2013-06-17 08:33:03
Φωτογραφία για Πάτρα: Tο παρασκήνιο της κατάχρησης μαμούθ στην Αστυνομική Διεύθυνση Αχαΐας - Ποιοι το ανακάλυψαν - 'Έρχονται χειροπέδες για ένστολο
Κατάχρηση εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, από το τμήμα οικονομικής διαχείρισης της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαϊας, διαπιστώθηκε τις τελευταίες ημέρες από τους επιτελείς της τοπικής ΕΛ.ΑΣ. και κινήθηκαν άμεσα όλες οι διαδικασίες για τον εντοπισμό και την παραδειγματική τιμωρία των υπαιτίων.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες που φέρνει σήμερα στο φως το thebest.gr από το ταμείο της μερικής οικονομικής διαχείρισης της Αστυνομικής Διεύθυνσης έχουν «κάνει φτερά» τουλάχιστον 350.000 ευρώ, ενώ δεν αποκλείεται ο έλεγχος που ήδη έχει ξεκινήσει από την αρμόδια Οικονομική Επιθεώρηση της ΕΛ.ΑΣ. και τους αξιωματικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, να ανεβάσει πολύ περισσότερο το ύψος το υπεξαιρεθέντος ποσού.

Βέβαιο είναι, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, ότι πρόκειται για καραμπινάτη περίπτωση υπεξαίρεσης δημόσιου χρήματος, που κινείται σε βάθος χρόνου και πιο συγκεκριμένα έχει την εκκίνησή του από το 2009.


Δράστης της πρωτοφανούς κατάχρησης, φέρεται αξιωματικός της τοπικής Αστυνομίας, ο οποίος βρίσκεται στο πόστο του συγκεκριμένου γραφείου και που επίσης φέρεται να «λύγισε» κάτω από τις ασφυκτικές πιέσεις των προϊσταμένων του και της ηγεσίας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, που τις τελευταίες ημέρες είχε αντιληφθεί το τι ακριβώς συνέβαινε και τον πίεζε ασφυκτικά να ομολογήσει.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΟΙ ΥΠΟΨΙΕΣ ΚΑΙ ΤΑ…ΚΑΥΣΙΜΑ

Όλα ξεκίνησαν πριν από μερικές εβδομάδες, όταν άρχισαν να γίνονται αντιληπτές δυσχέρειες που σχετίζονταν άμεσα με τις δαπάνες της Υπηρεσίας.

Αξιωματικοί της τοπικής Αστυνομικής ηγεσίας, απορρούσαν όταν διαπίστωναν ότι κυκλοφορούσαν πληροφορίες, (πολλές εξ αυτών μάλιστα διοχετεύονταν και στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο), σύμφωνα με τις οποίες δεν υπήρχε η δυνατότητα εφοδιασμού των αυτοκινήτων της ΕΛ.ΑΣ. με καύσιμα.

Μάλιστα, προκρινόταν ως δικαιολογία από τους σπερμολόγους, ότι η έλλειψη καυσίμων ήταν απόρροια της οικονομικής κρίσης και πως δεν υπάρχουν χρήματα έτσι ώστε τα περιπολικά να κινηθούν.

Ουδέν ψευδέστερον, όπως τελικά αποδεικνύεται. Και τούτο διότι είχε προϋπάρξει συνεννόηση της τοπικής ηγεσίας με την αρμόδια Οικονομική Υπηρεσία του Αρχηγείου, έτσι ώστε να εγκρίνεται άμεσα το κονδύλι για τον εφοδιασμό των αυτοκινήτων της Αστυνομίας με καύσιμα. Ακόμη δε και στην περίπτωση που υπήρχε καθυστέρηση στην παράδοση των καυσίμων, είχαν προβλεφθεί και οι λεπτομέρειες, ούτως ώστε να μην υπάρχει ούτε λεπτό καθυστέρηση και τα περιπολικά να κυκλοφορούν κανονικά.

ΤΟ ΠΑΘΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ… «ΤΥΧΗ»

Φαίνεται όμως ότι τα χιλιάδες ευρώ από τα προβλεπόμενα κονδύλια, πήγαιναν αλλού, προκειμένου να καλύψουν προσωπικές ανάγκες του εν λόγω αστυνομικού, ο οποίος στην διάρκεια των τελευταίων ετών είχε δημιουργήσει… «υποχρεώσεις» που σχετίζονταν άμεσα με παιχνίδια της τύχης.

Πριν από μερικές ημέρες και υπό το βάρος έντονων υποψιών για την τύχη μεγάλων χρηματικών ποσών που έλειπαν από τα ταμεία, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Δυτικής Ελλάδας, διατάσσει έλεγχο.

Στην διάρκειά του ελέγχονται όλες οι μερικές διαχειρίσεις και των τεσσάρων Διευθύνσεων που υπόκεινται στην ευθύνη της και τότε προέκυψαν «σημεία και τέρατα» που αφορούσαν στην μερική οικονομική διαχείριση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας.

Η ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΤΕΛΟΥΣ ΚΑΙ Η ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΤΩΝ ΑΔΙΑΦΘΟΡΩΝ

Αμέσως ο Αστυνομικός Διευθυντής Αχαϊας Ταξίαρχος Κώστας Κυριακόπουλος, ζητά με έγγραφό του την παρέμβαση των αρμοδίων Υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ, ήτοι της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων και της Οικονομικής Επιθεώρησης.

Οι «αδιάφθοροι» έρχονται στην Πάτρα και αρχίζουν να λαμβάνουν καταθέσεις που κατά πληροφορίες τους οδήγησαν σε συγκεκριμένο πρόσωπο. Οι ίδιες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι στην διάρκεια της 48ωρης και πλέον παραμονής τους στην Πάτρα, ζήτησαν και έλαβαν καταθέσεις και από πρώην Αστυνομικούς Διευθυντές Αχαίας.

Όλα τα στοιχεία κατέληξαν στον συγκεκριμένο ανθυπαστυνόμο, που τουλάχιστον προφορικά φέρεται να «λύγισε» μιλώντας σε προϊσταμένους του και να ομολόγησε την τεράστια υπεξαίρεση.

ΠΑΡΩΝ ΚΑΙ Ο ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΗΣ

Υπό το βάρος των ραγδαίων εξελίξεων και ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα των αξιωματικών της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, βρέθηκε στην Πάτρα (στα μέσα της περασμένης εβδομάδας) και ο Γενικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος αντιστράτηγος Ιωάννης Δικόπουλος, ο οποίος ενημερώθηκε από την ηγεσία της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας για όλες τις ενέργειες που είχαν δρομολογηθεί ευθύς μόλις περιήλθαν στην αντίληψη των αρμοδίων αξιωματικών στοιχεία που σχηματοποιούσαν σαφή εικόνα για το αδίκημα της υπεξαίρεσης ιδιαίτερα μεγάλης αξίας.

Ήδη σχηματίζεται δικογραφία και σύντομα αναμένεται αυτή να αποσταλεί στον Εισαγγελέα για την άσκηση ποινικών διώξεων, ενώ η αρμόδια Επιθεώρηση της ΕΛ.ΑΣ. συλλέγει στοιχεία έτσι ώστε να αποτιμηθεί ακριβώς το ύψος της υπεξαίρεσης που δεν αποκλείεται να ξεπερνά κατά πολύ ακόμη και τις 400.000 ευρώ!
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ