2013-06-26 15:28:07
Φωτογραφία για Τραπεζικοί προσεγγίζουν κόμματα για να μην απολυθούν
Τις πόρτες κομμάτων και τα τηλέφωνα βουλευτών άρχισαν να χτυπούν τραπεζικοί υπάλληλοι της Τράπεζας Κύπρου και της πρώην Λαϊκής, ζητώντας την παρέμβασή τους για να... μη συμπεριληφθούν στις λίστες απολύσεων.

Ενεργώντας προληπτικά, εφόσον δεν υπάρχει οτιδήποτε το συγκεκριμένο μέχρι στιγμής, τραπεζικοί υπάλληλοι έκαναν αυτό που επιβάλλει η κακή μας νοοτροπία, όπου στην προκειμένη περίπτωση ισχύει και το ρητό «Ο θάνατός σου, η ζωή μου».

Προβάλλοντας τα οικογενειακά και τα οικονομικά τους προβλήματα, ζήτησαν από βουλευτές και κόμματα, να δουν με συμπάθεια την περίπτωσή τους και με παρέμβασή τους προς τη διοίκηση της Τράπεζας Κύπρου να αποτρέψουν το ενδεχόμενο απόλυσής τους. Σε αντίθετη περίπτωση, όπως λέχθηκε χαρακτηριστικά σε βουλευτές, θα καταστραφούν οι οικογένειές τους.

Για τη νοοτροπία του Κυπρίου που μεμιάς βρίσκει καταφύγιο στα κομματικά γραφεία, ζητώντας ρουσφέτι και διευκολύνσεις, αναφέρθηκε χθες στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η Γενική Ελέγκτρια, Χρυστάλλα Γιωρκάτζη.


Όπως δήλωσε χαρακτηριστικά, δεν χρειάζονται νομοθεσίες για επιβολή κυρώσεων εναντίον όσων αξιωματούχων του δημόσιου, ημιδημόσιου τομέα, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κ.ο.κ. δεν συμμορφώνονται με τις υποδείξεις της.

Αυτό που επιβάλλεται να γίνει, όπως τόνισε, είναι να αλλάξει η νοοτροπίας μας, που θα πρέπει να καλλιεργηθεί πρώτα και κύρια από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στέλνοντας, για παράδειγμα, στο σπίτι τους, όσους υπουργούς και άλλους αξιωματούχους που με τις αποφάσεις ή και τις ενέργειές τους, ζημιώνουν το Δημόσιο.

Τρ. Κύπρου: Μελετούν τις προτάσεις της ΕΤΥΚ

Στο μεταξύ, πίστωση χρόνου μερικών ημερών, κατά πάσα πιθανότητα ώς την ερχόμενη εβδομάδα, παίρνει το ζήτημα της τελικής διαμόρφωσης του σχεδίου εθελούσιας εξόδου εργαζομένων, που η Τράπεζα Κύπρου θα προτείνει στην ΕΤΥΚ.

Η τράπεζα επιδιώκει περισσότερο χρόνο προκειμένου να εξετάσει διεξοδικά και να κοστολογήσει επακριβώς το κόστος των προτάσεων, που η ηγεσία της ΕΤΥΚ υπέβαλε στη διοίκηση του Ιδρύματος, μέχρι και αργά το περασμένο Σάββατο.

Την ίδια στιγμή, η τράπεζα επαναβεβαιώνει τη θέση ότι επιθυμεί το συντομότερο κατάληξη σε αυτό το φλέγον ζήτημα, που θα δρομολογήσει την έξοδο μεγάλου αριθμού υπαλλήλων, με στελέχη της να σημειώνουν πως όποιος αριθμός πέραν των 1.000 είναι σημαντική διευκόλυνση για το Ίδρυμα.

Πέραν της αξιολόγησης και της κοστολόγησης των προτάσεων της ΕΤΥΚ, η Τράπεζα Κύπρου έχει αναθέσει στους νομικούς συμβούλους της να μελετήσουν τη δυνατότητα που έχει η εργοδοτική πλευρά να καθυστερήσει, για μερικούς μήνες έστω, την έξοδο κάποιων υπαλλήλων, οι οποίοι βρίσκονται σε σημαντικά πόστα. Επιπλέον, η διοίκηση της Τράπεζας αναζητά τρόπους συμψηφισμού δανείων, που οφείλουν εργαζόμενοι, σε σχέση με το ύψος της αποζημίωσης που θα λάβουν.

Και ενώ το τοπίο παραμένει ακόμη ρευστό, χθες η ΕΤΥΚ με εγκύκλιο προς τους τραπεζικούς υπαλλήλους εξέφραζε τη βεβαιότητα ότι «το πρόβλημα του σχεδίου μπορεί να λυθεί εντός της ημέρας και να προσφερθεί ένα σχέδιο που να έχει τις ευλογίες της ΕΤΥΚ και να ικανοποιεί τους συναδέλφους ώστε να ανταποκριθούν θετικά».

Καταλήγοντας η ΕΤΥΚ σημείωνε ότι οι διαβουλεύσεις «γίνονται με υπολογισμό του μισθού πριν τη μείωσή του και επιδίωξη είναι στο τυχόν σχέδιο να περιληφθεί πρόνοια για το Ταμείο υγείας και την ασφάλεια ζωής».
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ