2013-06-29 13:40:53
Φωτογραφία για Κέικ λεμονιού
«Δροσερό και γευστικό ταιριάζει με όλες τις ώρες της ημέρας»

ΥΛΙΚΑ

- 1 φλιτζάνι βούτυρο

- 2 φλιτζάνια ζάχαρη

- 4 αβγά

- 1 φλιτζάνι γάλα

- 3 φλιτζάνια αλεύρι

- 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ

- ξύσμα λεμονιού

Για το σιρόπι

- 1½ φλιτζάνι ζάχαρη

- ¾ του φλιτζανιού νερό

- 2 κουτ. σούπας χυμός λεμονιού

- φλούδα λεμονιού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε μίξερ ή σε λεκάνη κουζίνας με μαγειρικό σύρμα χτυπάμε το βούτυρο και προσθέτουμε τη ζάχαρη λίγο-λίγο. Ταυτόχρονα, ρίχνουμε και ένα-ένα τα αβγά ενώ συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για λίγα λεπτά προσθέτοντας και το ξύσμα λεμονιού. Παράλληλα με το μίξερ, κοσκινίζουμε το αλεύρι, το πάουντερ και το ελάχιστο αλάτι και τα προσθέτουμε στο μείγμα βουτύρου και αβγών, ενώ ρίχνουμε και λίγο-λίγο το γάλα ανακατεύοντας πολύ καλά.


2. Όταν το μείγμα «σφίξει», το τοποθετούμε σε μια φόρμα για κέικ που έχουμε φροντίσει πριν να είναι βουτυρωμένη και πασπαλισμένη με αλεύρι. Ψήνουμε στη συνέχεια το κέικ για μία περίπου ώρα, σε όχι πολύ δυνατό φούρνο, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει χρώμα.

3. Ενώ ψήνουμε το κέικ, ετοιμάζουμε το σιρόπι λεμονιού βράζοντας για πέντε λεπτά σε κατσαρολάκι τη ζάχαρη, το νερό, το χυμό λεμονιού και ρίχνοντας επίσης ένα μικρό κομματάκι από τη φλούδα του λεμονιού. Με γευστική δοκιμή θα καταλάβουμε όταν είναι έτοιμο.

4. Όταν το κέικ ψηθεί το βγάζουμε από τη φόρμα και το αφήνουμε να κρυώσει. Στη συνέχεια, ή το ξαναβάζουμε στη φόρμα ή σε κάποια λεκανίτσα και -τρυπώντας το με καλαμάκια από σουβλάκι σ’ όλες τις πλευρές του- περιχύνουμε το χλιαρό σιρόπι προσπαθώντας να πάει παντού. Αν θέλουμε στο τέλος, ρίχνουμε άχνη στην επιφάνεια του κέικ.

Χρόνος εκτέλεσης: 60 λεπτά

Μερίδες: 10-12 κομμάτια

ΣΥΜΒΟΥΛΗ

Μην απογοητευτείτε όταν το κέικ δεν σας πετύχει με την πρώτη και δεν φουσκώσει. Προσωπικά, μετά τη 10 –τουλάχιστον- φορά κατάφερα να κάνω ένα καλό κέικ λεμονιού ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ" ΜΕ 1€
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ