2013-06-22 23:57:07
Φωτογραφία για Aχαιοί εθελοντές στη Σλοβενία
Το Αχαϊκό Ινστιτούτο Εκπαίδευσης Ενηλίκων (ΜΚΟ, μη Κυβερνητικός Οργανισμός) από την Πάτρα συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Grundtvig, εκπαιδευτικές συμπράξεις, «Δραστηριοποιούμε τους πολίτες +50 με τους νέους στην κοινωνία μας», “Reactivating Senior Citizens and youngsters in society” “ReAge”. Στο πρόγραμμα αυτό συμμετέχουν φορείς και οργανισμοί, οι οποίοι είναι οι εξής: Αγγλία (OAKE Associates), Ρουμανία (ASOCIAŢIA REPERE – FILIALA B ACAU), Ολλανδία (Landelijk Expertise – en Informatiecentrum Duaal Onderwijs), Σλοβενία (LJUDSKA UNIVERZA TRŽIČ) και Πολωνία (Centrum Wspierania Edukacji i Przedsiębiorczości).

Κύριος στόχος του προγράμματος είναι η ενεργός συμμετοχή μεσήλικων πολιτών (+50), σε συνεργασία με νέους, ώστε και οι δύο γενιές να αλληλεπιδρούν, να μάθουν η μια από την άλλη, ανταλλάσοντας εμπειρίες. Το πρόγραμμα στοχεύει στη δημιουργία νέων ευκαιριών μάθησης για νέους και μεσήλικες πολίτες, προσφέροντας τους ευκαιρίες συνεχούς ανανέωσης των βασικών ικανοτήτων των Ευρωπαίων πολιτών, προωθεί έτσι την αλληλεγγύη μεταξύ των γενεών. Αυτή η διαδικασία μάθησης με την εμπλοκή διαφορετικών γενεών προσφέρει πλεονεκτήματα σε όλες τις γενιές.


Ο συγκεκριμένος σκοπός αυτής της συνεργασίας είναι να ενισχύσει τη δημιουργικότητα στη Δια βίου μάθηση, εμπλέκοντας τις δυο γενεές, εμψυχώνοντας τη γεμάτη νόημα συμμετοχή των μεγαλυτέρων ανθρώπων στην τέχνη σαν δημιουργοί και ενεργοί πρωταγωνιστές. Οι νέοι θα ανταμείψουν τους μεγαλύτερους βοηθώντας τους να αποκτήσουν ικανότητες επικοινωνίας στην χρήση των Νέων Τεχνολογιών, (χρήση διαδικτύου, Facebook & skype), μέσω ευρωπαϊκής συνεργασίας.

Ο κυριότερος στόχος του προγράμματος είναι η δημιουργία των κουτιών αναμνήσεων που θα αποτελέσουν μια κινητή έκθεση ταξιδεύοντας στις χώρες-εταίρους, οι μεγαλύτεροι θα παρουσιάσει στους νεότερους της ιστορίες ζωής του και θα τους ενθαρρύνουν να μοιραστούν και να απολαύσουν τις εμπειρίες τους. Χρησιμοποιώντας δημιουργικές δραστηριότητες (τέχνη: παραδοσιακοί χοροί και τραγούδια, ξένες γλώσσες, κουτιά αναμνήσεων), η συνεργασία αυτή μπορεί να ενεργοποιήσει τα κίνητρα των μεσηλίκων να μάθουν, να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, νέα προσόντα, ικανότητες και γνώση.

Αντίκτυπος: Αμοιβαία ενεργοποίηση που θα οδηγήσει στο γεφύρωμα του χάσματος ανάμεσα στις δύο γενιές. Αποτελέσματα-προϊόντα: ιστοσελίδα, φυλλάδιο, κινούμενη έκθεση με κουτιά αναμνήσεων καθώς και δημιουργία σελίδας facebook.

Στο πλαίσιο αυτού του Ευρωπαϊκού προγράμματος Grundtvig από την Πάτρα Ελληνική αποστολή με τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα επισκέφθηκαν τη Σλοβενία για τη 2ο Διακρατική Συνάντηση του προγράμματος και συγκεκριμένα στην κωμόπολη Trzic Σλοβενίας από τις 3 Ιουνίου 2013 – 007 Ιουνίου 2013. Οι συμμετέχοντες Κυριακή Βαμβακά (Συντονίστρια του προγράμματος), Νίκος Χατζηπέρης, Πέπη Αλεξίου, Στέλλα Καραγεωργίου, Ειρήνη Γεωργιάδη, Αγγελική Ροδοπούλου, Γεωργία Μαρκάτου και η σκηνοθέτης Ευανθία Στοιβανάκη εκπροσώπησαν επάξια την χώρα μας.

Η Σλοβενία εντυπωσίασε τους συμμετέχοντες με την ομορφιά του τοπίου και την οργάνωση, καθαριότητα των πόλεων της. Μας φιλοξένησε η μικρή, αλλά διόλου ευκαταφρόνητη κωμόπολη Trzic, με τα γραφικά της κτίρια και τις υπέροχες τοποθεσίες, μα πάνω απ’ όλα τους όμορφους, γελαστούς και πανύψηλους κατοίκους της. Στενά πλακόστρωτα δρομάκια, πράσινο, τρεχούμενα νερά, καθώς οι Σλοβένικες Άλπεις, η οροσειρά Joulia, βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα μακριά, καθαριότητα και ομορφιά που σε εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή.. H κωμόπολη Trzic διαθέτει λαϊκό Πανεπιστήμιο ενηλίκων από το 1959, το LJUDSKA-UNIVERZA TRŽIČ, με το οποίο συνεργαζόμαστε, διαθέτει δε ιστορικό και λαογραφικό μουσείο. Οι κάτοικοι απλοί, χαμογελαστοί, καλοσυνάτοι, με πρώτο τον Δήμαρχο και την Διευθύντρια του Λαϊκού Πανεπιστημίου, την Metka Knific, η οποία είναι νεοτάτη σε ηλικία. Η εμπειρία όλων ήταν εξαιρετική, ενώ στη συνάντηση η ανταλλαγή εμπειριών και αναμνήσεων υπήρξε γόνιμη και ενδιαφέρουσα. Στην συνάντηση, παρουσιάστηκαν τα κουτιά αναμνήσεων (memory boxes), από τους εταίρους του προγράμματος, δηλαδή από τους Ρουμανία, Σλοβενία , Πολωνία , Αγγλία και Ελλάδα.

Η πρωτεύουσα της Σλοβενίας, Λιουμπλιάνα, μας αποζημίωσε στο τέλος της επίσκεψης μας. Η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, με πανύψηλα παλιά διατηρητέα κτίρια, καθεδρικούς ναούς, γέφυρες, διότι την διασχίζει ο ποταμός Ljublianica. Ο μύθος θέλει την Λιουμπλιάνα να ιδρύεται από τον Έλληνα Ιάσονα και τους Αργοναύτες του, ο οποίος βρέθηκε εκεί αφού άρπαξε το χρυσόμαλλο δέρας διασχίζοντας τη Μαύρη Θάλασσα και τον ποταμό, σκοτώνοντας τον Δράκο. Το σύμβολο της Λιουμπλιάνα είναι ο Δράκος., γι αυτό το λόγο και η γέφυρα με τους δράκους.

Με τη διάλυση της Αυστροουγγαρίας το 1918, η Λιουμπλιάνα έγινε ανεπίσημη πρωτεύουσα της Σλοβενίας. Τον Απρίλιο του 1941, κατελήφθη από τη φασιστική Ιταλία, ενώ το Σεπτέμβριο του 1943 πέρασε υπό την κατοχή των Ναζί. Το 1955, ο Γιουγκοσλάβος πρόεδρος Τίτο αναφέρθηκε στη Λιουμπλιάνα με το χαρακτηρισμό Ηρωική Πόλη, λόγω της δράσης της κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Μεταπολεμικά, έγινε πρωτεύουσα της γιουγκοσλαβικής σοσιαλιστικής δημοκρατίας της Σλοβενίας και παρέμεινε και μετά την ανεξαρτησία της χώρας το 1991.

Η ανακύκλωση μας εντυπωσίασε, με ανοξείδωτους κάδους για κάθε ανακυκλωμένο είδος, τόσο περιποιημένα όλα, που αμέσως αναρωτιέσαι «μα και η Σλοβενία , η χώρα με δυο εκατομμύρια ανθρώπους είναι πλέον Ευρώπη και καλύτερη από την Ελλάδα μας; Μα τι έχουμε εμείς στην Ελλάδα μας; Καλών είναι οι Έλληνες εκλεγμένοι και μη πολιτικοί, Δήμαρχοι, τοπικοί άρχοντες και λοιποί, όταν επισκέπτονται Ευρωπαϊκή Πρωτεύουσα να μιμούνται τα θετικά στοιχεία των πόλεων αυτών.

Στην επόμενη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στo Birmingham Αγγλίας τον Σεπτέμβρη 2013, στις εργασίες της οποίας θα συμμετέχουν τα νεαρά, ενεργά μέλη - εθελοντές του προγράμματος (Μαριονίκη, Δήμητρα, Χριστίνα, Νίκη, Άννα, Ακριβή, Λίνα, Κατερίνα).
xespao
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ