2013-06-20 00:58:03
Φωτογραφία για Λ. Αυγενάκης: «Το Κτηματολόγιο αποτελεί θεμελιώδες έργο και βασικό αναπτυξιακό εργαλείο»
από το Γραφείο Τύπου

Βασικά σημεία τοποθέτησης του Λευτέρη Αυγενάκη στην Ολομέλεια της Βουλής στη σημερινή συζήτηση για το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής «Συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου και άλλες ρυθμίσεις».

«Το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενεργείας και Κλιματικής Αλλαγής που συζητούμε σήμερα αφορά τη συμπλήρωση των διατάξεων περί Εθνικού Κτηματολογίου.

Το παρόν νομοσχέδιο έρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο για τη χώρα μας, και πρόκειται για ένα πολύ σπουδαίο βήμα το οποίο όλα αυτά τα χρόνια δεν είχε καταφέρει να υλοποιήσει το ελληνικό κράτος και η δική μας Κυβέρνηση με το παρόν νομοσχέδιο προχωρά αποφασιστικά προς αυτή την κατεύθυνση.

Το Κτηματολόγιο αποτελεί βασικό αναπτυξιακό εργαλείο και είναι ένα θεμελιώδες έργο για την Ελλάδα, το οποίο δημιουργεί πολύ σημαντικά οφέλη για τον πολίτη και την εθνική οικονομία, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλει σημαντικά στην προστασία του περιβάλλοντος.


Η ολοκλήρωση και η αποτελεσματική λειτουργία του Κτηματολογίου είναι σημαντική προϋπόθεση για την προσέλκυση επενδύσεων και τη συνακόλουθη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας στο διεθνές περιβάλλον, καθώς η ολοκλήρωσή του θα διασφαλίσει, την οριστική και τελική καταγραφή και κατοχύρωση των ιδιοκτησιών.

Με την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου περιορίζεται δραστικά η γραφειοκρατία και γίνονται απλούστερες και ταχύτερες οι διαδικασίες μεταβίβασης της ακίνητης περιουσίας και κάθε άλλης διαδικασίας εμπράγματης σχέσης, ενώ παράλληλα ενισχύεται η διαφάνεια και η ασφάλεια στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

Η ολοκλήρωση του Κτηματολογίου θα αναβαθμίσει την αγορά ακινήτων και θα αυξήσει την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας, με συνέπεια να προσελκύονται σημαντικότερες επενδύσεις, οριοθετώντας παράλληλα και διασφαλίζοντας πλήρως τη δημόσια και ιδιωτική περιουσία.

Έτσι προστατεύεται το περιβάλλον, καθώς η αμετάκλητη οριοθέτηση των δασών και του αιγιαλού θα αποτελέσει το σοβαρότερο εμπόδιο εναντία στις καταπατήσεις και την αυθαιρεσία και, τέλος, θα αποτελέσει ένα απαραίτητο εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη της χώρας.

Είναι κοινός τόπος, ότι ένα τόσο σημαντικό έργο για την κτηματογράφηση, τη χαρτογράφηση και τη διαχείριση των γεωχωρικών πληροφοριών, είναι ένα τρανταχτό παράδειγμα της ανεπάρκειας της λειτουργίας με την οποία είχε συγκροτηθεί από το 1981 και μετά και λειτουργούσε το δημόσιο σύστημα της χώρας.

Το παρόν σχέδιο νόμου έρχεται να θεραπεύσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 30 χρόνια στους μείζονες τομείς αναπτυξιακής υποδομής της χώρας -του κτηματολογίου, των χαρτογραφήσεων και των γεωχωρικών δεδομένων και πληροφοριών.

Παράλληλα, επιτυγχάνεται με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο και η πολύ σημαντική εξοικονόμηση πόρων με τη μείωση του κόστους μισθοδοσίας και τον περιορισμό των λειτουργικών δαπανών με τη συγκέντρωση διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών σε υπάρχουσες δομές.

Το Εθνικό Κτηματολόγιο επιδιώκει να κατοχυρώσει πρώτα απ' όλα την ακίνητη περιουσία του κράτους και των πολιτών και η σύνταξή του αποσκοπεί στη δημιουργία ενός σύγχρονου, πλήρως αυτοματοποιημένου αρχείου ακίνητης ιδιοκτησίας, όλα τα στοιχεία του οποίου θα έχουν την εγγύηση του κράτους και το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή διαφάνεια και ασφάλεια των συναλλαγών.

Πρόκειται για ένα σύστημα πολύ πιο σύγχρονο και ολοκληρωμένο από το παλιό σύστημα των Υποθηκών και Μεταγραφών που ισχύει μέχρι σήμερα.

Σημαντικότατος στόχος είναι το 2020 να διαθέτει η Ελλάδα ένα πλήρες σχετικό σύστημα κατά τα πρότυπα των άλλων ευρωπαϊκών χωρών, καθώς η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ή ίσως η μοναδική χώρα στον ευρωπαϊκό χώρο που δεν έχει ολοκληρωμένο Κτηματολόγιο, τηρώντας παράλληλα τις μνημονιακές δεσμεύσεις της περί σύνταξης Κτηματολογίου, όπως αυτές ισχύουν από το έτος 2011.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφερθώ στην τροπολογία με αριθμό πρωτοκόλλου 600/63, την οποία καταθέσαμε από κοινού με άλλους συναδέλφους Βουλευτές από την Νέα Δημοκρατία και αφορά στον επανακαθορισμό του πλαισίου που διέπει τη δημιουργία του Μητρώου Ενεργειακών Επιθεωρητών και συγκεκριμένα στις προϋποθέσεις, τους όρους και τη διαδικασία για την άσκηση της δραστηριότητας του Ενεργειακού Επιθεωρητή και την εγγραφή στο Μητρώο, λόγω της αδυναμίας ως προς την υλοποίηση της απαιτούμενης εξεταστικής διαδικασίας από το ΤΕΕ εντός των προβλεπόμενων χρονικών ορίων.

Για την εν λόγω τροποποίηση λαμβάνεται υπόψη ότι:

α) στις 6 Οκτωβρίου 2013 λήγουν οι προσωρινές άδειες Ενεργειακών Επιθεωρητών που έχουν χορηγηθεί, β) έχουν εκπαιδευτεί περίπου 10.000 υποψήφιοι, οι οποίοι αναμένουν να εγγραφούν στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και ότι, γ) πρέπει να μη διαταραχθεί η ομαλή έκδοση Πιστοποιητικών Ενεργειακής Απόδοσης , τα οποία είναι απαραίτητα για ενοικιάσεις, πωλήσεις και για τη συμμετοχή σε χρηματοδοτικά προγράμματα, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις.

Πιο συγκεκριμένα με τη ρύθμιση της παραγράφου 1, προστίθεται μία νέα παράγραφος στο άρθρο 9 του Π.Δ. 100/2010, σύμφωνα με την οποία για διάστημα ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της, εντάσσονται στο Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών όσοι διαθέτουν τα παρακάτω προσόντα:

- είναι μηχανικοί (διπλωματούχοι ή πτυχιούχοι όλων των τεχνικών ειδικοτήτων), χωρίς απαιτούμενη προγενέστερη επαγγελματική εμπειρία και

- έχουν παρακολουθήσει το κατάλληλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Με τη συγκεκριμένη ρύθμιση, δεν καταργείται η εξεταστική διαδικασία, αλλά αναβάλλεται για σύντομο χρονικό διάστημα. Με την έναρξη της εξεταστικής διαδικασίας, οι Ενεργειακοί Επιθεωρητές που έχουν εγγραφεί στα οικεία Μητρώα και εντός διαστήματος ενός (1) έτους από την έναρξη ισχύος της παρούσας διάταξης, οφείλουν να εξεταστούν και να υποβάλουν στην Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας Πιστοποιητικό Επιτυχούς Εξέτασης.

Διαφορετικά, μετά την παρέλευση του ενός (1) έτους θα διαγράφονται αυτοδίκαια από το Μητρώο Ενεργειακών Επιθεωρητών και θα απολλύουν τη δυνατότητα άσκησης της δραστηριότητας έως την υποβολή του Πιστοποιητικού Επιτυχούς Εξέτασης»
Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ