2013-06-17 15:37:44
Φωτογραφία για Αντί για την «απογείωση» έρχεται η επιδείνωση της οικονομίας ...!!
Γιώργος Κύρτσος

 

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις που έχει με βουλευτές της ΝΔ, ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς εκφράζει την άποψη ότι αν η οικονομία αντέξει μέχρι το καλοκαίρι, θα έρθει στη συνέχεια η «απογείωση»,

 η οποία θα βγάλει τον κυβερνητικό συνασπισμό από τη δύσκολη θέση στην οποία έχει περιέλθει.

Η άποψη του κ. Σαμαρά είναι ενδιαφέρουσα, γιατί δείχνει τη δικαιολογημένη ανησυχία του Μαξίμου για τις οικονομικές εξελίξεις στη διάρκεια των επόμενων μηνών. Όσο για την «απογείωση», αντιμετωπίζεται από τους περισσότερους παράγοντες της οικονομίας και της αγοράς σαν ακόμη μία πολιτική υπερβολή χωρίς καμία πρακτική σημασία.

Αποτυχία σε τρία σημεία

Η υποτιθέμενη διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους της τρόικας είναι άλλη μία επικοινωνιακή κατασκευή των συνεργατών του πρωθυπουργού.

Οι «υπάλληλοι» της τρόικας, ακόμα κι αν είναι υψηλόβαθμοι, δεν έχουν πολιτική εντολή για διαπραγμάτευση, αλλά για έλεγχο των επιδόσεων της κυβέρνησης και της ελληνικής οικονομίας
. Στην περίπτωση που το οικονομικό επιτελείο περάσει με καλό βαθμό τον έλεγχο της τρόικας, τότε ανοίγει ο δρόμος για την πολιτική διαπραγμάτευση στην οποία αναφέρεται η κυβέρνηση, προκειμένου να βελτιωθεί το περιεχόμενο της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται.

Δυστυχώς, η κυβέρνηση Σαμαρά δεν πέρασε τον έλεγχο της τρόικας και «κόπηκε» σε τρία βασικά σημεία. Πρώτον, δεν υπήρξε καμία πρόοδος στην προβλεπόμενη από το μνημόνιο μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Τα κυβερνητικά κόμματα δίνουν σκληρές πολιτικές μάχες και σπαταλάνε πολύτιμο διπλωματικό κεφάλαιο για να υπερασπιστούν κομματικούς αργόμισθους και ημιαργόμισθους που διορίστηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατά την περίοδο της ΟΝΕ, όταν ήταν γνωστά τα αυστηρά όρια για το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος του Δημοσίου. Η συμπόρευση της ΔΗΜΑΡ με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αποδοθεί στις ιδεολογικές αγκυλώσεις των αριστερών κομμάτων, που υπερασπίζονται τα κομματικά ρουσφέτια και την εξυπηρέτηση της εκλογικής πελατείας στο όνομα της... προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων. Ανάλογη προσέγγιση στο ζήτημα έχουν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, ενώ η ΔΗΜΑΡ δείχνει τελευταία ιδιαίτερο ζήλο, εξαιτίας της πρωταγωνιστικής συμμετοχής της στο μοίρασμα της «πίτας» των διορισμών στη δημόσια διοίκηση και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα της οικονομίας, σε όλα τα επίπεδα.

Μειωμένα έσοδα

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση δεν πέρασε το τεστ της τρόικας είναι η μείωση στα φορολογικά έσοδα που σημειώθηκε τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο. Αυτή συμπληρώνεται από ακόμη μεγαλύτερη μείωση στα προγραμματισμένα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων. Δημιουργούνται έτσι οι προϋποθέσεις μιας τεράστιας δημοσιονομικής «τρύπας», που θα πρέπει να καλυφθεί σε πρώτη φάση με την έκδοση περισσότερων εντόκων γραμματίων του ελληνικού Δημοσίου και σε δεύτερη φάση με μεγαλύτερη ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Η αύξηση του βραχυπρόθεσμου δανεισμού του ελληνικού Δημοσίου θα περιορίσει ακόμη περισσότερο τη ρευστότητα στον παραγωγικό ιδιωτικό τομέα της οικονομίας και θα ενισχύσει τα φαινόμενα ύφεσης. Όσο για την αύξηση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης, θεωρείται πολιτικά αδιανόητη, τουλάχιστον μέχρι τις βουλευτικές εκλογές στη Γερμανία, που είναι προγραμματισμένες για τον Σεπτέμβριο.

Η αδυναμία της κυβέρνησης να πραγματοποιήσει τα προγραμματισμένα φορολογικά και ασφαλιστικά έσοδα εξηγεί και την απαίτηση της τρόικας να πραμείνει σε ισχύ το «χαράτσι Βενιζέλου» και για το 2013. Οι φόροι που έχουν επιβληθεί στην περιουσία και στο εισόδημα αποδίδουν πολύ καλύτερα από τους καταναλωτικούς, έμμεσους φόρους, γι’ αυτό και προτιμώνται από τους εκπροσώπους της τρόικας. Η κυβέρνηση Σαμαρά καθυστέρησε και στην επεξεργασία του εναλλακτικού φόρου για τα ακίνητα που υποτίθεται ότι θα οδηγούσε στην κατάργηση του ισοπεδωτικού «χαρατσιού Βενιζέλου» που εισπράττεται με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Η επεξεργασία του εναλλακτικού φόρου στα ακίνητα από τους εκπροσώπους των τριών κυβερνητικών κομμάτων «πάγωσε» εξαιτίας πολιτικών διαφωνιών αλλά και αδυναμίας υπολογισμού της απόδοσής του.

Ανύπαρκτο το πλεόνασμα

Οι ειδικοί της τρόικας κατέληξαν επίσης στο συμπέρασμα ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα που εμφανίζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο οφείλεται στη δημιουργική λογιστική, που έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο.

Εξαφανίστηκαν ουσιαστικά οι δαπάνες που έχουν σχέση με την επιστροφή ΦΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, γεγονός που εξηγεί και τη συντήρηση της βαθιάς ύφεσης. Από τη στιγμή που δεν εξυπηρετούνται βασικές χρηματοδοτικές ανάγκες του ιδιωτικού τομέα, ιδιαίτερα των εξαγωγικών επιχειρήσεων, και περιορίζονται για δωδέκατη φορά τα κονδύλια του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, είναι πρακτικά αδύνατο να βγει η οικονομία από τη βαθιά ύφεση.

Οι αξιολογητές της τρόικας εκτιμούν επίσης ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ετεροχρονίζει σκόπιμα σημαντικές δαπάνες, όπως αυτές που σχετίζονται με τη στήριξη των ασφαλιστικών ταμείων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Τους επόμενους μήνες θα φανούν οι δημοσιονομικές συνέπειες από τη μεγάλη υστέρηση στα ασφαλιστικά εσόδα και τον ετεροχρονισμό δαπανών που σχετίζονται με το ασφαλιστικό, συνταξιοδοτικό σύστημα.

Καμία διευκόλυνση

Από τη στιγμή που η κυβερνητική πολιτική δεν πέρασε τη δοκιμασία της τρόικας, εκμηδενίζονται οι πιθανότητες για σοβαρές αλλαγές στο περιεχόμενο της πολιτικής που εφαρμόζεται. Η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και ο περιορισμός της υπερφορολόγησης των καυσίμων δεν μπορούν να γίνουν αντικείμενο πολιτικής διαπραγμάτευσης για όσο διάστημα η κυβέρνηση Σαμαρά δεν μπορεί να εξασφαλίσει την καλή βαθμολογία της τρόικας.

Εν τω μεταξύ, η οικονομία εξελίσσεται από το κακό στο χειρότερο, με όλους τους βασικούς δείκτες να στέλνουν σήματα κινδύνου στους κυβερνητικούς παράγοντες και στην αγορά στο σύνολό της. Τον Ιανουάριο σημειώθηκε νέα σημαντική πτώση της βιομηχανικής παραγωγής, η οποία στέκεται εμπόδιο και στη σημαντική αύξηση των εξαγωγών. Οι εξαγωγές αυξάνονται πλέον με ετήσιο ρυθμό μόλις 3% και όλα δείχνουν ότι το αρνητικό οικονομικό και επιχειρηματικό περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί βάζει όρια στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Τον Φεβρουάριο η ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια παρουσίασε τη μεγαλύτερη πτώση (12%) από το 2004, οπότε άρχισαν να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για τη μηνιαία κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Το 2012 έκλεισε με πτώση του ΑΕΠ κατά 6,4%, ποσοστό ανεργίας που ξεπερνά το 26% και νέα δραματική πτώση της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας. Μπορεί ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς να οραματίζεται «απογείωση» της ελληνικής οικονομίας μετά το καλοκαίρι, προς το παρόν όμως παρατηρείται ενίσχυση των φαινομένων ύφεσης, η οποία σπάει κάθε προηγούμενο ρεκόρ στην ένταση και τη διάρκεια του φαινομένου.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί την κατάσταση εξαφανίζοντας, βάσει σχεδίου, πολλές αρνητικές οικονομικές και επιχειρηματικές ειδήσεις και δημιουργώντας σύγχυση στην κοινή γνώμη με μια προπαγάνδα η οποία κινείται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζεται.

Έτσι, περνάνε στα «ψιλά» των περισσότερων εφημερίδων και των ειδήσεων των ραδιοτηλεοπτικών σταθμών το κλείσιμο μεγάλης βιομηχανίας στην Πάτρα οι εκπρόσωποι της οποίας είχαν υποσχεθεί... επενδύσεις σε συνάντησή τους με τον πρωθυπουργό, τα σχέδια της τσιμεντοβιομηχανίας «Τιτάν» να μεταφέρει την έδρα της από την Ελλάδα στο εξωτερικό για να διευκολυνθεί στη διεθνή στρατηγική της σε μία περίοδο κατά την οποία η ζήτηση για τα προϊόντα της στην ελληνική αγορά έχει υποχωρήσει στα επίπεδα της δεκαετίας του ’60 και το «σβήσιμο» των υψικαμίνων της Χαλυβουργίας στην Ελευσίνα και στον Βόλο όχι εξαιτίας κινητοποιήσεων του ΠΑΜΕ αλλά μεγάλης πτώσης της ζήτησης χαλυβουργικών προϊόντων λόγω της κατάρρευσης της οικοδομικής και κατασκευαστικής δραστηριότητας.

Ο πρωθυπουργός κ. Σαμαράς αναφέρεται, σχεδόν σε καθημερινή βάση, σε μελλοντικές επενδύσεις που είναι αμφίβολο ότι θα πραγματοποιηθούν, ενώ με τις δημόσιες παρεμβάσεις του τάσσεται υπέρ της δημιουργίας νέων ευκαιριών απασχόλησης για τους νέους, υπέρ της αποτελεσματικής καταπολέμησης της ανεργίας, υπέρ της μείωσης της φορολογίας των κερδών των επιχειρήσεων στο 15%, για να αντέξουν, όπως χαρακτηριστικά λέει, στον ανταγωνισμό της Κύπρου, της Τουρκίας και της Βουλγαρίας.

Αυτή είναι η προπαγάνδα, που δεν έχει βέβαια σχέση με τη σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνει η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Σε αυτό το τεράστιο κενό μεταξύ της επικοινωνίας και της πολιτικής που εφαρμόζεται κινδυνεύουν να «βουλιάξουν», εκτός από την πραγματική οικονομία, και τα πολιτικά σχέδια της κυβέρνησης συνασπισμού.

http://www.citypress.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ