2013-06-12 08:05:05
Φωτογραφία για Τουρκία: Η οικονομική ανάπτυξη εξαρτάται από την πολιτική σταθερότητα
Οι διαδηλώσεις τερματίζουν το «success story» του Ερντογάν

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων  μεταξύ της τουρκικής αστυνομίας και των διαδηλωτών και η συνεπαγόμενη κοινωνικό - πολιτική αναταραχή στη Τουρκία, απειλεί την οικονομία της χώρας, η οποία χαρακτηρίζεται από πολλούς αναλυτές ως μία «ιστορία επιτυχίας» σε μία περιφέρεια που παραδοσιακά πλήττεται από ύφεση και αστάθεια.

Αρχικά οι διαδηλώσεις, που ξεκίνησαν με αφορμή τα σχέδια της τουρκικής κυβέρνησης να αναπλάσει την πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, ήταν ειρηνικές φέρνοντας στον νου το κίνημα Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ  στη Νέα Υόρκη ή αντίστοιχες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στη Δύση. Σύντομα ωστόσο, οι συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών κλιμακώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, που η κατάσταση απειλεί να αποσταθεροποιήσει τόσο την κυβέρνηση Ερντογάν όσο και τη Τουρκία - μία σημαντική περιφερειακή δύναμη -  και την οικονομία της στο σύνολό τους.


Η οικονομία της Τουρκίας έχει γνωρίσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια. Το ακαθάριστο εθνικό προϊόν της χώρας αγγίζει τα 800 δισ. δολάρια, γεγονός που την κατατάσσει στο πλευρό ανεπτυγμένων χωρών της Δύσης, όπως η Ολλανδία και η Ελβετία.

Έπειτα από μία οικονομική κρίση στις αρχές της νέας χιλιετίας, η χώρα είδε την οικονομία της να μεγαλώνει κατά περίπου 5% ετησίως. Το 2010 και το 2011 και ενώ η παγκόσμια οικονομία προσπαθούσε να ανακάμψει από την κρίση, η Τουρκία γνώριζε οικονομική ανάπτυξη της τάξης του 8% - στα επίπεδα της Κίνας, της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στον κόσμο.

Παρότι μέσα στο 2012, ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας της Τουρκίας έπεσε στο 2,6%, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εκτιμά ότι αυτό το έτος θα ανέβει στο 3,5% και το επόμενο έτος στο 3,75% - αποτέλεσμα της ανάκαμψης της ζήτησης για τις εξαγωγές της και της αύξησης των επενδύσεων. Οι τομείς των υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του τουρισμού, και της βιομηχανίας γνωρίζουν ανάπτυξη, ενώ ο πληθωρισμός που το 1999 άγγιζε το 90% έχει πλέον τεθεί υπό έλεγχο (το ΔΝΤ εκτιμά ότι θα αυτόν τον χρόνο θα πέσει στο 6,6% από 8,9% το 2012).

Οι πρόσφατες αναταραχές ωστόσο απειλούν να βάλουν φρένο σε αυτή την ανάπτυξη, με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα να παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις στη χώρα. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος προέρχεται από την πιθανότητα οι ξένοι επενδυτές να απομακρύνουν τα χρήματα τους από τη Τουρκία. Ο κύριος λόγος που η χώρα είχε καταστεί τόσο θελκτικός προορισμός για επενδύσεις ήταν η σχετική πολιτική σταθερότητα που απολάμβανε εδώ και μία περίπου δεκαετία.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει ξεκινήσει μία σειρά έργων βελτίωσης των υποδομών της, όπως  η κατασκευή ενός μεγάλου αεροδρομίου έξω από την Κωνσταντινούπολη, μίας τρίτης γέφυρας στα στενά του Βοσπόρου και αγωγών πετρελαίου σε όλη τη χώρα. Για να πληρώσει αυτά τα έργα η τουρκική κυβέρνηση εκδίδει ομόλογα, που επενδυτές στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη αγοράζουν εξαιτίας των ευνοϊκών αποδόσεων τους.

Η πολιτική αναταραχή θέτει σε κίνδυνο τέτοιου είδους επενδύσεις και οι επενδυτές μπορεί να αποσύρουν τα χρήματα τους, αναζητώντας μία χώρα με μεγαλύτερη κοινωνικό-πολιτική σταθερότητα. Ωστόσο, αν και πολλοί έσπευσαν να συγκρίνουν τις διαδηλώσεις στη Τουρκία με τις εξεγέρσεις της λεγόμενης Αραβικής Άνοιξης, οι ομοιότητες είναι ελάχιστες. Η τουρκική κυβέρνηση έχει εκλεγεί με δημοκρατικές διαδικασίες και η υποστήριξη προς αυτή είναι ακόμη μεγάλη. Επομένως δεν κινδυνεύει - ακόμη - από μία μεγάλη βίαιη εξέγερση. «Οι διαδηλώσεις δεν είναι τέτοιας κλίμακας ώστε να προκαλέσουν πρόβλημα στην οικονομία όπως συνέβη σε χώρες του αραβικού κόσμου τα τελευταία χρόνια» σχολίασε ο Πολ Ρόκινς της Fitch Ratings.
BHMA
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ