2013-06-11 09:11:03
Φωτογραφία για «Ασφυξία» σε 6 πόλεις από τη σκόνη της Αφρικής
Oι μεγαλύτερες σε χρονική διάρκεια μεταφορές αφρικανικής σκόνης των τελευταίων δεκαετιών «έπνιξαν» φέτος την Ελλάδα εκτινάσσοντας στα ύψη τα τοξικά μικροσωματίδια. Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ηράκλειο, Ιωάννινα και Πάτρα βρίσκονται, σύμφωνα με την Κομισιόν, μόνιμα στη λίστα των δέκα πιο επιβαρυμένων ευρωπαϊκών πόλεων.

Η αφρικανική σκόνη, τα συστήματα ψύξης και θέρμανσης, τα τζάκια και οι ξυλόσομπες αποτελούν τις βασικές εποχιακές αιτίες για τις υπερβάσεις στις ποσότητες των αιωρούμενων σωματιδίων, που εντείνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους λόγω του κυκλοφοριακού και -κυρίως- της χρήσης νοθευμένων καυσίμων.

Τα αιωρούμενα σωματίδια, ένα «κοκτέιλ» άνω των 60 τοξικών ρύπων που προσκολλώνται πάνω στη σκόνη και καταλήγουν στο ανθρώπινο αναπνευστικό σύστημα, κοστίζουν, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Ε.Ε. και την Greenpeace, πάνω από 7,6 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως στην ελληνική οικονομία. Κυρίως, όμως, ευθύνονται για τον θάνατο 1.300 Ελλήνων κάθε χρόνο και για μακροχρόνιες επιπτώσεις υγείας σε άλλους 7.000 πολίτες. Σύμφωνα, δε, με τα στοιχεία της Κομισιόν, αυτά τα σωματίδια σκοτώνουν ετησίως πάνω από 300.000 Ευρωπαίους!


Στην Αθήνα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες του Μαΐου καταγράφονταν καθημερινά υπερβάσεις που κυμαίνονταν από 79 έως 220 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, όταν το όριο είναι 50 μg/m3, το οποίο μάλιστα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ και την Ε.Ε., δεν πρέπει να ξεπερνιέται πάνω από 35 φορές τον χρόνο. Μέχρι τα τέλη Μαΐου το όριο αυτό στην πρωτεύουσα είχε ξεπεραστεί ήδη 33 φορές, σύμφωνα με τις μετρήσεις του ΥΠΕΚΑ, οι οποίες όμως δεν συμπεριλαμβάνουν στοιχεία για τις Παρασκευές, τα Σάββατα και τις αργίες. Κάθε χρόνο οι ημέρες στις οποίες παρατηρούνται υπερβάσεις ξεπερνούν τις 150, ενώ μόλις πέρυσι, λόγω της κρίσης και της συνακόλουθης μείωσης της κυκλοφορίας, σημειώθηκε μια ελαφρά μείωση.

Τοξικά σωματίδια

Ανάλογη είναι η εικόνα στη Θεσσαλονίκη, η οποία επιπρόσθετα πλήττεται από τη βιομηχανική ρύπανση, που αυξάνει ακόμη περισσότερο την τοξικότητα των αιωρούμενων σωματιδίων. Μάλιστα, η Θεσσαλονίκη μοιάζει «καταδικασμένη», λόγω του ότι οι κύριοι άνεμοι που φυσούν στην πόλη φέρνουν στην καρδιά της τη ρύπανση από τη βιομηχανική ζώνη που βρίσκεται στα βορειοδυτικά της. Βασική αιτία για τις υπερβάσεις του Μαΐου ήταν η αφρικανική σκόνη.

Ο υπεύθυνος του συστήματος πρόγνωσης και μελέτης καιρού «Σκίρων» του Πανεπιστημίου της Αθήνας δρ Χρήστος Σπύρου αναφέρει ότι τις τελευταίες ημέρες του Μαΐου η ποσότητα της σκόνης στην Αθήνα έφτασε έως και τα 200 μg/m3, συμβάλλοντας έως και 80% στις υπερβάσεις των μικροσωματιδίων. Και προσθέτει ότι, κατά μέσο όρο, το 50% των υπερβάσεων αιωρούμενων σωματιδίων κάθε χρονιά στην Αθήνα οφείλεται στην αφρικανική σκόνη, ενώ στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο το ποσοστό αυτό διαμορφώνεται στο 60%.

Αντίστοιχες ποσότητες σκόνης, σύμφωνα με τον Χρ. Σπύρου, είχαν μεταφερθεί και το 2006. Η διαφορά όμως με τη φετινή χρονιά, όπως τονίζει ο καθηγητής Φυσικής της Ατμόσφαιρας και τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών Χρήστος Ζερεφός, έγκειται στο γεγονός ότι η μεταφορά σκόνης δεν είναι εποχιακή, αλλά συμβαίνει σχεδόν συνέχεια από το περασμένο φθινόπωρο, καθώς όλη αυτή την περίοδο σημειώθηκαν συνεχόμενα περάσματα βαρομετρικών χαμηλών.

«Αν δεν είχαμε νοθευμένα καύσιμα, θα είχαμε λιγότερα προβλήματα», τονίζει ο καθηγητής Χρήστος Ζερεφός και επισημαίνει πως υπάρχουν «νέα είδη μικροσωματιδίων, με διάμετρο 1 και 2,5 χιλιοστών, τα οποία είναι ακόμα πιο επικίνδυνα, καθώς δεν μπορεί να τα αποβάλει το ρινικό σύστημα του ανθρώπου». Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ