2013-06-26 17:52:33
Φωτογραφία για «Μαζέψτε τα και φύγετε»
Tου Διονυση Γουσετη / [email protected]

Τα γεγονότα είναι γνωστά («Κ» 18/6).  Ωστόσο, στις λεπτομέρειες αναδεικνύονται κρίσιμα στοιχεία: το ήθος ορισμένων διδασκόντων και διδασκομένων, πρυτάνεων και προέδρων, συνεπών και τυχοδιωκτών, γενναίων και εκείνων που η αρχική ανοχή στην παραβατικότητα τους οδήγησε τελικά στον φόβο. Στις 13 του μηνός, το Συμβούλιο Ιδρύματος (Σ.Ι.) του ΕΜΠ προσκάλεσε σε δείπνο γνωριμίας τις πρυτανικές αρχές του Ιδρύματος, σε κτίριο που ανήκει στο Πανεπιστήμιο (ΕΚΠΑ). Πριν όμως οι προσκαλούντες και οι προσκαλούμενοι καθήσουν στο τραπέζι, ακούστηκε ο γνωστός θόρυβος, που θύμιζε χορό πρωτόγονων. Ηταν η εισαγωγή στην εισβολή 20 αγωνιστών, από αυτούς με την ατροφική συνείδηση και τις ροπαλοφόρες αλήθειες (Ράμφος).

 Μια φωνή πολυβόλου, πρόσταξε τους συνδαιτυμόνες να φύγουν, «επειδή τα εκλεγμένα με τον φασιστικό νόμο Διαμαντοπούλου Σ.Ι. είναι ανεπιθύμητα στο πανεπιστημιακό άσυλο (sic)»
. Οταν σταμάτησε το πολυβόλο, απότομα όπως άρχισε, τους ρώτησαν γιατί είναι φασιστικός ο νόμος. Απήντησαν αδίστακτα ότι είναι φασιστικός, επειδή οι «σπουδαστές» είναι αντίθετοι. Και όταν τους ρώτησαν με ποια λογική πρέπει η Βουλή των Ελλήνων να υποτάσσεται σε ό,τι προστάζουν οι φοιτητικές παρατάξεις, απήντησαν ότι «η Ελλάδα είναι πολύ μπροστά σε αυτά τα θέματα και ότι έτσι μόνο κατοχυρώνεται η Δημοκρατία». To ότι οι δικοί τους σύλλογοι εκλέγονται από ένα μικρό ποσοστό των φοιτητών θεωρείται επαναστατική πρωτοπορία, ενώ ότι τα Σ.Ι. εκλέχτηκαν από τα 3/4 του συνόλου των μελών ΔΕΠ πανελλαδικά, και μάλιστα με αντίξοες συνθήκες, θεωρούνται συντήρηση! 

Πάνω στη συζήτηση, συνέβη το σημαντικότερο: ο πρόεδρος του Σ.Ι.-ΕΜΠ κ. Τριανταφύλλου δέχθηκε τηλεφώνημα από τον «ιδιοκτήτη» του κτιρίου, πρύτανη του ΕΚΠΑ κ. Πελεγρίνη με την εντολή «μαζέψτε τα και φύγετε».

«Πώς μου μιλάτε έτσι κ. πρύτανη;» απάντησε έκπληκτος ο κ. Τριανταφύλλου, μόλις αφιχθείς από τις ΗΠΑ για το δείπνο. «Αυτό είναι προσβολή για όλο το ΕΜΠ». 

Την ίδια ώρα, ο πρύτανης ΕΜΠ κ. Σιμόπουλος ακούστηκε να λέει: «Πάμε να φύγουμε μην έρθουν ενισχύσεις, οπότε δεν φεύγουμε ποτέ από δω μέσα». Κατέφυγαν σε εστιατόριο της στοάς Σπυρομήλιου. Τους κάλεσε τούτη τη φορά η Πρυτανεία ΕΜΠ, αλλά ο πρύτανης δεν παρέστη. Ούτε ο πρόεδρος του Σ.Ι.-ΕΜΠ. Ησαν λιγότεροι από τους μισούς.

Την επομένη, έγινε η επίσημη κοινή συνεδρίαση Σ.Ι.-ΕΜΠ και Πρυτανείας, όχι όμως στις εγκαταστάσεις του ΕΜΠ στο Λαύριο, όπως είχε προγραμματιστεί. Κατέφυγαν σε ξενοδοχείο, διά τον φόβον επανεμφάνισης των αγωνιστών, που αποδείχθηκαν ενημερωμένοι για το πρόγραμμα των συναντήσεων.

Εδώ αναφύονται μερικά ερωτήματα: με γνωστό το κατάντημα των πανεπιστημίων, γιατί δεν προστατεύτηκε το δείπνο; Ποιος/α ενημέρωσε τους αγωνιστές; Τέλος, ο πρωθυπουργός έγραψε στην «Κ» (15/6): «Δεν μας λείπει η πολιτική βούληση να τα βάλουμε με τα κάστρα των προνομίων» και έκλεισε την ΕΡΤ για τρεις μήνες, ώστε να ξανανοίξει «αξιοκρατικά αυτή τη φορά». Μήπως χρειάζεται να κλείσει κυρίως τα πανεπιστήμια για τρεις μήνες, ώστε να ξανανοίξουν, αξιοκρατικά αυτή τη φορά;
kathimerini
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ