2013-06-29 10:15:04
Φωτογραφία για Γνώμη: Στο δρόμο του αγωγού
Η Ελλάδα ήταν ο νικητής των εξελίξεων, σύμφωνα με τα διεθνή ΜΜΕ, τα δημοσιεύματα των οποίων συνέκλιναν, χθες, στο γεγονός ότι η αδύναμη οικονομικά χώρα μας εξασφαλίζεται ενεργειακά με την απόφαση για τον ΤΑΡ, ενώ αποκτά και μια καλή πηγή εσόδων Τα αυστριακά ΜΜΕ έδειχναν ιδιαίτερο ενδιαφέρον, λόγω της συμμετοχής αυστριακής εταιρείας στον ανταγωνιστικό αγωγό Nabucco, και απέδιδαν την επιλογή ΤΑΡ σε πολιτικές παρεμβάσεις και όχι σε οικονομικούς υπολογισμούς, σημειώνοντας ότι οι τιμές αερίου είναι υψηλότερες σε Ιταλία και Ελλάδα. Τα αυστριακά μέσα έκαναν λόγο, επίσης, για μεγάλη ήττα της αυστριακής εξωτερικής πολιτικής, ενώ κάποια ανέφεραν ότι ο μεγάλος νικητής του νότιου διαδρόμου δεν είναι η Ρωσία, αλλά η Τουρκία...

Τα σερβικά ΜΜΕ έλεγαν ότι η οικονομικά υποταγμένη στην Ε.Ε. και με καταρρέουσα οικονομία Ελλάδα αναδείχθηκε στο νέο στρατηγικό ενεργειακό πυλώνα της Ε.Ε. και των δυτικών Βαλκανίων! Τα κοινοτικά σημείωναν ότι ο Αζέρος πρόεδρος Αλίγεφ χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο, προκειμένου να ωφεληθεί πολιτικά, καθώς η Επιτροπή τον έχει καταστήσει προνομιακό εταίρο μεταξύ των άλλων ηγετών των πρώην σοβιετικών χωρών και αυτός προσπαθεί να πετύχει ευνοϊκή μεταχείριση από τα ευρωπαϊκά ΜΜΕ για την εσωτερική κατάσταση στη χώρα του.


Τα αμερικανικά ΜΜΕ εκτιμούσαν ότι η επιλογή του αγωγού βασίστηκε στον υπολογισμό του κόστους, συμπληρώνοντας πως η Ιταλία και η Ελλάδα συνιστούν καλύτερες αγορές για φυσικό αέριο σε σχέση με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία. Υπογράμμιζαν, επίσης, και τη σημασία της εξαγοράς της ελληνικής εταιρίας φυσικού αερίου ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη εταιρία Socar σχετικά με την επιλογή ΤΑΡ.

Τα ιταλικά μέσα έκαναν λόγο για πολύ καλή είδηση όσον αφορά την Ιταλία, η οποία προσδοκά να καταστεί κόμβος και αυτή για το φυσικό αέριο. Η παράθεση του τρόπου με τον οποίο παρουσίασαν το θέμα του αγωγού τα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης είναι χρήσιμη γιατί δίνει την αίσθηση της σημασίας που έχει η εξέλιξη αυτή για τα ενεργειακά δεδομένα της Ελλάδας και καταγράφει τη γενικότερη αναβάθμιση της εικόνας της στο εξωτερικό που αποτελεί και την παράπλευρη ωφέλεια από το πέρασμα του αγωγού.

Αυτό που έχει σημασία πλέον για την ελληνική πλευρά είναι να συνεχίσει τους πολύ καλούς χειρισμούς που έχει κάνει στο συγκεκριμένο πεδίο έως την ολοκλήρωση της συμφωνίας, ώστε να αξιοποιήσει στο μέγιστο τις δυνατότητες και ευκαιρίες που προκύπτουν οι οποίες είναι πολλές και σε πεδία που δεν είναι εμφανή προς το παρόν.
naftemporiki
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ