2013-06-10 14:31:06
Φωτογραφία για Το Ηνωμένο Βασίλειο και η ενιαία αγορά   Πηγή:www.capital.gr
του John Springford 

Το θέμα της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ ανέκαθεν βασιζόταν κατά κύριο λόγο στη συμμετοχή της χώρας στην ενιαία αγορά. Η επιτροπή του CER σχετικά με το Ηνωμένο Βασίλειο και την ενιαία αγορά συνεδριάζει για πρώτη φορά και εξετάσει το εάν η παραμονή στην ΕΕ βοηθά ή εμποδίζει την οικονομία της Βρετανίας. Αν το δημοψήφισμα για την παραμονή στην ΕΕ διεξαχθεί, η έκθεση της επιτροπής θα παράσχει ισορροπημένα στοιχεία για να βοηθήσει το Ηνωμένο Βασίλειο στη λήψη της απόφασής του.

Η ιδιότητα μέλους της ΕΕ δε μπορεί να ζυγιστεί αποκλειστικά σε λίρες και πένες. Αλλά σε μια περίοδο οικονομικής στασιμότητας, η οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με την παραμονή θα διαμορφωθεί από τις χρηματικές δαπάνες και τα οφέλη. Δυστυχώς, στη βρετανική συζήτηση επί του θέματος, κάτι τέτοιο υπάρχει , με τους ευρωσκεπτικιστές και τους ευρωπαϊστές να κάνουν επιλεκτική χρήση των στοιχείων για να υποστηρίξουν τα επιχειρήματά τους. Αφού το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι μέλος της ευρωζώνης και οι πιθανότητες του να γίνει είναι μηδαμινές, μια εκτίμηση της ιδιότητας μέλους στην ΕΕ πρέπει να εστιαστεί στην ενιαία αγορά.


Ο Martin Wolf των Financial Times και ο Brian Bender, πρώην μόνιμος γραμματέας στην υπηρεσία των επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, έθεσαν τη συζήτηση κατά την εναρκτήρια συνεδρίαση της επιτροπής. Υπήρξε ομόφωνη συμφωνία ότι η Βρετανία έχει μόνο δύο επιλογές: να εγκαταλείψει την ΕΕ και να αποσυρθεί από την επίσημη συμμετοχή της στην ενιαία αγορά, ή να παραμείνει. Οι επίτροποι απέκλεισαν μια τρίτη επιλογή: αυτή της ένταξης στην European Economic Area.

Θεωρητικά, η Βρετανία θα μπορούσε να είναι μέλος της ενιαίας αγοράς, αλλά να μην είναι εντός της ΕΕ. Η ΕΕΑ παρέχει στη Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχνενστάιν ελεύθερη πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αλλά θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες της και δεν έχουν λόγο για το ποιοί είναι οι κανόνες αυτοί. Αφού ένας από τους λόγους δυσαρέσκειας για την παραμονή στην ΕΕ είναι η απώλεια της κυριαρχίας στη θέσπιση κανόνων, θεωρήθηκε ότι αυτό θα είναι χειρότερο από είτε την παραμονή, είτε την απόσυρση από την ΕΕ.

Λίγοι επίτροποι θεωρούν πως η αποχώρησή θα ήταν μια οικονομική καταστροφή για τη Βρετανία. Θα υπήρχαν ελάχιστες σημαντικές επιπτώσεις στην απασχόληση, διότι το επίπεδο της απασχόλησης καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από το πόσο καλά η βρετανική αγορά εργασίας καλύπτει τη ζήτηση και την προσφορά εργαζομένων, αντί για το ποσό των συναλλαγών που διεξάγει το Ηνωμένο Βασίλειο με την Ευρώπη.

Οι επιπτώσεις της εξόδου για το εθνικό εισόδημα ήταν πιο αμφιλεγόμενες. Πολλές εκτιμήσεις δίνουν στα οικονομικά οφέλη της συμμετοχής στην ενιαία αγορά ποσοστό ύψους περίπου 2% του ΑΕΠ. Ωστόσο, ορισμένοι επίτροποι υποστήριξαν ότι η άμεση επίδραση της εξόδου θα είναι σχεδόν μηδαμινή. Άλλοι υποστήριξαν ότι, βραχυπρόθεσμα, θα υπάρξει μια μικρή αρνητική επίδραση στο κρατικό εισόδημα της Βρετανίας, αλλά και πως θα υπάρξει μια σταθερή διάβρωση της ελκυστικότητας της Βρετανίας ως τοποθεσία για ξένες επενδύσεις.

Μερικοί επίτροποι αναρωτήθηκαν κατά πόσον η έξοδος από την ΕΕ θα επιτρέψει στη Βρετανία να απαλλαχθεί εντελώς από τους κανόνες της ΕΕ σε κάθε περίπτωση. Ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος του Ηνωμένου Βασιλείου θα εξακολουθεί να είναι η ΕΕ, καθώς και οι εταιρείες που εξάγουν στην υπόλοιπη Ευρώπη θα πρέπει να συμμορφώνονται με τα πρότυπα παραγωγής της ΕΕ.

Η δεύτερη επιλογή ήταν η παραμονή στην ΕΕ με τους τωρινούς, ή με όρους που θα επαναδιαπραγματευτούν. Ορισμένοι επίτροποι θεωρούν ότι η επιλογή επί μέρους κομματιών της ενιαίας αγοράς, η επαναφορά των κοινωνικών κι εργασιακών κανόνων, για παράδειγμα, δεν ήταν πραγματικά στο τραπέζι, διότι θα ήταν απαράδεκτη για τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Ένα βρετανικό όφελος ήταν η εμβάθυνση της ενιαίας αγοράς. Ένα δεύτερο ήταν να κάνει την ΕΕ λιγότερο ρυθμιστική. Ορισμένοι από τους συμμετέχοντες αναρωτήθηκαν εάν αυτά τα δύο οφέλη ήταν συμβατά. Στο Ηνωμένο Βασίλειο άρεσε η ενιαία αγορά, αλλά δεν του άρεσε η μεταβίβαση της εξουσίας λήψης αποφάσεων, που θα επέφερε η περαιτέρω ενοποίηση, στις Βρυξέλλες. Έτσι, βρέθηκε αντιμέτωπο με μια δυσάρεστη επιλογή: μπορεί να χρειαστεί να παραχωρήσει περισσότερη κυριαρχία, προκειμένου να πάρει περισσότερα από την οικονομική του σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κι αν αποφασίσει να προωθήσει την ενοποίηση, μπορεί να αποβεί δύσκολο το να πείσει τα άλλα κράτη μέλη να συμμετάσχουν σε μια βαθύτερη ενιαία αγορά. Η αντιμετώπιση της ενιαίας αγοράς από χώρες όπως η Γαλλία ήταν πιο παγερή από τη Βρετανία και η προτεραιότητά τους ήταν η αντιμετώπιση των προβλημάτων της ευρωζώνης, αντί για την ενίσχυση της ενοποίησης του εμπορίου. Αλλά το επίκεντρο προσοχής της Επιτροπής του CER θα πρέπει να είναι οι πολιτικές που απαιτούνται για το άνοιγμα των αγορών σε βιομηχανίες στις οποίες το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα συγκριτικό πλεονέκτημα.

Οι επίτροποι ήταν διχασμένοι σχετικά με το εάν η Βρετανία θα πρέπει να επιδιώξει να μεταρρυθμίσει την ΕΕ για να την κάνει ένα λιγότερο ενεργό ρυθμιστή. Οι συμμετέχοντες από τον κόσμο των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν γίνει υπερ-ενεργά και πολύ πρόθυμα για τη ρύθμιση, γεγονός το οποίο ήταν δαπανηρό για τη Βρετανία. Άλλοι διαφώνησαν και είπαν πως ο κανονισμός της ΕΕ επιβάρυνε ελάχιστα την οικονομία της Βρετανίας με γραφειοκρατία: με τα μέτρα του ΟΟΣΑ, η Βρετανία είχε μια από τις λιγότερο ρυθμιζόμενες αγορές εργασίας και προϊόντων στον αναπτυγμένο κόσμο. Τα θεσμικά όργανα της ΕΕ είχαν αποτυχίες, όπως είπαν, αλλά και οφέλη για το Ηνωμένο Βασίλειο: η ΕΕ λειτούργησε ως αντίβαρο στον εθνικό προστατευτισμό και ως ένας κοινός εξωτερικός διαπραγματευτής εμπορίου που είχε μεγαλύτερη διαπραγματευτική δύναμη απ΄ όση θα μπορούσε η Βρετανία να χειριστεί από μόνη της.

Οι συνεδριάσεις της επιτροπής που ακολουθούν θα συλλέξουν στοιχεία από ειδικούς σε συγκεκριμένους τομείς της ενιαίας αγοράς: την ελεύθερη κυκλοφορία των εργαζομένων, των αγαθών και των υπηρεσιών, καθώς και του κεφαλαίου, για να εκτιμηθεί αν η ενιαία αγορά ωφελεί τη Βρετανία σε αυτούς τους τομείς. Η έκθεση, η οποία θα δημοσιευθεί την άνοιξη του 2014, θα παρέχει μια ψύχραιμη εκτίμηση των δύο επιλογών του Ηνωμένου Βασιλείου. Αν οι επίτροποι διαπιστώσουν ότι η παραμονή στην ΕΕ θα ήταν το καλύτερο για τη Βρετανία, η έκθεση θα προτείνει μεταρρυθμίσεις για την εμβάθυνση της εμπορικής ενοποίησης της Βρετανίας με την Ευρώπη.
capital.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ