2013-06-11 11:51:04
Φωτογραφία για Ένας νομπελίστας συμβουλεύει τη Ρουμανία να αποχωρήσει από την ΕΕ
Η ευρωπαϊκή οικονομική κρίση ασκεί μεγάλη επίδραση στην οικονομία της Ρουμανίας. Τυπικά, η ρουμανική οικονομία αναπτύσσεται, παρόλο που η ευρωζώνη βρίσκεται σε ύφεση, ωστόσο υπάρχουν βάσιμοι λόγοι να πιστεύουμε ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη υπάρχει μόνο στο χαρτί.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε άρθρο της Russia Voice. Όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, ανάμεσα στους απλούς πολίτες και στην κοινότητα των εμπειρογνωμόνων συζητούνται οι οικονομικές αποφάσεις, με τη βοήθεια των οποίων η χώρα θα μπορέσει να βγει από την κρίση. Σύμφωνα με την παράδοση των τελευταίων 20 χρόνων, πολλοί θεωρούν ότι οι αποφάσεις πρέπει να αναζητούνται, λαμβανομένων υπόψη των συμβουλών των δυτικών ειδικών, ωστόσο στην πράξη οι ρουμανικές Αρχές και οι Ρουμάνοι δημοσιογράφοι είναι πρόθυμοι να εξετάσουν κάθε άλλο παρά όλες τις λύσεις, που προτείνονται από τους δυτικούς κορυφαίους της οικονομικής επιστήμης. Ακόμα και ο πιο τιτλοφορημένος ειδικός, όταν προτείνει κάτι που έρχεται σε αντίθεση με τα καθιερωμένα φιλελεύθερα δόγματα, θα υποβληθεί σε αυστηρή λογοκρισία.


Οι δημοσιογράφοι της ρουμανικής ηλεκτρονικής έκδοσης Caleaeuropeana.ro μπόρεσαν να πάρουν συνέντευξη από τον νομπελίστα στην οικονομία, Σερ Τζέιμς Αλεξάντερ Μίρλις. Η Ρουμανία σπάνια προσελκύει την προσοχή παγκοσμίου φήμης οικονομολόγων, και θα ήταν λογικό να γίνουν οι συμβουλές του διάσημου Βρετανού οικονομολόγου πολυμεσικό γεγονός πρώτου μεγέθους. Ωστόσο ο ρουμανικός Τύπος δεν θέλησε να δημοσιεύσει αυτή τη συνέντευξη και να συζητήσει τις προταθείσες σ΄ αυτήν λύσεις εξόδου από την κρίση. Η αιτία αυτής της τόσο ενδεικτικής περίπτωσης αυτολογοκρισίας είναι προφανής – ο σερ Μίρλις δήλωσε ότι για την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της η Ρουμανία πρέπει οπωσδήποτε να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, διότι σε αντίθετη περίπτωση οι Βρυξέλλες απλώς «δεν θα αφήσουν τη Ρουμανία να αναπτυχθεί». Ο Βρετανός οικονομολόγος παρομοίασε την πολιτική της ΕΕ έναντι της Ρουμανίας με το «ζουρλομανδύα» και εξήγησε ότι άλλες επιλογές από την έξοδο της χώρας από την ΕΕ δεν υπάρχουν. Παρόλες τις έμμονες παρακλήσεις ενός δημοσιογράφου να εισηγηθεί εναλλακτικές λύσεις, ο σερ Μίρλις δήλωσε ότι «για άλλες λύσεις ούτε και να σκεφτεί δεν είναι δυνατό».

Οι δηλώσεις και συστάσεις του διάσημου οικονομολόγου θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αφετηρία για μια δημόσια συζήτηση για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη θέση της Ρουμανίας στα συμφραζόμενα της οικονομικής πολιτικής των Βρυξελλών, όμως ο ρουμανικός Τύπος, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων, προτίμησε να αγνοήσει πλήρως αυτό το θέμα. Πρέπει να διαπιστωθεί ότι η αυτολογοκρισία των ρουμανικών ΜΜΕ δεν πέτυχε το στόχο της. Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Τζέιμς Μίρλις άρχισαν να διαδίδονται μέσω των κοινωνικών δικτύων, να συγκεντρώνονται σχόλια και να αναδημοσιεύονται στα ιστολόγια. Το δαιμόνιο του ευρωσκεπτικισμού ήδη έχει βγει από το μπουκάλι και τώρα πια είναι αδύνατο να οδηγηθεί πίσω, αποσιωπώντας τις μη βολικές απόψεις και μπλοκάροντας τη δημόσια συζήτηση φλεγόντων θεμάτων.

Greek Finance Forum Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ