2013-06-09 20:14:04
Φωτογραφία για Οι εκπρόσωποι των μεγαλύτερων ευρωπαϊκών δασικών πάρκων στην Ελλάδα
Ο Πρόεδρος της FEDENATUR (European Federation of Metropolitan and Periurban Natural and Rural Areas), Ομοσπονδίας 36 δασικών πάρκων από 8 χώρες (Ισπανία, Πορτογαλία, Γαλλία, Βέλγιο, Ιταλία, Ελλάδα, Πολωνία και Τσεχία), Sliman Tir εξέφρασε τις ευχαριστίες του στον Πρόεδρο του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) Νίκο Χαρδαλιά, Δήμαρχο Βύρωνα, για τη συνδιοργάνωση της ετήσιας ημερίδας και Γενικής Συνέλευσης των Μελών για πρώτη φορά στην Ελλάδα από τον ΣΠΑΥ και τη FEDENATUR.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο δημαρχείο Ηλιούπολης στις 6 Ιουνίου, με την παροχή οκτάωρης ταυτόχρονης διερμηνείας σε 5 γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και ελληνικά), η ποιότητα της οποίας σχολιάστηκε ιδιαίτερα θετικά από Έλληνες και ξένους. Την ημερίδα χαιρέτισαν μεταξύ άλλων οι Πρόεδροι του ΣΠΑΥ και της FEDENATUR, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος αλλά και οι διατελέσαντες Πρόεδροι του ΣΠΑΥ Λεονάρδος Χατζηανδρέου και Χαράλαμπος Σκούρτης, τέως Δήμαρχοι Αγίας Παρασκευής και Χολαργού αντίστοιχα, με εμφανή συγκίνηση.


Το περιεχόμενο της ημερίδας με θέμα «Η αλληλεπίδραση με την κοινωνία: Πρόκληση & Ευκαιρία για τις Περιαστικές Φυσικές περιοχές», υποστηρίχθηκε από δύο εκλεκτά πάνελ Ελλήνων και ξένων επιστημόνων και εκλεγμένων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Την πρώτη ενότητα με θέμα «Πώς να ανταπεξέλθουμε στις νέες απαιτήσεις της κοινωνικής χρήσης στα περιαστικά πάρκ» συντόνισε η Καθηγήτρια Δασολογίας Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Δρ. Θέκλα Τσιτσώνη, με συμμετοχή των Isabelle Sévère, Πρόεδρου της Arche de la Nature Le Mans (Γαλλία), Marià Marti, Διευθυντή του Parc Natural de la Serra de Collserola (Ισπανία), Riccardo Gini, Διευθυντή του Parco Nord Milano (Ιταλία), Gilbert Luc Devinaz και Didier Martinet, Πρόεδρου και Διευθυντή, αντίστοιχα, του Grand Parc Miribel Jonage (Γαλλία).

Τη δεύτερη ενότητα με θέμα «Η σημασία της κοινωνικής συνεργασίας στη διαχείριση των περιαστικών περιοχών με σκοπό τη διασφάλιση του μέλλοντός τους» συντόνισε η Περιβαλλοντική Συντάκτρια του ΣΚΑΪ Κατερίνα Χριστοφιλίδου, ενώ εισηγήσεις παρουσίασαν οι Κωστής Παπαδόπουλος, Αντιπρόεδρος ΣΠΑΥ, Δημοτικός Σύμβουλος Ηλιούπολης, Κωνσταντίνος Σερράος, Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου, Pierre Dhenin, Διευθυντής του Espace Naturel Lille Métropole (Γαλλία), Pasquale Maria Cioffi, Διευθυντής του Parco Agricolo Sud Milano (Ιταλία), και Σταύρος Σαλαγιάννης, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών Ομάδων Δασοπροστασίας Δασοπυρόσβεσης.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ ΣΠΑΥ - FEDENATUR

Πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου: «Να δοθεί στην Αυτοδιοίκηση το πάρκο Τρίτση»

Στο πλαίσιο της ημερίδας που συνδιοργάνωσαν ΣΠΑΥ και FEDENATUR στο δημαρχείο Ηλιούπολης, με θέμα «Η αλληλεπίδραση με την κοινωνία: Πρόκληση & Ευκαιρία για τις Περιαστικές Φυσικές περιοχές», oι ομιλητές τόνισαν τη σημασία να έχουν πρόσβαση οι πολίτες στα πάρκα και στα δάση αλλά με εποπτεία των αρμόδιων φορέων.

Οι φορείς διαχείρισης θα πρέπει να κατευθύνουν το κοινό προς συγκεκριμένα σημεία προκειμένου να προστατέψουν άλλα τμήματα των δασικών χώρων. Αυτό επιτυγχάνεται μεταξύ άλλων, με τη συντήρηση και σηματοδότηση μονοπατιών και τον περιορισμό μαζικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων σε συγκεκριμένους χώρους. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο πάρκο Espace Naturel Lille Métropole (Γαλλία), έχουν φυτευθεί φυτά με αγκάθια σε συγκεκριμένα σημεία για να αποθαρρύνουν την πρόσβαση του κοινού.

Η Καθηγήτρια Δασολογίας Α.Π.Θ. και Πρόεδρος του Εθνικού Δρυμού Παρνασσού Δρ. Θέκλα Τσιτσώνη υποστήριξε ότι το δασικό τοπίο πρέπει να διαμορφωθεί με σκοπό τη δημιουργία συστάδων κατάλληλων και για αναψυχή, ώστε οι λειτουργίες του δάσους να ικανοποιούν όσο το δυνατόν περισσότερο τις κοινωνικές ανάγκες.

Εκφράζοντας τη θλίψη του για την τύχη του πάρκου Τρίτση, που δεν μπόρεσε να πληρώσει ούτε τη συνδρομή του για να γίνει μέλος της FEDENATUR, ο Πρόεδρος Πράσινου Ταμείου Κωνσταντίνος Σερράος επισήμανε ότι το πάρκο που αποτελούσε πρότυπο, που είχε επενδύσει ένα εκατομμύριο ευρώ για την ανακύκλωση του νερού των λιμνών του, κατέρρευσε λόγω κακών πολιτικών χειρισμών. «Το πάρκο συγχωνεύθηκε με άσχετους φορείς, οι διοικητικές του δομές διαλύθηκαν με αποτέλεσμα να μην έχει να πληρώσει ούτε το ρεύμα». Υποστήριξε δε ότι μετά την αποτυχία της πολιτείας, παρά τον υπερτοπικό χαρακτήρα του, θα ήταν προτιμότερο να παραχωρηθεί στους οικείους Δήμους.

Ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης Σταύρος Σαλαγιάννης, επικεφαλής της Εθελοντικής Ομάδας Δασοπροστασίας Δήμου Βύρωνα τόνισε τη σημασία του Εθελοντισμού σε τοπικό επίπεδο, τον ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ενώ ανέδειξε τα ζητήματα της εκπαίδευσης, πιστοποίησης και της ανάγκης ασφάλισης των εθελοντών.

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ FEDENATUR ΣΤΟΝ ΥΜΗΤΤΟ

Θαυμασμός για τους εθελοντές – Κριτική για την έλλειψη αυτονομίας της Αυτοδιοίκησης

Ο Υμηττός αποτελεί τη μοναδική δασική περιοχή της Ελλάδος που έχει ενταχθεί στο Δίκτυο της FEDENATUR (Eυρωπαϊκή Oμοσπονδία των Mητροπολιτικών και Περιαστικών Φυσικών και Αγροτικών Περιοχών) μετά την προσχώρηση του Συνδέσμου Προστασίας Ανάπτυξης Υμηττού (ΣΠΑΥ) αλλά και της Φιλοδασικής Ένωσης Αθηνών. Η ένταξη του ΣΠΑΥ στη FEDENATUR τον Ιούνιο του 2012, με πρωτοβουλία του Προέδρου του Συνδέσμου, Νίκου Χαρδαλιά, Δήμαρχου Βύρωνα, είχε ως αποτέλεσμα να αποφασίσουν τα μέλη της, ομόφωνα, την πραγματοποίηση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της, της σημαντικότερης ημερίδας της αλλά και μιας τεχνικής επίσκεψης στην Ελλάδα για πρώτη φορά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΠΑΥ οργάνωσε επισκέψεις των ξένων επισήμων στον Υμηττό στα όρια των Δήμων Βύρωνα, Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης, Γλυφάδας, Καισαριανής και Παπάγου-Χολαργού.

Συγκεκριμένα, στις 7 Ιουνίου, τα μέλη επισκέφτηκαν τα πυροφυλάκια των εθελοντικών ομάδων δασοπροστασίας δασοπυρόσβεσης Βύρωνα και Γλυφάδας ενώ η εθελοντική ομάδα δασοπροστασίας Παπάγου-Χολαργού (ΔΑΠΑΧΟ) τους ξενάγησε στην περιοχή Αγίας Ελεούσας Παπάγου.

Ο Πρόεδρος της FEDENATUR Sliman Tir τόνισε ότι το γεγονός ότι Δήμοι-μέλη του ΣΠΑΥ διαθέτουν εκπαιδευμένες εθελοντικές ομάδες τουλάχιστον 60 ατόμων που υποστηρίζονται υλικοτεχνικά από τον Σύνδεσμο και συντονίζονται επιχειρησιακά από την Πυροσβεστική Υπηρεσία, είναι αξιοθαύμαστο.

Επισκεπτόμενοι το βουνό με στελέχη του ΣΠΑΥ, οι ξένοι επίσημοι εξέφρασαν την έκπληξη τους για τους περιορισμούς που βάζει η ελληνική νομοθεσία στην αυτονομία του Συνδέσμου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης «Εμείς δεν χρειαζόμαστε άδειες για αυτονόητα πράγματα όπως ο καθαρισμός των δασών μας και οι κλαδεύσεις δένδρων. Σε αντίθεση με τον ΣΠΑΥ, διαχειριζόμαστε τον προϋπολογισμό μας ελεύθερα χωρίς προληπτικό έλεγχο από το κράτος» τόνισαν οι εκπρόσωποι των γαλλικών πάρκων.

Τέλος, τα μέλη της FEDENATUR είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ορισμένες από τις ομορφιές του Υμηττού όπως το αισθητικό δάσος και το Μοναστήρι Καισαριανής, όπου ξεναγήθηκαν σε συνεργασία με τη Φιλοδασική Ένωση Αθηνών καθώς και τη λίμνη Βουλιαγμένης, όπου τους παράθεσε δείπνο ο Δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης Σπυράγγελος Πανάς.
Tromaktiko
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ