2013-07-01 14:36:03
Φωτογραφία για ΔΕΗ: ελεύθερα από σήμερα τα τιμολόγια ρεύματος
Απελευθερώνονται από σήμερα, 1η Ιουλίου, τα τιμολόγια ρεύματος. Αυτό σημαίνει ότι η ΔΕΗ αλλά και μελλοντικά κάθε ιδιώτης προμηθευτής ρεύματος θα έχει τη δυνατότητα να καθορίζει τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας με βάση τα κοστολογικά δεδομένα, χωρίς να απαιτείται προηγούμενη έγκριση από τη ΡΑΕ.

Ερωτηθείς για το θέμα, ο πρόεδρός της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, απάντησε ότι δεν πρόκειται να γίνει αλλαγή στην τιμολογιακή πολιτική της επιχείρησης για το επόμενο διάστημα, ενώ ανέφερε ότι προκειμένου να μειωθεί το κόστος ενέργειας στις επιχειρήσεις, η ΔΕΗ θα ανακοινώσει σύντομα μειώσεις της τάξης του 15% στα τιμολόγια μέσης τάσης και θα καθιερώσει διακοπτόμενα τιμολόγια στη βιομηχανία (υψηλή τάση).

Αν και η ΔΕΗ διαβεβαιώνει ότι δεν θα αυξήσει, τουλάχιστον άμεσα, τα οικιακά της τιμολόγια, οι καταναλωτές θα βρεθούν τις επόμενες ημέρες αντιμέτωποι με την αύξηση του τέλους Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), τη δεύτερη από την αρχή του έτους.


Σύμφωνα με tanea.gr, η αύξηση θεωρείται σχεδόν βέβαιη και αποδίδεται στη μεγάλη διείσδυση των ΑΠΕ, κυρίως των φωτοβολταϊκών, την οποία καλούνται να πληρώσουν οι καταναλωτές.

Ειδικότερα, η αύξηση αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση σύμφωνα με την οποία το τέλος ΑΠΕ πρέπει να αναπροσαρμόζεται ανά εξάμηνο προκειμένου ως το τέλος του 2014 να έχει εξαλειφθεί το έλλειμμα του ειδικού λογαριασμού που τηρεί ο Λειτουργός της Αγοράς (ΛΑΓΗΕ) και αναμένεται να ανακοινωθεί από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας.

Ένα πιθανό σενάριο είναι το τέλος ΑΠΕ, που έχει μετονομαστεί σε Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ), να αυξηθεί από τα 9,3 ευρώ σήμερα στα 15 ευρώ οι 1.000 κιλοβατώρες.

Σε αυτή την περίπτωση ένα μέσο νοικοκυριό που καταναλώνει 1.600 κιλοβατώρες το 4μηνο και σήμερα πληρώνει 14,9 ευρώ ως ΕΤΜΕΑΡ, από το επόμενο 4μηνο θα πληρώνει 24 ευρώ.

Οι αυξήσεις δεν πρόκειται να σταματήσουν παρά μόνο αν το ΥΠΕΚΑ λάβει πρόσθετα μέτρα για να συγκρατηθεί ο ρυθμός διείσδυσης των φωτοβολταϊκών.

Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα έχουν ήδη εγκατασταθεί 2.500 μεγαβάτ φωτοβολταϊκών, δηλαδή έχει ήδη καλυφθεί ο στόχος για το 2020.
econews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ 01/07/2013
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΙΣ 01/07/2013
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ