2013-06-12 11:23:04
Φωτογραφία για Η MSCI υποβάθμισε το ΧΑ. Φεύγουν τα συντηρητικά, έρχονται επιθετικά funds
Σημαντικές μετακινήσεις κεφαλαίων και "αλλαγή φρουράς" των ξένων επενδυτών στο ΧΑ θα προκαλέσει η απόφαση του διεθνούς οίκου Morgan Stanley Capital International (MSCI) να υποβαθμίσει την ελληνική αγορά από "ανεπτυγμένη" σε "αναδυόμενη". Η υποβάθμιση θα γίνει στα πλαίσια της εξαμηνιαίας τακτικής αναθεώρησης των δεικτών της MSCI τον Νοέμβριο. Αναμένεται ότι θα ακολουθήσουν ανάλογες κινήσεις από άλλους οίκους που καταρτίζουν διεθνείς δείκτες.

Η πρώτη αναπόφευκτη επίπτωση της υποβάθμισης θα είναι η έξοδος (φυγή) από το ΧΑ των "συντηρητικών" funds που επενδύουν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Τη θέση τους θα πάρουν περισσότερο επιθετικά χαρτοφυλάκια και hedge funds, τα οποία τοποθετούνται βραχυχρόνια, κινούνται επιθετικά και αναλαμβάνουν αυξημένο ρίσκο, κυνηγώντας υψηλές αποδόσεις.

Η εξέλιξη φαίνεται αρνητική για το ΧΑ, μπορεί όμως να αποδειχθεί θετική, καθώς το "μερίδιο" διεθνών κεφαλαίων που του αναλογεί μεταξύ των αναδυόμενων αγορών είναι μεγαλύτερο - σε ποσοστά και απόλυτους αριθμούς.


Πολλοί χρηματιστηριακοί παράγοντες υποστήριζαν από καιρό αυτή την άποψη, αλλά οι επικεφαλής της ΕΧΑΕ συνέχιζαν τις προσπάθειες για να παραμείνει το ΧΑ στις "ανεπτυγμένες" αγορές, δίνοντας "μάχη γοήτρου" και όχι ουσίας.

Για τον "υποβιβασμό" της ελληνικής αγοράς σε αναδυόμενη - που ανακοινώθηκε μετά το κλείσιμο της Wall Street, η Morgan Stanley Capital International επικαλείται:

- Τη μικρή εμπορευσιμότητα

- Το γεγονός ότι οι κεφαλαιοποιήσεις δεν ανταποκρίνονται στα κριτήρια ανεπτυγμένων αγορών.

- Θεσμικές ελλείψεις και λειτουργικές αδυναμίες όσον αφορά τον δανεισμό χρεογράφων, τις ανοικτές πωλήσεις (short selling) και τη μεταφορά τίτλων.

Οπως αναφέρει ο διεθνής οίκος, ο δείκτης MSCI Greece Index που καταρτίζει για την Ελλάδα, δεν ανταποκρίνεται πλέον στις προϋποθέσεις μεγέθους και στα λοιπά κριτήρια των ανεπτυγμένων αγορών. Από τα 25 ελληνικά blue chips περιλαμβάνει τώρα μόλις δύο μετοχές, τον ΟΠΑΠ και την 3Ε Coca-Cola (η οποία μάλιστα εδρεύει πλέον στην Ελβετία και είναι εισηγμένη και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου).

Οι επόμενες υποβαθμίσεις

Με παρόμοια κριτήρια θα επαναξιολογηθει η ελληνική αγορά από τον οίκο FTSE, ο οποίος έχει εντάξει το ΧΑ στην κατηγορία των "ανεπτυγμένων αγορών υπό παρακολούθηση" (watch list), για πιθανή υποβάθμιση στις αναδυόμενες αγορές. Η αξιολόγηση θα γίνει τον Σεπτέμβριο.

Το ενδεχόμενο υποβάθμισης της ελληνικής αγοράς εξετάζουν επίσης η Russell Investements και η S&P Dow Jones. Οι δύο οίκοι καταρτίζουν δείκτες που αποτελούν οδηγό τοποθετήσεων για χαρτοφυλάκια με κεφάλαια 3,9 τρισ. και 6 τρισ. δολαρίων αντίστοιχα. Οι αποφάσεις τους θα έχουν λοιπον σημαντική επίδραση στην ελληνική αγορά.

sofokleousin.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΕΧΕΙ... ΠΟΝΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΣΟΥΑΡΕΣ!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
ΕΧΕΙ... ΠΟΝΕΣΕΙ ΠΟΛΥ Ο ΣΟΥΑΡΕΣ!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ