2013-06-14 01:15:03
Φωτογραφία για Τέλος της ισπανικής ύφεσης το 2014 βλέπει το Bloomberg
Η ισπανική οικονομία θα αναδυθεί από την ύφεση και θα σημειωθεί επιτάχυνση της ανάπτυξης μέχρι το 2015, την ώρα που η ΕΕ χαλαρώνει τις απαιτήσεις της, εκτιμούν οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg για το μέλλον της ισπανικής οικονομίας.

Το α' τρίμηνο του 2014, το ΑΕΠ στην Ισπανία θα σημειώσει αύξηση για πρώτη φορά από το 2011 και θα ενισχυθεί κατά 0,5% μέχρι τα τέλη του χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις 32 οικονομολόγων που συμμετείχαν στη μηνιαία έρευνα του οικονομικού πρακτορείου. Προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ανάπτυξη της τάξης του 0,3% το 2014. Η οικονομία εκτιμάται ότι θα σημειώσει ανάπτυξη 0,9% το 2015.

“Προσδοκπάται ότι η δημοσιονομική εξυγίανση θα γίνει με λιγότερο πιεστικούς ρυθμούς από πριν”, ανέφερε σε τηλεφωνική συνέντευξη ο Luigi Speranza, οικονομολόγος της BNP Paribas.

Τον προηγούμενο μήνα, ο πρωθυπουργός της χώρας Mariano Rajoy έπεισε την Κομισιόν να δώσει χρονική παράταση στην Ισπανία προκειμένου να μειώσει το έλλειμμά της και να το φέρει στο επιτρεπτό όριο του 3% που έχει θέσει η ΕΕ μέχρι το 2016
. Έτσι αφενός η ΕΕ έβαλε “φρένο” στην άτεγκτη επιμονή της για μείωση του ελλείμματος εντός ασφυκτικών χρονοδιαγραμμάτων, αφετέρου το ΔΝΤ έκανε λόγο για mea culpa, αναφερόμενο στον ρόλο που διαδραμάτισε στο σχεδιασμό και την επιβολή των μέτρων που είχαν ως αποτέλεσμα να μειωθεί το ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 17% από το 2008 έως σήμερα.

Σύμφωνα με την έρευνα, το έλλειμμα του ισπανικού προϋπολογισμού θα συρρικνωθεί στο 5,6% έναντι του ΑΕΠ το 2014 από 6,5% φέτος. Η έρευνα του προηγούμενου μήνα έκανε λόγο για έλλειμμα 5,2% το 2014.
newmoney.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ