2013-06-09 22:10:44
Φωτογραφία για ΑΤΟΛΜΗ ΚΑΙ ΑΝΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ Η ΝΕΑ ΔΟΜΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ
Tου Ιωάννη Δημητρόπουλου

Αντιστράτηγος ε.α- Μαθηματικός

Την 30η Μαϊου 2013 ανακοινώθηκε ότι το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομοφώνως τη νέα δομή δυνάμεων (ΝΔΔ) που εισηγήθηκε ο ΥΕΘΑ. Το γεγονός αυτό δεν μας εκπλήσσει, καθόσον τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια το υψηλό αυτό κυβερνητικό όργανο υπογράφει αβασάνιστα ό,τι του «σερβίρει» ο υπουργός άμυνας. Η παρούσα δομή κατά την άποψή μας, αν και είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, εντούτοις είναι   παρωχημένη, άτολμη, επιχειρησιακά άστοχη και αναποτελεσματική.

Είναι παρωχημένη διότι σύμφωνα με τις δηλώσεις του ίδιου του ΥΕΘΑ «ήταν μια προσπάθεια που χρονολογείται από το 2009». Οι δηλώσεις αυτές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες όπου σύμφωνα με δημοσιεύματα (εφημερίδες και  διαδίκτυο) η εν λόγω δομή «είναι πιστό αντίγραφο της μελέτης του ΙΣΤΑΜΕ( κομματικό ίδρυμα), που συνέταξε αυτήν, την εποχή του λεφτά υπάρχουν». Επομένως εάν αληθεύουν τα όσα δημοσιεύθηκαν δεν είναι  μόνο παλαιά αλλά είναι και εκτός πραγματικότητας διότι συντάχθηκε όταν ο προϋπολογισμός του υπουργείου ήταν 6,5 δις και σήμερα είναι 3,3 δις ευρώ
. Επιπλέον και σημαντικότερο συντάχθηκε από άτομα που ενεργούσαν με κομματικά κριτήρια για προσέλκυση ψηφοφόρων και όχι από τους εν ενεργεία αξιωματικούς των ενόπλων δυνάμεων που είναι οι καθ΄ ύλην  αρμόδιοι και επιπλέον γνωρίζουν καλύτερα παντός άλλου το πρόβλημα.

      Είναι άτολμη διότι φοβάται να συγκρουσθεί με την πραγματικότητα και να λάβει τα μέτρα που επιτάσσει η κοινή λογική, πρώτον τον εξορθολογισμό των δυνάμεων και τη γεωγραφική τους ανάπτυξη με βάση την αξιολόγηση των απειλών που αντιμετωπίζει η χώρα και δεύτερον την κατάργηση όλων των «άχρηστων» μονάδων. Παράλληλα, με τα μέτρα αυτά, να προβεί  στην αύξηση της θητείας κατά 3 μήνες. Με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομηθεί προσωπικό με το οποίο θα επανδρωθούν  οι μονάδες οι οποίες από «φαντάσματα» που είναι σήμερα θα μετατραπούν σε αξιόμαχες και ετοιμοπόλεμες και η αποτρεπτική ισχύς της χώρας μας θα γίνει αξιόπιστη. Εδώ αξίζει να σημειωθεί ότι, με τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας, τουλάχιστον για 10 χρόνια, οι μοναδικές πηγές εξεύρεσης προσωπικού θα είναι η κατάργηση/διάλυση των «άχρηστων» μονάδων και η αύξηση της θητείας.

      Με τη ΝΔΔ κάτι τέτοιο δεν επιτυγχάνεται καθόσον από την κατάργηση των στρατηγείων Α΄και Β΄ΣΣ, της 2ας ΤΑΞΥΠ,70-97 ΣΔΙ, κ.λπ  το προσωπικό που εξοικονομείται είναι  σταγόνα στον ωκεανό. Αυτός είναι και ο λόγος, κατά την άποψή μας, που ο κος υπουργός απέφυγε να αναφερθεί αριθμητικά στο προσωπικό που εξοικονομείται (μίλησε γενικά και αόριστα), ενώ για την εξοικονόμηση πόρων ήταν πολύ συγκεκριμένος. Το κλείσιμο των «περιττών» στρατοπέδων αποτελεί  ενέργεια που θα συμβάλει στο νοικοκύρεμα του στρατεύματος όχι όμως και στην αύξηση της επάνδρωσης των μονάδων που πρέπει να είναι ο κύριος στόχος της ΝΔΔ.        

      Η μεταστάθμευση της ΜΕΡΥΠ στη Θεσσαλονίκη και η διατήρηση της 1ης Στρατιάς στη Λάρισα είναι επιχειρησιακά και τακτικά άστοχη ενέργεια διότι η Στρατιά στο εθνικό ελληνικό πλαίσιο αποτελεί τακτικό και στρατηγικό κλιμάκιο και επομένως ο σχηματισμός ΔΜ σύμφωνα με τα ισχύοντα δόγματα πρέπει να βρίσκεται όπισθεν ή στην ίδια γεωγραφική θέση με αυτήν.

      Είναι και αναποτελεσματική διότι όχι μόνο το απαιτούμενο προσωπικό αλλά ούτε και οικονομικούς πόρους εξοικονομεί, καθόσον στο τέλος, κατά την εκτίμησή μας, αντί για εξοικονόμηση 100 εκατ. ευρώ εφάπαξ και 6 εκ. ευρώ ετησίως θα προκύψει  πολλαπλάσια δαπάνη εξ αιτίας της πλημμελούς συντήρησης των μέσων και των εγκαταστάσεων λόγω της έλλειψης προσωπικού και των περικοπών.

      Γενικά μπορούμε να πούμε ότι οι όποιες αλλαγές επέρχονται με την υπόψη ΝΔΔ αποτελούν ικανοποίηση κομματικών αιτημάτων των τοπικών Δημάρχων και Βουλευτών του «τύπου»  « το Κ.Ε.Ν Τριπόλεως είναι απαραίτητο για την ασφάλεια της περιοχής», κατά δήλωση κορυφαίου πολιτικού και συμβάλλουν από ελάχιστα έως καθόλου στην επίλυση του σοβαρού προβλήματος της ελλιπούς επάνδρωσης των μονάδων που είναι η πηγή όλων των «κακών»  στο χώρο των ενόπλων δυνάμεων.

    Τελειώνοντας, θέλουμε να επισημάνουμε για μία ακόμη φορά ότι η μειωμένη επάνδρωση των μονάδων σε συνδυασμό με τις περικοπές στον προϋπολογισμό του ΥΠΕΘΑ θα επιδεινώσουν την ήδη βεβαρημένη κατάσταση σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων τους, με αποτέλεσμα όσο εκ μέρους της πολιτείας δεν λαμβάνονται μέτρα για την άμεση αύξηση της επάνδρωσης (αύξηση θητείας και κατάργηση μονάδων) τόσο η κατάσταση θα χειροτερεύει και το κόστος για την αποκατάσταση των πραγμάτων θα είναι τεράστιο και σε χρήμα και σε κόπο.
     
kranos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ