2013-06-12 11:54:03
Φωτογραφία για Θεέ και Κύριε! Επιτήδειοι κλέβουν εταιρείες…
Η πιο εκπληκτική είδηση βγήκε από τη χθεσινή κλειστή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών: Στην Κύπρο όποιος θέλει πάει στον έφορο Εταιρειών και μεταβιβάζει είτε πάνω του είτε όπου αλλού θέλει οποιαδήποτε εταιρεία του γουστάρει, αφού ο έλεγχος είναι ανύπαρκτος! Και φυσικά, τέτοιες ...γουστόζικες εταιρείες είναι αυτές που έχουν πολλά εκατομμύρια.

Πληροφορίες για τέτοιες περίεργες αλλαγές στις διοικητικές δομές εταιρειών είχαν δοθεί στην Επιτροπή Θεσμών, ο πρόεδρος της οποίας, Δημήτρης Συλλούρης, κάλεσε εκτάκτως στη χθεσινή συνεδρία των έφορο Εταιρειών Σταύρο Κόκκινο. Ο οποίος και τις επιβεβαίωσε, μάλιστα αποκάλυψε πως τρεις τέτοιες κλοπές ξένων εταιρειών βρίσκονται ενώπιον της δικαιοσύνης. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν ποσά άνω των 200 εκατομμυρίων έκαστη.

Πώς γίνεται αυτό; Όπως αναφέρθηκε στην Επιτροπή, ο έλεγχος στις μεταβιβάσεις εταιρειών είναι ανύπαρκτος και όποιος συμπληρώσει τα σχετικά έγγραφα και τα υποβάλει στον έφορο, αυτά εγκρίνονται χωρίς ουσιαστικό έλεγχο. Κάτι που σημαίνει πως ο έφορος φέρει μεγάλη ευθύνη αφού είναι ο θεματοφύλακας των εταιρειών και οφείλει να τις προσέχει.


Η απορία των βουλευτών είναι κατά πόσο οι «περίεργες αυτές αλλαγές», όπως χαρακτηρίστηκαν, συνδέονται με ζητήματα που βρίσκονται υπό διερεύνηση στην Επιτροπή Θεσμών, δηλαδή αυτά του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Όπως λέχθηκε, οι κλοπές εταιρειών άρχισαν να εμφανίζονται τα τελευταία δύο χρόνια, όταν η ανεπαρκής μας νομοθεσία εντοπίστηκε από επιτήδειους και άρχισαν να την εκμεταλλεύονται.

«Καλέσαμε τον έφορο Εταιρειών γιατί υπάρχουν πληροφορίες και καταγγελίες ότι κλέβονται εταιρείες», δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο Δημήτρης Συλλούρης. «Εταιρείες με ένα περίεργο τρόπο και με μια διαδικασία που δεν ελέγχεται ικανοποιητικά αλλάζουν χέρια. Ουσιαστικά, κλέβονται εταιρείες από τον έναν ή τον άλλο και χρειάζεται να δούμε το θεσμικό πλαίσιο και τις διαδικασίες ελέγχου», συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν το θέμα αυτό σχετίζεται με τα ζητήματα που εξετάζει η Επιτροπή, ο κ. Συλλούρης ανέφερε ότι θα μπορούσε και να έχει και πρόσθεσε ότι αυτό θα διερευνηθεί. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Συλλούρης είπε ως ο Έφορος επιβεβαίωσε τις πληροφορίες αυτές. «Δεν μας έδωσε αριθμούς αλλά στην επόμενη συνάντηση θα πρέπει να συζητηθεί το θέμα, όχι για να μας δώσει στοιχεία, αλλά για να βρεθούν οι τρόπο διόρθωσης αυτού του παράξενου φαινομένου», είπε.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ