2013-06-23 18:18:34
Φωτογραφία για Το πόκερ για την ολική επαναφορά του Βαγγέλη Βενιζέλου...!!!
Πέρυσι τέτοιες μέρες ορκιζόταν η νέα κυβέρνηση συνεργασίας υπό τον Αντ. Σαμαρά, ύστερα από δύο διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις. Τότε ο Βαγγέλης Βενιζέλος επέλεξε την «αθόρυβη» συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, στη λογική ότι το κόμμα του χρειαζόταν «αποτοξίνωση» από την εικόνα του κυβερνητισμού - μάλιστα ο ίδιος σε μια συνέντευξή του είχε εξάρει τα «αθόρυβα μεν αλλά αποτελεσματικά κυβερνητικά στελέχη». Τώρα υπάρχουν πολλά και νέα δεδομένα, ενώ στο ενδιάμεσο το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος ο αρχηγός του πέρασαν από χιλιάδες φουρτουνιασμένα κύματα.

Κυριακή 9 Ιουνίου, στο πατρικό του κ. Σαμαρά στη Μουρούζη: οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης ενημερώνονται για το «λουκέτο» στην ΕΡΤ, αιφνιδιάζονται και αντιδρούν. Αναχωρούν - σύμφωνα με συνεργάτες τους, έχοντας προειδοποιήσει ότι ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ θα πατούσαν φρένο στο κλείσιμο της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης. Πέφτει «μαύρο».

Επί μία εβδομάδα οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι δοκιμάζουν ως τακτική την άγρια ρητορική, έστω και αυτήν που περιγράφεται μέσω «διαρροών». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είναι γενικά προσεκτικός σε ό,τι λέει ακόμη και στους στενούς του συνεργάτες. Τους το είπε κιόλας: «Φοβάμαι την μπλόφα». Αντιθέτως, κατ' ιδίαν είναι περισσότερο «περιγραφικός», αλλά δεν ανοίγει πλήρως τα χαρτιά του.


Αποφασισμένος

Προσέρχεται στην πρώτη σύσκεψη των τριών πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου την περασμένη Δευτέρα έχοντας λάβει δύο αποφάσεις. Να εξηγήσει ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει εκλογές και ότι επειδή δεν τις φοβάται, θα σκληρύνει τη στάση του περαιτέρω αν συνεχίσει το «μαύρο» στην ΕΡΤ. Για πρώτη φορά μπαίνουν και βγαίνουν από το Μέγαρο Μαξίμου μαζί με τον Φώτη Κουβέλη. Εντονος συμβολισμός και αρκετά τα σενάρια για το εν δυνάμει κεντροαριστερό δίδυμο. Την Τετάρτη το ζήτημα της ΕΡΤ δεν αντιμετωπιζόταν ακόμη ως προϋπόθεση για τον διάλογο μεταξύ των τριών.

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ άλλωστε είχε εξηγήσει ότι τίθεται γενικότερο ζήτημα διακυβέρνησης και ότι η αλαζονική συμπεριφορά του Μαξίμου έναντι των δύο άλλων εταίρων δεν συνέβαλλε στην εξεύρεση λύσης. Ναι, συζήτησαν για την ΕΡΤ -επιμένουν οι πληροφορίες- και συμφώνησαν σε ένα πρώτο «χαρτί», κλείνοντας το τρίτο ραντεβού για την επομένη.

Στο ενδιάμεσο ο κ. Βενιζέλος, υπογραμμίζουν συνεργάτες του, προσπάθησε να αποφύγει το «μοιραίο» ατύχημα για την κυβέρνηση και τη χώρα. Τρίτη βράδυ, του τηλεφωνεί ο πρωθυπουργός - οι γνωρίζοντες λένε ότι αναζητούν συμβιβαστική λύση (σ.σ. ο κ. Σαμαράς επικοινώνησε και με τον κ. Κουβέλη). Την Τετάρτη το μεσημέρι, χωρίς να το ανακοινώνει επισήμως, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανοίγει την πόρτα και μπαίνει για το προγραμματισμένο ραντεβού του στο γραφείο του Φώτη Κουβέλη στη Βουλή. Συζητούν για πολλά. Εκκρεμεί η βραδινή σύσκεψη την ίδια μέρα στο Μαξίμου. «Υπήρξε συνεννόηση», δηλώνει αποχωρώντας ο κ. Βενιζέλος, «συζητήσαμε για όλα τα σενάρια», προσέθεσε ο κ. Κουβέλης. Αργότερα: «Ο κ. Βενιζέλος θα πάει μαζί μέχρι τέλους», έλεγαν συνεργάτες του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, εννοώντας ότι συμφωνήθηκε κοινή γραμμή με τον αρχηγό της Δημοκρατικής Αριστεράς.

Το μεσημέρι της Πέμπτης και ενώ τα «μηνύματα» έφευγαν βροχή από την Αγ. Κωνσταντίνου προς την Ιπποκράτους, ο Φ. Κουβέλης τηλεφωνεί στον Β. Βενιζέλο και τον ενημερώνει για το «πολεμικό κλίμα» στη ΔΗΜΑΡ. Η συνέχεια λίγο-πολύ είναι γνωστή. Ο κ. Κουβέλης προσήλθε με σκληρή «γραμμή» στο Μέγαρο Μαξίμου, και η κυβέρνηση... κατέληξε δικομματική.

Προηγήθηκαν και ακολούθησαν αλλεπάλληλες συσκέψεις, επικοινωνίες και διαβουλεύσεις. Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ήταν ιδιαίτερα ψύχραιμος και αποφασισμένος, όπως υποστηρίζουν στενοί συνεργάτες του. Δεν είχε την παραμικρή αμφιβολία για την επιλογή του. Οι γνωρίζοντες εκτιμούν ότι είχε επαφές με ανθρώπους που θα έπρεπε: στην Ευρώπη, στη χώρα, εντός ΠΑΣΟΚ και με άλλα πολιτικά πρόσωπα που διατηρεί φιλική σχέση και κινούνται στον χώρο της Κεντροαριστεράς. Σχεδόν έναν μήνα νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ εισέπραττε «καταθλιπτικά» μηνύματα από τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων.

«Το γεγονός ότι ο κ. Βενιζέλος έβαλε με την επιλογή του φρένο στις πρόωρες εκλογές, κίνηση που του δίνει επί της ουσίας το δικαίωμα "βέτο" στην ανθρωπογεωγραφία της νέας κυβέρνησης, ήρθε ξαφνικά αλλά δεν ήταν μόνο τυχαίο», ομολογεί έμπιστος συνεργάτης του, που θεωρεί ότι είναι ένα το στοίχημα εφεξής: να μην είναι η νέα κυβέρνηση θνησιγενής. Πώς μπορεί να αποφευχθεί; Στην Ιπποκράτους λένε ότι η επικαιροποίηση της προγραμματικής συμφωνίας είναι «το άλφα και το ωμέγα». Ωστόσο οι «ρεαλιστές» του επιτελείου του προσθέτουν ότι η όποια δυναμική (αν) απέκτησε το ΠΑΣΟΚ θα αποτυπωθεί από τα πρόσωπα που θα προτείνει για την «πρώτη γραμμή» της κυβέρνησης.

Ο κ. Βενιζέλος σκεφτόταν να αναχωρήσει την Παρασκευή για τη Θεσσαλονίκη. Το τηλεφώνημα του Αντ. Σαμαρά τον κράτησε στην Αθήνα. Εγκυρες πηγές αναφέρουν ότι γνώριζε πως πριν από του Αγίου Πνεύματος θα είχε τετ α τετ με τον κ. Σαμαρά (σήμερα μάλλον) και ήδη ετοίμαζε τον «χάρτη» των προτεινόμενων υπουργών, αναπληρωτών και υφυπουργών. Στόχος του είναι το ΠΑΣΟΚ να αναλάβει σε κορυφαίο επίπεδο πρωτοβουλίες για τη βελτίωση του προγράμματος, ζητώντας από τους δανειστές μας ακόμη και «παράταση» για την εφαρμογή του, εάν και εφόσον ξεκινήσουν οι μεταρρυθμίσεις.

Τα ερωτήματα για τις αντιδράσεις εντός του ΠΑΣΟΚ παραμένουν αναπάντητα. Το ότι ο αρχηγός του χειροκροτήθηκε όταν ανακοίνωσε ότι στηρίζει την κυβέρνηση παρά τη στάση της ΔΗΜΑΡ ήταν ένα πρώτο δείγμα γραφής. «Θα είναι εύκολη η "συγκατοίκηση" των δύο, Σαμαρά και Βενιζέλου, στην κυβέρνηση;» Φαίνεται ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ βάζει κορυφαίο στοίχημα και επιμένει τουλάχιστον μέχρι τις ευρωεκλογές, σύμφωνα με την πρώτη ανάγνωση των όσων λέει από στενό συνεργάτη του. «Ξέρει ότι το παζλ είναι δύσκολο», προσθέτει και αποκαλύπτει το εξής «ενσταντανέ».

Μπαίνοντας στη δεύτερη κρίσιμη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στο Μαξίμου (παρουσία και του Φ. Κουβέλη), ο κ. Βενιζέλος λέει με νόημα απευθυνόμενος στον κ. Σαμαρά: «Συγχαρητήρια για τη νέα σας μεταγραφή, τον Θ. Πάγκαλο». Ο ίδιος άνθρωπος υποστηρίζει ότι ο κ. Σαμαράς (αν και διατηρεί το χιούμορ του) δεν έδειξε διάθεση να απαντήσει Ο Β. Βενιζέλος στο «Εθνος της Κυριακής» Για το ΠΑΣΟΚ το εθνικό συμφέρον προηγείται κάθε κομματικής επιδίωξης

«Στην πατρίδα μας δεν υπάρχουν πια περιθώρια για μικρές, κομματικές ή προσωπικές, επιλογές. Αυτό είναι το βασικό ίσως δίδαγμα της κρίσης, που βιώνουμε τα τρία τελευταία χρόνια.

Το ΠΑΣΟΚ σηκώνει το δυσανάλογο φορτίο δύσκολων αποφάσεων με την προσδοκία πως οι επιλογές του θα αξιολογηθούν, εντέλει, δίκαια, μέσα από μία ψύχραιμη και μακροπρόθεσμη θεώρηση των καταστάσεων. Καταστάσεων που διαμορφώνονται μέσα σε ένα πολύ δύσκολο ευρωπαϊκό και διεθνές πλαίσιο.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες ζήσαμε, με αφορμή τη δημόσια ραδιοτηλεόραση, ξανά μία πύκνωση των εξελίξεων. Κληθήκαμε να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των δημοκρατικών θεσμών, τον σεβασμό της νομιμότητας, την ομαλή και πραγματικά αποτελεσματική πορεία των μεταρρυθμίσεων, με αποφασιστικότητα αλλά και συναίνεση.Τελικά κληθήκαμε να διασφαλίσουμε πάλι τη σταθερή και ομαλή πορεία της κυβέρνησης και της χώρας. Και το κάναμε.

Το ΠΑΣΟΚ, παρά τη μειωμένη κοινοβουλευτική του δύναμη, παρά το βάρος της δυσαρέσκειας που υπάρχει σε μεγάλα τμήματα της παραδοσιακής κοινωνικής του βάσης, στάθηκε όρθιο. Για εμάς οι προτεραιότητες είναι αυτονόητες: το εθνικό συμφέρον προτάσσεται κάθε κομματικής επιδίωξης. Η Δημοκρατική Παράταξη και στο παρελθόν και τώρα υπάρχει χάριν του λαού και του Εθνους.

Σοβαρότητα και ενότητα

Αρχίζει τώρα μία νέα φάση που πρέπει να θεμελιωθεί στις δύσκολες εμπειρίες των προηγούμενων τριών ετών, συμπεριλαμβανομένης και αυτής της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας. Απαιτούνται εγγυήσεις σοβαρότητας, ενότητας, αποτελεσματικότητας και επιτυχίας. Εγγυήσεις προγραμματικές, οργανωτικές, προσωπικές.

Εχουμε εθνικό καθήκον αλήθειας, αλλά και αισιοδοξίας. Μπορούμε και πρέπει να κινητοποιήσουμε όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου. Το χρωστάμε στους Ελληνες πολίτες». ΤΗΣ ΦΩΦΗΣ ΓΙΩΤΑΚΗ [email protected]
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ