2013-06-12 17:19:04
Φωτογραφία για Νέα επιστασία στο Άγιο Όρος - ο νέος πρωτεπιστάτης
του Γιώργου Θεοχάρη

Νέος Πρωτεπιστάτης θα οριστεί από την Ιερά Μονή Χαλανδρίου ο Ιερομόναχος Στέφανος.

Σύμφωνα με τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Ορους την 1η Ιούνιου με το παλαιό ημερολογίου 14 Ιουνίου με το Νέο, θα γίνει η ...καθιερωμένη τελετή παράδοσης και παραλαβής της Νέας Ιεράς Επιστασίας.

Η εγκαθίδρυση θα γίνει μέσα στον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και οι Μονές που αναλαμβάνουν το νέο επιστασιακό έτος 2013- 2014 είναι η Μονή Χαλανδρίου η οποία θα έχει την Πρωτεπιστασία, η Μονή Ξεροπόταμου, η Μονή Αγίου Παύλου και η Μονή Γρηγορίου.

Σύμφωνα με πληροφορείς του ''Αγιορείτικου Βήματος'', νέος Πρωτεπιστάτης θα οριστεί από την Ιερά Μονή Χαλανδρίου ο Ιερομόναχος Στέφανος. Η απερχόμενη Αγία Ιβηριτική Πρωστεπιστασία με Πρωτεπιστάτη τον γέροντα Μάξιμο Ιβηρίτη και επιστάτες από τις Μονές, Παντοκράτορος, γέροντα Επιφάνειο, Ιερομόναχο, Φιλοθέου, γέροντα Νικηφόρο και Σίμωνος Πέτρας, γέροντα Ιερώνυμου, Ιερομόναχου, θα παραδώσει τη σκυτάλη στους νέους επιστάτες αμέσως μετά την τελετή εγκαθίδρυσης της Χιλανδαρινής επιστασίας.


Υπενθυμίζουμε ότι, η επί της σειράς Ιβηριτικής επιστασίας έγινε η έξοδος της Θαυματουργού εικόνος της Παναγίας ΄΄Αξιον Ετσι, σε Θεσσαλονίκη, Πολύγυρο και Αρναία,( Οκτώβριος 2012) εορτάστηκε η επέτειος των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Αγίου Ορους κατά την οποία έγιναν σεμνές τελετές στις Καρυές και στη Δάφνη του Αγίου Όρους ( Νοέμβριος 2012).

Επίσης, ένα σημαντικό έργο που επιτελέστηκε επί της θητείας της απερχόμενης επιστασίας ήταν και η αποκαθήλωση των βαρέων σκαλωσιών μέσα από τον Ιερό Ναό του Πρωτάτου και η τοποθέτηση της θαυματουργού εικόνος ΄΄ Αξιον Ετσί΄΄ μετά από σχεδόν 10 χρόνια εντός του Ιερού Βήματος του Ναού του Πρωτάτου.

Γεγονός το οποίο χαροποίησε ιδιαίτερα τους Καρεώτες πατέρες.

Τέλος, πριν λίγες μέρες η Ιερά Ιβηρήτικη επιστασία υποδέχτηκε στις Καρυές τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών κ. κ. Κύριλλο.

Υπενθυμίζεται ότι, η Ιερά Επιστασία είναι το εκτελεστικό όργανο της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου όρους και εκτός από τα δημαρχιακά καθήκοντα που έχει συμφώνα του καταστατικού χάρτη, έχει και καθήκοντα ειρηνοδικείου.

agioritikovima.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ