2013-06-10 21:25:04
Φωτογραφία για Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη ο πρώην εργαζόμενος της CIA για τις διαρροές
Την δίωξη του Έντουαρντ Σνόουντεν του 29χρονου πρώην υπαλλήλου της συμβουλευτικής εταιρείας τεχνολογίας, Booz Allen, που συνεργάζόταν με την Εθνική Υπηρεσία Ασφαλείας (NSA) των ΗΠΑ, ζητά... ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής, Πίτερ Κίνγκ.

«Αν έκανε, στην πραγματικότητα τη διαρροή των δεδομένων της NSA, η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να επιδιώξει την δίωξη του στο μέγιστο βαθμό του νόμου», ανέφερε ο ρεπουμπλικάνος γερουσιαστής καλώντας την Ουάσινγκτον να ζητήσει την άμεση έκδοσή του από το εξωτερικό.

Ο Σνόουντεν, που αποκάλυψε ότι ήταν η κύρια πηγή για τα δημοσιεύματα, σχετικά με τα προγράμματα παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA), έχει διαφύγει και κρύβεται στο Χονγκ Κονγκ, αν και το προξενείο των Ηνωμένων Πολιτειών και οι τοπικές αρχές, αρνήθηκαν να επιβεβαιώσουν την παρουσία του.

Ο 29χρονος, αναφέρεται σε δημοσιεύματα ότι δεν έχει την πρόθεση να επιστρέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και «προτίθεται να ζητήσει άσυλο από όλες τις χώρες που πιστεύουν στην ελευθερία του λόγου και αντιδρούν στην θυματοποίηση της ιδιωτικής ζωής».


Σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα The Guardian, ο Σνόουντεν δηλώνει ότι επέλεξε να καταφύγει σε ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ στηριζόμενος στην «ισχυρή παράδοση (του Χονγκ Κονγκ) στην ελευθερία της έκφρασης» και προσθέτει ότι ελπίζει πως οι αρχές δεν θα τον εκδώσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ σκοπεύει να ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ισλανδία, η οποία υποστηρίζει «όσους υπερασπίζονται την ελευθερία στο Ιντερνετ».

«Δεν έχουμε κάτι για σας αυτήν τη στιγμή», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σκοτ Ρόμπινσον, υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του αμερικανικού προξενείου στο Χονγκ Κονγκ. Η Υπηρεσία Ασφαλείας του Χονγκ Κονγκ, η οποία είναι επιφορτισμένη με θέματα μετανάστευσης, αστυνομίας και υπηρεσιών Πληροφοριών, αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει την υπόθεση. Το προξενείο της Ισλανδίας στο Χονγκ Κονγκ δεν έκανε επίσης κανένα σχόλιο για την υπόθεση και αρνήθηκε να αποκαλύψει εάν ο νεαρός έχει έλθει σε επαφή με τις υπηρεσίες του.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Χονγκ Κονγκ έχουν υπογράψει συμφωνία έκδοσης το 1996, έναν χρόνο πριν από την επιστροφή της πρώην βρετανικής αποικίας στην κινεζική κυριαρχία. Ωστόσο, αναμένεται ότι κάθε απόπειρα έκδοσης του Εντουαρντ Σνόουντεν δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, αφού το Πεκίνο έχει το δικαίωμα να μπλοκάρει κάθε τέτοια ενέργεια, εάν "επηρεάζεται η άμυνα, η εξωτερική πολιτική, το δημόσιο συμφέρον ή η πολιτική" της Κίνας.
ert.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ