2013-06-27 10:51:03
Φωτογραφία για Πολιτική αβελτηρία με νέα προσωπεία…
του Στέλιου Συρμόγλου

Τα πολιτικά “εγκλήματα”, η πολιτική αβελτερία και ανικανότητα “εξαγνίζονται” με αναπαλαίωση ή ανασχηματισμό του πολιτικού προσωπικού. Οι ιδέες και οι αντιλήψεις της εξουσιαστικής προπαγάνδας παρουσιάζονται πάντοτε ως... ελπιδοφόρες με νέα “προσωπεία” και συντελούν στη μεγάλη εξαπάτηση του κοινωνικού συνόλου. Ετσι συντηρείται ο παραλογισμός της “δεσποτείας” της γραφειοκρατικής εξουσίας, μια προσδιορισμένη πολιτική τάξη πραγμάτων, που παρουσιάζονται μάλιστα ως “προοπτική”, ως πρόοδος και ανέλιξη της κοινωνίας Ταυτόχρονα μια τρομερή σύγχυση κυριαρχεί στον καθορισμό του εννοιολογικού περιεχομένου πολλών χαρακτηρισμών της πολιτικής και γενικόττερα της κοινωνικής ζωής. Μια απαράδεκτη διαστρέβλωση ακόμα και των συμβόλων του λόγου ή του “προφίλ” των πολιτικών προσώπων που γίνεται εσκεμμένα από τους προπαγανδιστές και τους δημαγωγούς. Και αποτελεί πρόκληση για την κοινή λογική και κυνική αναίδεια των τυχοδιωκτών της εξουσίας η σκόπιμη παραμόρφωση των εννοιών της πολιτικής και η διαμόρφωση νέας “εικόνας” για πολιτικούς με συγκεκριμένα γνωρίσματα, τους οποίους ωστόσο παρουσιάζουν με άλλο “προσωπείο”.


Το φαινόμενο αυτό είναι παλαιά “αμαρτία” του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου. Στο χώρο της πολιτικής οι έννοιες της ηθικής, της αλήθειας και της προόδου δεινοπάθησαν, κυριολεκτικά, από την πληθώρα των παραποιήσεων και των πλαστογραφιών, που υπέστησαν κατά καιρούς από τους ανενδοίαστους δημοκόπους. Οι προπαγανδιστές των πολιτικών συμφερόντων δεν ενοχλούνται ούτε από τις λογικές αντιφάσεις και τα απίθανα ψεύδη, ούτε από τη “σκιαγράφηση”, έστω με αδρές γραμμές, στα 24ωρου λειτουργίας εργαστήρια της τεχνητής πλύσης εγκεφάλων, της νέας “εικόνας” πολιτικών προσώπων με απόλυτα γνώριμα στη κοινή γνώμη χαρακτηριστικά.

Απευθύνονται στο συναίσθημα και ποτέ στη λογική. Απευθύνονται στην αγωνία του πολίτη. Προσπαθούν να του “εμφυτεύσουν” την ελπίδα και να διαμορφώσουν πεποιθήσεις και την αποδοχή των όποιων πολιτικών αποφάσεων και ενεργειών με τη βοήθεια ψυχολογικών τεχνασμάτων και όχι με λογικά επιχειρήματα.

Αυτή την απαράδεκτη κατάσταση βιώνουμε από την περασμένη Δευτέρα, αμέσως μετά την ανακοίνωση του νέου κυβερνητικού σχήματος, ως απόρροια μιας απέλπιδας προσπάθειας του πολιτικού κατεστημένου να ανασυντάξει τις “ισχνές” δυνάμεις του και να επιμηκύνει την παραμονή του στην εξουσία, ώστε να ανταποκριθεί στην “αποστολή” που του ανέθεσαν συγκροτημένα συμφέροντα, που βέβαια δεν έχουν να κάνουν με το άκρατο ενδιαφέρον για τη “σωτηρία” της χώρας, αλλά με την οικονομική αφαίμαξη του αποδεδειγμένα ευαπάτητου και εκφοβισμένου ελληνικού λαού.

Και μπορεί να ανήκει στη δικαιοδοσία της πολιτικής μαζικής ψυχολογίας η παθητική πρός το παρόν αποδοχή από την κοινωνία των συνεπειών της πολιτικής ανικανότητας, όπως και η αιτιολόγηση της συμπεριφοράς του κυβερνητικού δίδυμου της “συμφοράς” να άπτεται της ψυχοπαθολογίας, δεν μπορεί ωστόσο να περάσει απαρατήρητη η πολιτική αβελτερία των τελευταίων ημερών, που εμφανίζεται με νέα “προσωπεία”.

Ετσι έχουμε μια ενορχηστρωμένη προσπάθεια από τα ΜΜΕ και συγκεκριμένους δημοσιογράφους, σε διατεταγμένη υπηρεσία από τους εργοδότες τους, να μας “βομβαρδίζουν” με σχόλια και αναλύσεις περί της σοβαρότητας του “νέου” κυβερνητικού σχήματος, για την “ύπερβαση” των δύο πολιτικών αρχηγών, για την “προοπτική” που διαφαίνεται και αποτελεί τη μόνη “λύση” για τη χώρα, για πολιτικά πρόσωπα στις παρυφές ή και στην κορυφή της γελοιότητας να παρουσιάζονται ως “ευφυή”, σοβαρά και άκρως αποτελεσματικά… Με το απαραίτητο προπαγανδιστικό “κάρυκευμα” πάντα του “εκφοβισμού”, για την κρισιμότητα της κατάστασης και την αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί η επόμενη δόση του Αυγούστου, άρα και να τηρηθούν απαρέγκλιτα οι προυποθέσεις του μνημονίου, ανεξάρτητα αν αυτό συνεπάγεται την άμεση και περαιτέρω εξαθλίωση των κοινωνικών ομάδων.

Και στο πλαίσιο αυτό, καλούνται οι νέοι υπουργοί να “αποδείξουν” αποφασιστικότητα και “πολιτικό σθένος”, ώστε να μην προλάβει να “αφυπνιστεί” η κοινωνία και “καθηλωμένη” στην ανασφάλειά και τη σύγχυσή της, να αποδεχθεί τα νέα δεδομένα της κυβερνητικής αυθαιρεσίας…Και ποιοι είναι οι νέοι υπουργοί; Μήπως εγνωσμένης αξίας επαγγελματίες και πρόσωπα με έρμα σοβαρότητας και ευθύνης; Ανθρωποι από τα “σπλάχνα” της κοινωνίας που έχουν “μοχθήσει” για το μερικάματο; Ασχετοι με αυτό που λένε “πολιτικά τζάκια” ή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα; Είναι νέα πρόσωπα που ενσαρκώνουν την ελπίδα;

Οχι βέβαια!..Τη “ραχοκοκαλιά” της νέας-αναπαλαιωμένης κυβέρνησης αποτελούν πολιτικά πρόσωπα που έχουν “διακριθεί” για τη γελοιότητά τους και την θρασύτητά τους στα διάφορα τηλεοπτικά παράθυρα, οπότε και αναλόγως αξιολογήθηκαν και προωθήθηκαν από τον πρωθυπουργό. Την αποτελούν “γόνοι” πολιτικών οικογενειών με ανύπαρκτη επαγγελματική και πολύ περισσότερο διοικητική εμπειρία, πολιτικοί με συγγένεια πρώτου βαθμού, δημοσιογράφοι που “απέδειξαν” ότι ξέρουν να υπηρετούν με εύκαμπτη σπονδυλική στήλη ό,τι μπορεί να τους εξασφαλίσει τους χυμώδεις καρπούς της εξουσίας, αυλόδουλοι πολιτικοί που ανάλωσαν πολλές “εργατοώρες” κάνοντας ακόμα και “θελήματα” σε πρωθυπουργικές πεθερές και εθελόδουλοι “πρωτοκλασάτοι” εξουσιολάγνοι, που απεδείχθησαν ανίκανοι να υπερασπίσουν, έστω και στοιχειωδώς, την αξιοπρέπειά τους, από το φόβο μήπως και βρεθούν εκτός κυβερνητικού σχήματος…

Ολος αυτός ο “συφερτός” πολιτκών προσώπων, με νέα “προσωπεία”, που συνεχίζουν να “φιλοτεχνούν” τα ΜΜΕ, καθορίζει τις συντεταγμένες της πολιτικής ζωής και καλείται να βγάλει τη χώρα από την πολύπλευρη κρίσι…Εχουμε “νέα” κυβέρνηση, αλλά η ουσία παραμένει αναλλοίωτη: Τίποτα δεν άλλαξε μέσα στην ενεστώσα πολιτική κονίστρα.
freepen.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ