2013-06-10 20:25:40
Φωτογραφία για Με «εξωτερική» βοήθεια η αναγέννηση της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης
Του ΒΑΣΙΛΗ ΜΟΥΡΤΗ

Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι στο πολιτικό παρασκήνιο σημειώνονται κινήσεις οι οποίες προοιωνίζονται την έναρξη σημαντικών διεργασιών αμέσως μετά το καλοκαίρι. Οι διεργασίες αυτές αφορούν κυρίως στον λεγόμενο «κεντροαριστερό χώρο», ο οποίος, μετά την κατακόρυφη πτώση του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές και τη συνεχή υποχώρησή του επί Προεδρίας Β. Βενιζέλου, δοκιμάζεται όσο, ίσως, σε καμία άλλη φάση της ιστορίας του.

Πολιτικοί, οικονομικοί και εκδοτικοί παράγοντες που έχουν αρχίσει να κινούνται στο παρασκήνιο, εκτιμούν ότι στις επικείμενες ευρωεκλογές (αλλά και στις αυτοδιοικητικές) η «κεντροαριστερά» δεν πρέπει να εμφανιστεί πολυδιασπασμένη, αλλά σε ένα ενιαίο σχήμα, εγχείρημα το οποίο δεν θεωρείται και πολύ εύκολο να αποδώσει καρπούς.

Για να οδηγηθούν εδώ τα πράγματα, έπρεπε να αποτύχει, όπως και έγινε, ένα άλλο εγχείρημα το οποίο είχε τεθεί σε εφαρμογή και αφορούσε στον πλήρη κατακερματισμό, κυρίως του ΠΑΣΟΚ, με τη δημιουργία πολλών μικρών κομμάτων, όπως είχε γίνει περί τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 στον τότε κεντρώο χώρο, όταν η ΕΔΑ είχε αναδειχθεί αξιωματική αντιπολίτευση αφού ψηφίσθηκε από το 25% (περίπου όσο και ο ΣΥΡΙΖΑ) του εκλογικού σώματος
. Η ιστορία είναι γνωστή. Μετά το 1961 τα μικρά κεντρώα κόμματα (δεν υπήρχε ένα μεγάλο) συνενώθηκαν, υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου (οι ηγέτες των άλλων κομμάτων υποχώρησαν) και δημιουργήθηκε η Ένωση Κέντρου, η οποία το 1963 κέρδισε τις εκλογές, αναγκάζοντας τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να φύγει στη Γαλλία με το ψευδώνυμο Τριανταφυλλίδης και ύστερα από τρεις μήνες, σε νέες εκλογές πήρε το 53% των ψήφων. Η εξέλιξη είναι γνωστή. Ενάμισι χρόνο αργότερα η θριαμβευτικά εκλεγείσα κυβέρνηση ανατρέπεται από τους «αποστάτες», με επικεφαλής τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, για να έρθει, 20 μήνες, περίπου, αργότερα, η κατάλυση της δημοκρατίας και η επιβολή της επτάχρονης δικτατορίας. Αυτά για την ιστορία.

Σήμερα φαίνεται ότι το σενάριο των πολλών μικρών κομμάτων εγκαταλείπεται και ήδη έχει αρχίσει η αναζήτηση τρόπων δημιουργίας ενός νέου πολιτικού φορέα στον οποίο θα συστεγαστούν όλα τα κόμματα και κινήσεις που δημιουργήθηκαν τον τελευταίο ενάμισι χρόνο, το ΠΑΣΟΚ και, ενδεχομένως, η ΔΗΜΑΡ, αν και εκεί υπάρχει δυσκολία, καθώς εκείνοι που στηρίζουν τον υπό τον Φ. Κουβέλη κόμμα, δεν έχουν καλές σχέσεις με εκείνους που ηγούνται της προσπάθειας συγκρότησης του νέου φορέα.

Η εφημερίδα «Το ΒΗΜΑ», εδώ και πολλές δεκαετίες δίνει το έναυσμα για την έναρξη παρασκηνιακών εξελίξεων, ανεξάρτητα από την θετική ή αρνητική τους έκβαση. Στο παρελθόν είχε επιτυχίες, στήριξε την άνοδο του Κώστα Σημίτη, αλλά και αποτυχίες, όπως στην περίπτωση της στήριξης του Μιλτιάδη Έβερτ, τον οποίο ο Σταύρος Ψυχάρης είχε χρίσει «διάδοχο του Ανδρέα Παπανδρέου» στην εξουσία.

Ο επικεφαλής του ΔΟΛ, κήρυξε την Κυριακή, με το άρθρο του, τον αγώνα για την αναγέννηση της Μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης, τον οποίο, υποθέτουμε, θα συντονίσει ο ίδιος. Στον διάλογο αυτό σκοπεύουμε να πάρουμε μέρος, με το δικό μας τρόπο, κατ΄ αρχήν με μια σειρά τριών άρθρων, με πρώτο αυτό που ήδη διαβάζετε.

Πριν φθάσουμε στην ουσία, ας ασχοληθούμε, για λίγο, εν είδει εισαγωγής, με το κατ΄ ευφημισμόν «δίπολο», μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που θυμίζει κακέκτυπο του διπόλου Ανδρέα Παπανδρέου-Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η ΝΔ θα στηριχθεί να συνεχίσει να είναι ο ισχυρός πόλος του πολιτικού συστήματος, μέσω της απορρόφησης δυνάμεων που κινούνται στον συντηρητικό χώρο (Καρατζαφέρης κλπ), της αποδυνάμωσης των ΑΝΕΛ του Πάνου Καμένου, «τον οποίο κανείς δεν παίρνει στα σοβαρά» και, γιατί όχι και της Χρυσής Αυγής.

Από την άλλη πλευρά, ο υπό δημιουργία «τρίτος πόλος» (αν και οι πόλοι στη φυσική είναι πάντα δύο) θα γίνει προσπάθεια να ενισχυθεί μέσω ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος θεωρείται, αφενός, ότι έχει φθάσει στα όριά του και η πολιτική του δεν τον βοηθά να επεκτείνει την πολιτική και εκλογική του επιρροή και αφετέρου θα επιδιωχθεί η αποδυνάμωσή του.

Στο άρθρο του στο ΒΗΜΑ ο κ. Ψυχάρης κάνει κάποιες αναφορές οι οποίες οδηγούν, χωρίς ιδιαίτερη δυσκολία, στο συμπέρασμα ότι τα οικονομικά του σχήματος είναι η «αχίλλειος πτέρνα» του και δεν εννοούμε την οικονομική του πολιτική. Όπως αναφέρει το «αφεντικό» του ΔΟΛ, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης «ήδη φαίνεται ότι μελετά τα οικονομικά του ΣΥΡΙΖΑ, που λειτουργεί με διανομή της κρατικής επιχορήγησης, δίκην μερίσματος, προς τις συνιστώσες του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης». Υπάρχει στη συνέχεια μια φρασούλα τεσσάρων, μόλις, λέξεων, η οποία για τον μη υποψιασμένο δεν λέει απολύτως τίποτα. Γράφει, αμέσως μετά ο κ. Ψυχάρης. «Και υπάρχουν και άλλες πληρωμές». Τι σημαίνει αυτό; Αν πρόκειται για πληρωμές προς τις συνιστώσες, «δίκην μερίσματος», μάλλον δεν θα αντιδράσει ο κ. Λαφαζάνης. Αν, όμως, πρόκειται για πληρωμές προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις οποίες οι συνιστώσες δεν έχουν καμία πρόσβαση, τι γίνεται;

Πριν από δέκα, περίπου, ημέρες, στη ναυαρχίδα του ΔΟΛ, «Τα ΝΕΑ», δημοσιεύθηκε άρθρο «Ειδικού Συνεργάτη», το οποίο αποδόθηκε, από πολλούς, στον ίδιο τον κ. Ψυχάρη, με τίτλο «Ποιοι είναι οι πραγματικοί διαπλεκόμενοι». Το άρθρο αυτό έβριθε σαφών υπαινιγμών κατά του ΣΥΡΙΖΑ και όσων, ενδεχομένως, τον χρηματοδοτούν έμμεσα, με την έκδοση εφημερίδων (για τρεις έκανε λόγο το άρθρο, εννοώντας την «Ελευθεροτυπία», την «Εφημερίδα των Συντακτών» και τις «6 Ημέρες»). Επίσης υπαινισσόταν ότι πίσω από αυτές τις εκδοτικές προσπάθειες βρίσκεται ο μεγαλομέτοχος του τηλεοπτικού σταθμού STAR, με τον οποίο ο ΔΟΛ και ο ΠΗΓΑΣΟΣ τα έχουν σπάσει και το συγκεκριμένο κανάλι αναβαθμίζεται, με στόχο να γίνει το πρώτο κανάλι στην ελληνική τηλεόραση. Πρόκειται, δηλαδή, για σύγκρουση η οποία είναι περισσότερο οικονομική, με τις πολιτικές της παραμέτρους. Δεν αποκλείεται η φράση «και υπάρχουν και άλλες πληρωμές», η οποία έχει κατηγορηματικό χαρακτήρα, να υπονοεί ότι υπάρχουν και οικονομικές δοσοληψίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης με οικονομικούς παράγοντες, τις οποίες δεν γνωρίζουν οι συνιστώσες του κόμματος.

Αυτά για την ώρα. Η συνέχεια στο επόμενο. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ