2013-06-11 15:06:04
Φωτογραφία για Εντ. Σνόουντεν: Στόχος η προστασία βασικών ελευθεριών
Η προστασία της ιδιωτικότητας, της διαδικτυακής ελευθερίας και των βασικών ελευθεριών των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο ήταν ο στόχος του 29χρονου Έντουαρντ Σνόουντεν, του πρώην τεχνικού στην αμερικανική Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και υπεύθυνου για τη διαρροή του προγράμματος διαδικτυακών παρακολουθήσεων από τις υπηρεσίες των ΗΠΑ.

Στη συνέντευξή του στον βρετανικό Guardian, ο Σνόουντεν, που βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ, δήλωσε ότι δεν πρόκειται να ξαναδεί το σπίτι του, ενώ τόνισε ότι θέλει να θυσιάσει την άνετη ζωή που ζούσε, δουλεύοντας για την NSA στη Χαβάη με υψηλές απολαβές, επειδή δεν μπορούσε να έχει ήσυχη τη συνείδησή του. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, βρίσκεται σε πολυτελές ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ και έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο από οποιαδήποτε χώρα πιστεύει στην ελευθερία του λόγου και αντιτίθεται στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής παγκοσμίως.


Ο 29χρονος είναι πρώην τεχνικός της CIA, εργαζόμενος της Booz Allen Hamilton, εργολάβος της αμερικανικής κυβέρνησης σε θέματα ασφάλειας, ο οποίος απέκτησε πρόσβαση σε δεδομένα της NSA τα τελευταία τέσσερα χρόνια ως εργαζόμενος διαφόρων εργολάβων, όπως η Booz Allen και η Dell.

Η Booz Allen επιβεβαίωσε ότι ήταν υπάλληλός της και, χαρακτηρίζοντας «βαριά παραβίαση του κώδικά της» τις πράξεις του Σνόουντεν, εάν αποδειχθούν, υπογράμμισε πως θα συνεργαστεί πλήρως με οποιαδήποτε έρευνα ακολουθήσει.

Ο Σνόουντεν έχει διχάσει την αμερικανική γνώμη, με τον Ρεπουμπλικανό επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της αμερικανικής Βουλής, Μάικ Ρότζερς, να ζητά να κινηθούν οι διαδικασίες για την άμεση έκδοσή του λέγοντας πως οι πληροφορίες που αποκάλυψε ο Σνόουντεν «φτάνουν για να είναι κυριολεκτικά επικίνδυνος».

Την ίδια στιγμή όμως, ομάδες για την υπεράσπιση πολιτικών δικαιωμάτων και την ελευθερία πληροφόρησης υπερασπίζονται την στάση του Σνόουντεν.

Η Τσέσελιν Ράντακ, πρώην στέλεχος στο υπουργείο Δικαιοσύνης που είχε δώσει στη δημοσιότητα απόρρητες πληροφορίες που αφορούσαν το FBI, είπε στο Reuters: «Πρόκειται για ένα από τους πιο σημαντικούς πληροφοριοδότες της γενιάς μου και της αμερικανικής ιστορίας».

Παράλληλα, ο πρώην αξιωματούχος της CIA Μπομπ Μπάερ, έχει αναφέρει ότι οι ΗΠΑ θα επιδιώξουν την έκδοσή του, αφού «η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να τον καταδιώξει», ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει ότι αξιωματούχοι στην Ουάσινγκτον «εξετάζουν την υπόθεση ως πιθανή υπόθεση κινεζικής κατασκοπείας».
elzoni.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ