2013-06-24 15:48:10
Φωτογραφία για Ποιός φταίει;
ΦΤΑΙΝΕ ΟΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΙ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΜΕΙΣ ΛΕΝΕ ΟΙ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΤΤΑ ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΣΗΕΑ H έντονη-κάποιοι μιλούν ακόμη και γιά θυελλώδη...-συνεδρίαση της Γραμματείας της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εις τους Αθηναίους δημοσιογράφους, της γνωστής «ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», την περασμένη Πέμπτη, την επομένη του στραπάτσου των ΣΥΡΙΖΑίων εις τις αρχαιρεσίες της ΕΣΗΕΑ, όπου απέτυχαν να κατακτήσουν εκ νέου την πολυπόθητη πρωτιά, κατέληξε σε ένα κείμενο-σούπα.

Γράφει ο Σεραφείμ Χ. Μηχιώτης

Η αμηχανία είναι διάχυτη σε αυτό το κείμενο. Το κυριότερο, όμως, είναι ότι οι άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εις τον Τύπο αδυνατούν εξ αντικειμένου να αντιμετωπίσουν την αλήθεια «πρόσωπο με πρόσωπο», ώστε να αντιληφθούν ότι η αριστερόστροφη ρητορεία τους δεν θα μπορούσε επ’ ουδενί να αντιμετωπόισει την έκρηξη της ανεργίας και την απώλεια εργασιακών κεκτημένων των δημοσιογράφων, αλλά, αντιθέτως, να κάνει τα πράγματα πολύ χειρότερα και μάλιστα ανεπιστρεπτί.


Συνεπώς δεν μπορούσε παρά να τιμωρηθεί το ψηφοδέλτιό τους, προσμετρωμένης και της άγονης επαναστατικής γυμναστικής, την οποία επέβαλαν εις τους δημοσιογράφους, πλήττοντας τα ίδια τα συμφέροντά τους σε καιρούς χαλεπούς. Εις το πρόσωπο, έστω, του επι κεφαλής της «εξουσίας Τρίμη» εις την ΕΣΗΕΑ, του απερχομένου πιθανότατα την Τετάρτη προέδρου του ΔΣ της Ενώσεως Δημήτρη Τρίμη και της παρατάξεως «του».

Το κείμενο το οποίο εξεδόθη σχετικώς από τη «Συσπείρωση» μπορεί τυπικώς να μην μπορούσε να είναι και πολύ διαφορετικό την επαύριο μίας συνδικαλιστικής ήττας, έστω και γιά 67 ψήφους, γιά λόγους στοιχειώδους συνοχής.

Επί της ουσίας, όμως, οι ΣΥΡΙΖΑίοι εμφανίζονται ανώριμοι να συνειδητοποιήσουν τη συνδικαλιστική τους ήττα και να την εξηγήσουν επαρκώς και βεβαίως πολιτικώς. Εξ αυτού του λόγου φορτώνουν την ευθύνη εις τους 67 δημοσιογράφους που δεν εψήφισαν το ψηφοδέλτιό τους. Γι’ αυτό και αναφωνούν το κουφό «χάσαμε, όμως, την πρωτιά γιά μόλις 67 ψήφους», προτάσσοντας ότι εξασφάλισαν +1 έδρα (από 2 σε 3 εις το νέο ΔΣ), αλλά από τη δεύτερη κατανομή, δηλαδή από τα αδιάθετα υπόλοιπα.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και άρθρο του απερχομένου προέδρου της ΕΣΗΕΑ, από την «Εφ.Συν», τον κλώνο της «Ελευθεροτυπίας» εις τη δημιουργία του οποίου αποφασιστικώς συνέβαλε εν είδει ποινής-εκδίκησης προς την εφημερίδα από την οποία εμισθοδοτείτο, εις το φύλλο του περασμένου Σαββάτου, όπου αποσιωπά συστηματικώς τη συγκυβέρνηση την οποία είχε δημιουργήσει, με δεκανίκια του τμήμα της ΝΔ, το ΚΚΕ και κατά περίπτωση «προθύμους» της ετερόκλητης πλειοψηφίας του 11μελούς ΔΣ. Ουδέν εδιδάχθη...

Προφανώς η αφασία των ΣΥΡΙΖΑίων δημοσιογράφων αρχίζει μόνον από αυτό. Διότι συνεχίζεται με την ανάγκη την οποία επισημαίνουν «να αναδείξουμε ένα νέο συλλογικό όραμα γιά τον κλάδο», ο οποίος, με βάση το άλλοθι που σκαρφίστηκαν, βρίσκεται σε διχασμό «εν πολλοίς αποτέλεσμα της κυβερνητικής λαίλαπας και των εργοδοτικών πιέσεων», αν και αναδεικνύεται «ένα αγωνιστικό ρεύμα, το οποίο, εφόσον πιάνει τον παλμό των εργαζομένων, εξασφαλίζει την ενότητά τους και ανταποκρίνεται σε ζητήματα που αγγίζουν ευρύτερα την κοινωνία».

Πολύ δύσκολα θα πείσουν και τον πλέον αφελή οι ΣΥΡΙΖΑίοι δημοσιογράφοι, όπως και οι προϊστάμενοί τους κομματικοί καθοδηγητές, ότι τα προηγούμενα συνιστούν οιονεί αυτοκριτική. Και δη άνευ πρακτικού αντικρύσματος, καθ’ ο μέτρο οι συλλογικές συμβάσεις απετέλεσαν παρελθόν επί ημερών της «εξουσίας Τρίμη», ένα μόνον από τα «έργα» της, σε συνδυασμό με την γιγάντωση της ανεργίας των δημοσιογράφων και το καθεστώς των σαφώς λιγότερων σε αριθμό εργαζομένων συναδέλφων, με αμοιβές που σπανίως ξεπερνούν τα 1.000 ευρώ...

Συνεπώς κανένα «νέο συλλογικό όραμα» από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ δεν μπορεί να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο αναφοράς, πολλώ μάλλον που πρόκειται γιά μία βαθέως σπαρασσόμενη κομματική-συνδικαλιστική παράταξη.

Η επιστράτευση «επωνύμων» ΣΥΡΙΖΑίων δημοσιογράφων γιά την ελαχιστοποίηση της επερχόμενης ήττας (διότι ήττα θα αποτελούσε και μονοψήφια διαφορά ψήφων) δεν προσέφερε πολλά πράγματα, ενώ η εμπλοκή πολλών και ποικιλώνυμων κομματικών κέντρων, ως προς τον έλεγχο της σταυροδοσίας, δημιούργησε αξεπέραστη σύγχυση και περιέπλεξε τα πράγματα.

Ως προς αυτό, η εκλογή του Τρίμη ως πρώτου εκλεγομένου συμβούλου, αλλά με σταυρούς περί το 50% του αριθμού των ψήφων της «Συσπείρωσης», μαρτυρεί τις αντιπάθειες που είχε προκαλέσει προσωπικώς ακόμη και εις το εσωτερικό της παράταξης του. Από την άλλη πλευρά η ευθεία ανάμειξη του ίδιου του προέδρου Αλέξη υπέρ της «προσωπικής» του δημοσιογράφου Αννέτας Καββαδία (ενετάλη, όπως αναφέρουν αξιόπιστες πηγές, ο διευθυντής της «ΑΥΓΗΣ» Ν. Φίλης να δημοσιεύσει φωτογραφία της, ομιλούσα εις τη συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ την περασμένη Δευτέρα) δεν της έδωσε την απαραίτητη εκτίναξη σε εκλόγιμη θέση.

Είναι κοινό μυστικό, ως προς τη συν. Καββαδία, ότι προσωπικώς ο πρόεδρος Αλέξης, διά των αυλικών του επί της ενημέρωσης, ζητούσε επιτακτικώς, αποκλειστικώς και ονομαστικώς τον ορισμό της από την ΕΡΤ στα ταξίδια του εις το εξωτερικό (π.χ. Βραζιλία-Αργεντινή), εις βάρος της αυτονόητης ευθύνης των ΜΜΕ να επιλέγουν εκείνα, ποιός/ποιά συνάδελφος θα καλύψει ένα γεγονός.

«Ευτυχώς» έσωσαν κάπως την κατάσταση οι «βεντέτες-δημοσιογράφοι» του χώρου, οι Μαριλένα Κατσίμη και Γιώργος Γιουκάκης, αμφότεροι από την πρώην ΕΡΤ, εις τους οποίους η χουντική τρικομματική(τότε) κυβέρνηση συνέχισε να εμπιστεύεται χρόνο από τις δημόσιες συχνότητες, ώστε οι τελευταίοι να καθιερώνονται ως ΣΥΡΙΖΑίοι δημοσιογράφοι και να εξαγοράσουν, την κατάλληλη στιγμή, την «αναγνωρισιμότητά» τους με αντίστοιχες καρέκλες εις το νέο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ.

Εις ό,τι αφορά την αποτυχία του ανανήψαντος Χριστόσφορου Κάσδαγλη, φαίνεται ότι η δεδομένη εχθρική στάση του «μπλοκ της ΑΥΓΗΣ» (Φίλης-Στούμπος κ.ο.κ.) του έκοψε τον δρόμο, καίτοι πλασσαρίσθηκε ή τον πλασσάρισαν επιμελώς, ως το αντίπαλο πουλαίν του Τρίμη.

Τέλος οι ενταχθέντες εις το ψηφοδέλτιο απολυμένοι από το «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ» (π.χ. Ζηλάκος) χρησιμοποιήθηκαν και αυτοί, αλλά όχι και γιά να εκλεγούν! Ομοίως ανάλογη αποτυχία είχε και η συν-ιός Άντα Ψαρρά της «Εφ.Συν», η σημαία της οποίας γιά «αντιρατσιστική» ΕΣΗΕΑ με μέλη άπαντες τους δημοσιογράφους, αδιακρίτως αν είναι Έλληνες ή όχι, μάλλον θα της μείνει απατηλό όραμα!

Γιά την ιστορία πρόκειται γιά την τρίτη διαδοχική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εις το χώρο των ΜΜΕ. Προηγήθηκε η παταγώδης αποτυχία εκλογής του διδύμου Μίμη Μανωλάκου και Μιμής Τουφεξή εις το ΔΣ της ΕΔΟΕΑΠ, παρά την εντατική προσπάθεια προς τούτο του αδελφού Μανωλάκου, π. Προέδρου της ΕΣΗΕΑ. Και ακόμη η προσωπική αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑίου προέδρου της ΠΟΕΣΥ Γιώργου Σαββίδη, να αποτρέψει, παρά το βάρος της φυσικής του παρουσίας εις την εκλογοαπολογιστική συνέλευση, την επανεκλογή του οικογενειοκρατικού ψηφοδελτίου εις του δημοσιογράφους της Πελοποννήσου-Ηπείρου και Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ).

Ομοίως ο υιός του τελευταίου, Χαράλαμπος Σαββίδης, της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ», απέτυχε να εκλεγεί εκπρόσωπος εις το Μεικτό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ, συγκεντρώνοντας εις το πρόσωπο του περισσότερες αρνητικές ψήφους (λευκά-άκυρα) έναντι των θετικών, καίτοι μοναδικός υποψήφιος!

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ό,τι και αν πει εκ των υστέρων η κομματική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ εις την ΕΣΗΕΑ, θα τη συνοδεύουν πάντοτε οι μεγάλες ευθύνες της «εξουσίας Τρίμη» και θα την καθιστούν μία αποκρουστική συνδικαλιστική παρουσία. Η «Συσπειρωση» δεν πρόκειται ποτέ πλέον να γνωρίσει την πρωτιά του 2011.

Το «καληνύχτα του κ. Σαμαρά» από τον πρόεδρο Αλέξη την περασμένη Δευτέρα, μπορεί να παραφρασθεί σε «καληνύχτα ΣΥΡΙΖΑίοι της παράταξης της ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ», εν συνεχεία του αποτελέσματος από την κάλπη της ΕΣΗΕΑ της 18ης-19ης Ιουνίου 2013.

Καιρός ήταν. Και σε ένα χρόνο θα έλθει και η σειρά της ΣΥΡΙΖΑίϊκης «εξουσίας Σαββίδη» εις την ΠΟΕΣΥ!

Το ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ sms από την «Συσπείρωση» προς τα μέλη της ΕΣΗΕΑ τις ημέρες των αρχαιρεσιών, συμφώνως με το οποίο «Δημοσιογράφοι με αξιοπρέπεια, μαζύ με το δημοκρατικό λαό και όχι με τους υπηρέτες της διαπλοκής, ψηφίζουμε Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος» (απαιτείτο αιτιατική και γιά τις δύο τελευταίες λέξεις) ήταν το κύκνειο άσμα μιάς αλλαζονικής εξουσίας, με αντίληψη Δημοκρατίας και συνδικαλιστικής δεοντολογίας εξόχως χαμηλού βαθμού.

Εξ ού και ο υποβιβασμός τους εις τη δεύτερη θέση!

*Τακτικό μέλος ΕΣΗΕΑ I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ