2013-06-11 09:38:20
Φωτογραφία για Το success story στον κίνδυνο της ρώσικης ρουλέτας ...!!!
Της Μαρίνας Μάνη

Στη «γεωπολιτική» παράμετρο παραπέμπουν παράγοντες του Μαξίμου για να ερμηνεύσουν το "ναυάγιο" στην αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και το γεγονός ότι ο ΔΕΣΦΑ «έμεινε» με μοναδική ενδιαφερόμενη την αζέρικη Socar.

Το κυβερνητικό επιτελείο έδειξε να αντιμετωπίζει με αμηχανία την εξέλιξη, ωστόσο μέλος του επιμένει ότι η αποχώρηση των Ρώσων "δεν μας έριξε από τα σύννεφα".

Προς επίρρωση, αναφέρει ότι την Παρασκευή στέλεχος της τρόικας (σ.σ. του ευρωπαϊκού πυλώνα) διεμήνυσε σε κυβερνητικό αξιωματούχο πως η ρωσική  Gazprom «δεν μπορεί να μείνει στο παιχνίδι» καθώς η Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν της είχε κάνει σαφές ότι θα έθετε θέμα «δεσπόζουσας θέσης» στον ενεργειακό τομέα εάν διεκδικούσε –μέχρι τέλους– την ελληνική ΔΕΠΑ.

Η ίδια πηγή προσθέτει πως η ελληνική κυβέρνηση «δεν ήθελε και δεν μπορούσε» να μπλοκάρει έναν διεθνή διαγωνισμό, οπότε «επέλεξε» να περιμένει μέχρι την τελευταία στιγμή... το ναυάγιο. Χωρίς καν να χαμηλώσει τους τόνους των προσδοκιών, με αποτέλεσμα να προβάλλει χθες την εικόνα ότι... «έφαγε ήττα». 


Κι από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν έκρυβε «την έκπληξή του» το προηγούμενο τρίμηνο για την απροθυμία άλλων εταιρειών-χωρών να μετάσχουν στους διαγωνισμούς για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ τη στιγμή που και οι δύο πλευρές του Ατλαντικού δεν έβλεπαν με καλό μάτι το ρωσικό ενδιαφέρον.

Συνεργάτες του υπενθύμιζαν ότι τον Δεκέμβριο η εκπρόσωπος του State Department Βικτώρια Νούλαντ δήλωσε ευθέως: «Αυτό που συμβουλεύουμε όλες τις χώρες είναι να έχουν διαφορετικές πηγές εφοδιασμού για τις εθνικές ενεργειακές τους ανάγκες, έτσι ώστε να μην μπορούν να κρατούνται όμηροι».

"Περιμέναμε καυτό Ιούνιο"

Κατά τις πληροφορίες, το Μαξίμου θεωρεί «εξαιρετικά κρίσιμη» τη χρονική στιγμή στην οποία αυτό (σ.σ. το ναυάγιο) εκδηλώθηκε, δεδομένου ότι μέσα σε δέκα ημέρες «ήρθαν τα πάνω κάτω» στην Τουρκία, ενώ ξέσπασε πόλεμος Ουάσιγκτον-ΕΕ για το περίφημο «λάθος» στο πρώτο ελληνικό Μνημόνιο.

«Αν επιβεβαιωθήκαμε σε κάτι, ήταν η πρόβλεψή μας για ‘καυτό’ Ιούνιο», λένε συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά, με την επισήμανση όμως ότι εάν δεν... δροσίσει πολιτικά, τα πάντα «μπορεί να τιναχθούν στον αέρα» και οι εξελίξεις να είναι ραγδαίες.

Αμυνα με τέσσερις κινήσεις

Έχοντας χάσει την επικοινωνιακή πρωτοβουλία, καθώς η κυβέρνηση εμφανίσθηκε αμήχανη και σιωπηρή για ώρες μετά την επισημοποίηση του ναυαγίου, ο πρωθυπουργός και οι επιτελείς του επιχείρησαν να... αντεπιτεθούν αμυνόμενοι:

* Πρώτον, ανακοίνωσαν μέσω του υφυπουργού Ενέργειας Ασημάκη Παπαγεωργίου την διενέργεια νέου διαγωνισμού για τη ΔΕΠΑ «στον οποίον θα μετέχουν όποιοι θέλουν συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων».

* Δεύτερον, διευκρίνισαν ότι θα συζητήσουν με την τρόικα αναπροσαρμογή του στόχου για εξοικονόμηση 2,6 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις εντός του 2013 για να διατεθούν στην μείωση του δημόσιου χρέους. «Δεν νομίζω ότι η τρόικα θα ζητήσει να καλυφθεί από αλλού η τρύπα του περίπου 1 δισ. ευρώ που προκύπτει από την αποτυχία πώλησης της ΔΕΠΑ», έλεγε αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, αποκλείοντας προκαταβολικά το ενδεχόμενο να ζητηθούν νέα μέτρα.

* Τρίτον, ανέδειξαν το μπρα ντε φερ Κομισιόν-Ρώσων, προκειμένου να γίνει κατανοητό ότι το ναυάγιο δεν οφείλεται σε λάθος χειρισμούς της κυβέρνησης. Αντιθέτως, υπενθύμισαν τις συναντήσεις που είχε ο ίδιος ο πρωθυπουργός με τον ισχυρό άνδρα της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και τις προσπάθειες που κατέβαλλε η κυβέρνηση για να λυθούν τεχνικά, πλην ουσιαστικά, προβλήματα που έθεσε ο όμιλος –όπως το ύψος της εγγυητικής επιστολής ή η αντιμετώπιση των χρεών που "κουβαλούσε" η ΔΕΠΑ.

* Τέταρτον, πρόβαλλαν τη σημασία της αζέρικης συμμετοχής στον διαγωνισμό για τον ΔΕΣΦΑ καθώς την συνέδεσαν με την "αυξημένη πιθανότητα" επιλογής του αγωγού TAP (έναντι του ανταγωνιστικού Nabucco) για τη μεταφορά αερίου από το Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

"Δεν κερδίσαμε ακόμη το στοίχημα, αλλά η απόκτηση του ΔΕΣΦΑ από την αζέρικη Socar το φέρνει ακόμη πιο κοντά", ήταν η φράση αρμόδιου κυβερνητικού στελέχους.

«Πλήγμα» στο success story

Αυτό το τελευταίο «στοίχημα» συν κάποιες «καλές ειδήσεις» από την αξιολόγηση της τρόικας που βρίσκεται σε εξέλιξη (π.χ. η αποδοχή της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση έστω και για ένα μεταβατικό εξάμηνο) θεωρούνται κινήσεις «ικανές να αλλάξουν το κλίμα».

Κυρίως, να επαναφέρουν στο κυβερνητικό λεξιλόγιο το... success story που χθες, κατά γενική ομολογία, δέχθηκε πλήγμα από το ναυάγιο της ΔΕΠΑ.
capital.gr 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ