2013-06-14 16:30:07
Φωτογραφία για Ένα ταξίδι στους ιερούς τόπους της Ιορδανίας
Συνέντευξη στον Γιώργο Θεοχάρη

O Σαίντ Ζαουαίντε (Saed Zawaideh), διευθυντής Οργανισμού Τουρισμού Ιορδανίας στο ''Αγιορείτικο Βήμα'' μας ταξιδεύει στα θρησκευτικά προσκυνήματα των Ιερών τόπων της Ιορδανίας και αποκαλύπτει τα σχέδια του για την ανάδειξη των θρησκευτικών μνημείων στο τόπο που βαφτίστηκε ο Ιησούς Χριστός.

Τον συναντήσαμε στην Αθήνα όπου βρέθηκε πρόσφατα. Διερωτηθήκαμε πως είναι δυνατόν σε μία Ισλαμική χώρα να συνυπάρχουν ειρηνικά Χριστιανοί και μουσουλμάνοι; Για να μας απαντήσει ότι ένας βασιλιάς κατάφερε και τους έφερε πολύ κοντά και αυτό σήμερα συνεχίζεται -Μας είπαν ότι η Ιορδανία είναι αφοσιωμένη στην ανασκαφή και στην συντήρηση των βιβλικών περιοχών. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;

Επειδή η Ιορδανία παραμένει ένα κομμάτι των Αγίων Τόπων, και το Βατικανό έχει ορίσει 5 θρησκευτικούς προσκυνηματικος τόπους στην Ιορδανία: Η περιοχή του Βαπτίσματος, Tal Mar Elias, Mukhawer, Anjara και Μάνταμπα και Nebo.


-Σε γενικές γραμμές, οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι οι ιεροί τόποι βρίσκονται μόνο στο Ισραήλ. Ποια είναι τα σχέδιά σας για να μετατοπίσετε το παράδειγμα αυτό στο μυαλό των χριστιανών, έτσι ώστε μάθουν ότι η Ιορδανία έχει επίσης πολλούς θρησκευτικούς τόπους;

Αρχίσαμε να επικεντρωνόμαστε σε αυτό το γεγονός από το 2006, έχουμε δημιουργήσει ειδικά φυλλάδια με βιβλικές τοποθεσίες και διαδρομές, οργανώσαμε εξειδικευμένα ταξίδια με ανθρώπους του τύπου, και ηγέτες της εκκλησίας, γυρίσαμε νέες ταινίες για αυτές τις περιοχές, χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας για την προώθηση. Επίσης, αναφέρονται στην Αγία Γραφή ότι πολλές περιοχές όπως τα παραπάνω είναι μέρος της ιερής ιστορίας και έχει αποδειχθεί ότι είναι η γη πολλώνπροφητών.

Το πιο σημαντικό γεγονός είναι ότι ο Ιησούς Χριστός βαφτίστηκε στον Ιορδάνη ποταμό, στην ανατολική πλευρά (την πλευρά της Ιορδανίας) από τον Ιωάννη τον Βαπτιστή που συνήθιζε να ζει στην ανατολική όχθη. Επίσης, ο Μωυσής, στο τέλος ήρθε στο ιερό όρος Nebo με τους ανθρώπους του, όπου τους έδειξε την Γή της Επαγγελίας, όπου δεν έφτασε ποτέ. Άλλα και πολλοί άλλοι όπως ο Προφήτης Ηλίας και άλλοι...

Σε γενικές γραμμές πιστεύουμε ότι η Ιορδανία είναι στο σωστό δρόμο τώρα, είναι περισσότερο γνωστή ως ένα κομμάτι ιερής γης αλλά εμείς πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, για να διασφαλίσουμε ότι η Ιορδανία είναι στον προσκύνηματικό χάρτη και στο μυαλό των ανθρώπων.

-Η Ιορδανία είναι μια ισλαμική χώρα. Μας είπαν ότι οι Μουσουλμάνοι και Χριστιανοί συνυπάρχουν ειρηνικά χωρίς συγκρούσεις εδώ. Γιατί νομίζετε ότι αυτό είναι δυνατό στην Ιορδανία; Υπάρχουν πολλοί λόγοι γι 'αυτό:

Η σοφή ηγεσία ξεκινώντας από την Αυτού Μεγαλειότητα τον Βασιλιά Abdullah τον δεύτερο και τη βασιλική οικογένεια θεμελίωσαν μία ειρηνική ζωή στην Ιορδανία που εγγυάται ίσα δικαιώματα για όλους.

-Η καλοσύνη και οι σχέσεις των Ιορδανών πηγάζουν από την διαφορετικότητα.

-Η ενότητα όλων των Ιορδανών από τα διάφορα μέρη της Ιορδανίας προκύπτει από το γεγονός ότι όλοι αγαπούν και σέβονται τη χώρα και την ηγεσία τους. Και οι δύο πλευρές είναι ουσιαστικά Άραβες που μοιράζονται τους ίδια γή και ιστορία.

- Έχετε συγκεκριμένη στρατηγική με στόχο να πείσετε τους Έλληνες Χριστιανούς τουρίστες να έρθουν στην Ιορδανία;

Έχουμε δημιουργήσει ειδικά φυλλάδια, εμπλουτισμένα με βιβλικά οδοιπορικά και τοποθεσίες της Ιορδανίας, φιλοξενούμε εξειδικευμένα ταξίδια για τον τύπο και εκπροσώπους της ορθόδοξης εκκλησίας, γυρίσαμε νέες ταινίες για αυτές τις περιοχές, χρησιμοποιώντας την ιστοσελίδα μας για την προώθηση όλων αυτών.

Επίσης, έχουμε οργανώσει συναντήσεις με επαγγελματίες στον χώρο του τουρισμού και συμμετείχαμε σε Τουριστικές εκθέσεις και σε αντίστοιχες εκδηλώσεις σε συνεργασία με το Επίτιμο Προξενείο της Ιορδανίας στην Θεσσαλονίκη και την Επίτιμη Πρόξενο κυρία Δέσποινα Μαντά.

Έχετε κάποιο μήνυμα στους Έλληνες που επισκέπτονται ή επιθυμούν να επισκεφθεί την Ιορδανία;

Οι Ιορδανοί είναι ιδιαίτερα φιλόξενοι, και θα ήταν μεγάλη τους χαρά να σας υποδεχθούν ως φιλοξενούμενους τους, όπως θεωρούν, όχι ως τουρίστες δεδομένου ότι αυτό είναι έξω από τις παραδόσεις μας. Επίσης η Ιορδανία θεωρείται ως ένα μεγάλο φυσικό μουσείο, από βορρά προς νότο κάθε πέτρα έχει, είτε ιστορική είτε βιβλική σημασία...

Η Ιορδανία σας καλωσορίζει!

Από αριστερά: Σαιντ Ζαουαιντε - Διευθυντής Οργανισμού Τουρισμού Ιορδανίας, Βύρων Θεολόγης- Πρόεδρος Τουριστικών Πρακτόρων Θεσ/νικης, Πρωτοπρεσβύτερος Πατέρας Γρηγόριος Σταμκόπουλος- Μητρόπολη Θεσσαλονίκης

- Ποιες περιοχές στην Ιορδανία εσείς προσωπικά θα προτείνατε στους τουρίστες να επισκεφθούν;

Ιστορία και Πολιτισμός εξακολουθεί να είναι η νούμερο ένα εμπειρία στην Ιορδανία. Όντας ένα υπαίθριο μουσείο και έχοντας ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, την Πέτρα η Ιορδανία θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους προορισμούς που προσφέρουν πολιτιστικές και ιστορικές εμπειρίες.

Υγεία και ευεξία είναι επίσης μείζονος σημασίας, ιδίως δεδομένου του ότι όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες αναζητούν εμπειρίες αναψυχής και ευεξίας. Η Νεκρά Θάλασσα τα έχει όλα, είναι το μεγαλύτερο φυσικό spa στη γη και προσφέρει εγκαταστάσεις διεθνών προδιαγραφών σε συνδυασμό με τις πιο φημισμένες ιδιότητες στα ιαματικά νερά της.

Όλο και περισσότεροι ταξιδιώτες ενδιαφέρονται για οικολογικό τουρισμό και φιλικό προς το περιβάλλον. Η Ιορδανία έχει μια σειρά από φυσικά αποθέματα που τελούν υπό τη διαχείριση της Βασιλικής Εταιρείας για την Προστασία της Φύσης (RSCN). Η RSCN μπορεί να προσφέρει ένα ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων, όπως κάμπινγκ, ορειβασία, πεζοπορία, κλπ. ...

Οι ταξιδιώτες που αναζητούν πνευματικές εμπειρίες επιλέγουν, επίσης, την Ιορδανία καθώς περιέχει ένα κομμάτι των Αγίων Τόπων ενώ στη συνέχεια μπορούν να συνδυάσουν το ταξίδι με περιοχές όπως η Πέτρα και η Νεκρά Θάλασσα.

- Τέλος, πώς ήταν εντυπώσεις σας για τη συνάντηση και επίσκεψη σας στην Ελλάδα;

Για να είμαι ειλικρινής ένιωσα σαν στο σπίτι μου, οι Έλληνες είναι τόσο ζεστοί και φιλόξενοι άνθρωποι. Όσον αφορά την πλευρά των επιχειριματικών ήταν ιδιαίτερα γόνιμη και πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον ο αριθμός των προσκυνητών και των τουριστών στην Ιορδανία θα αυξηθεί . Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες έδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό για την Ιορδανία κυρίως για τις βιβλικές περιοχές μας, οι οποίες αποτελούν την έναρξη / ρίζες της αρχαίας ιστορίας των βυζαντινών εκκλησιών.

agioritikovima.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ