2013-06-26 12:51:03
Φωτογραφία για Μετά τον ΔΕΣΦΑ έκλεισε και το deal με τον TAP
Ο αγωγός αερίου Trans Adriatic Pipeline (TAΡ) έχει επιλεγεί σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του matrix24.gr σαν η λύση για να τροφοδοτείται σε πρώτη φάση η Ευρώπη με φυσικό αέριο της Κασπίας Θάλασσας και ειδικότερα του Αζερμπαϊτζάν.

Την απόφαση της κοινοπραξίας Σαχ Ντενίζ που αναπτύσσει την εκμετάλλευση του κοιτάσματος, θα αναγγείλουν το μεσημέρι σε συνάντηση με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά εκπρόσωποι της κοινοπραξίας με τον αντιπρόεδρο κ. Άλλιστερ Κουκ της ΒΡ. Στην κοινοπραξία μετέχουν επίσης η Αζέρικη Socar, η Total, η Statoil, η Lukoil, η NOIC και η TPAO.

Ο αγωγός ΤΑΡ στο οποίο ηγείται η Statoil, η E.on και η Αxpo, ξεκινά από τα ελληνο-τουρκικά σύνορα, διασχίζει την Ελλάδα, περνά στην Αλβανία και από εκεί καταλήγει στην Ιταλία στο ύψος της Σαν Φόκα διασχίζοντας την Αδριατική.

Η πρόσφατη εξαγορά του ΔΕΣΦΑ από τη Socar, φαίνεται ότι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην επιλογή του ΤΑΡ σε σχέση με τον αντίπαλο αγωγό NabuccoWest που θα ξεκινούσε από τα τουρκο-βουλγαρικά σύνορα για να καταλήξει μέσω Ρουμανίας και Ουγγαρίας στην Αυστρία. Το ελληνικό κομμάτι του ΤΑΡ θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ποικιλοτρόπως από τον ΔΕΣΦΑ, ενώ παρακλάδια του αγωγού μπορούν να κατασκευαστούν προς Βουλγαρία και Σκόπια, και από την Αλβανία προς Μαυροβούνιο και Κροατία.

Έτσι, για πρώτη φορά από το 1990 που οι Ελληνικές κυβερνήσεις επιδιώκουν να καταστεί η Ελλάδα «άγκυρα των Βαλκανίων», ο όρος αποκτά επιτέλους ουσιαστικό περιεχόμενο.
matrix24.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ