εργαζομένους, το ελληνικό Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Το ενεργητικό της Neoset, συνολικής αξίας 78 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει 19 οικόπεδα αξίας 18,1 εκατ. ευρώ, αποθέματα αξίας 2,4 εκατ. ευρώ, προϊόντα έτοιμα και ημιτελή αξίας 2,3 εκατ. ευρώ, πρώτες και βοηθητικές ύλες αξίας 1,5 εκατ. ευρώ, παραγωγή σε εξέλιξη ύψους 508.300 ευρώ και απαιτήσεις από πελάτες που ξεπερνούν τα 8 εκατ. ευρώ. Το αναμενόμενο είναι κάποια ή τα περισσότερα από τα προαναφερθέντα στοιχεία της εταιρείας να εκπλειστηριαστούν προκειμένου να ικανοποιηθούν οι πιστωτές. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ