2013-06-08 07:45:44
Φωτογραφία για Τεράστιες οι καταστροφές από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας στην Κρήτη
Ήσυχη ήταν η νύχτα για την Πυροσβεστική Υπηρεσία αφού σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε καμία... εκδήλωση φωτιάς ύστερα από την πύρινη λαίλαπα που ξέσπασε το μεσημέρι της Παρασκευής.

Στις Βασιλειές Ηρακλείου η επόμενη ημέρα θυμίζει σκηνικό βγαλμένο από ταινία με τα χωράφια και τις περιουσίες των κατοίκων να βγάζουν ακόμα μυρωδιά καμμένης γης. Η πυρκαγιά που ξέσπασε στις 15.15 το μεσημέρι της Παρασκευής έχει τεθεί πια υπό μερικό έλεγχο με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι 45 στρέμματα γεωργικής έκτασης έχουν γίνει στάχτη.

Προσπάθησαν όπως μπορούσαν να σώσουν τις περιουσίες τους που κινδύνευσαν από τις φλόγες.

Η επόμενη ημέρα βρίσκει τις Βασιλειές να παρουσιάζουν ένα σκηνικό καμμένης γης ύστερα από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας.

Στο σημείο αρχικά επιχείρησαν μεγάλες δυνάμεις της πυροσβεστικής. 6 πυροσβεστικά οχήματα με 15 άνδρες ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες ενώ το έργο των πυροσβεστών είχε βοηθούς τους ιδιοκτήτες των γύρω σπιτιών που απειλήθηκαν από την πυρκαγιά. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά έπιασαν από έναν κουβά με σκοπό να δώσουν ένα τέλος στη μανία της πύρινης λαίλαπας.


Δύσκολο το έργω των πυροσβεστών που από τη πρώτη στιγμή ρίχτηκανστη μάχη με τις φλόγες.

Αργά το απόγευμα, μετά από τιτάνια μάχη των πυροσβεστών, η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο ωστόσο στο σημείο αυτή την ώρα παραμένει ένα πυροσβεστικό όχημα το οποίο περιπολεί στη περιοχή για τυχόν αναζωπυρώσεις.

Η φωτιά ξέσπασε σε έκταση με ξερά χόρτα ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες το έργο των πυροσβεστών δυσκόλεψε αρκετά το ανώμαλο του εδάφους αλλά και οι ισχυροί άνεμοι που έπνεαν στην περιοχή.

Κάτοικοι και ιδιοκτήτες σπιτιών ρίχτηκαν στη μάχη προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά.

Κατεστραμμένο φωτοβολταϊκό.

Σε ρόλο πυροσβεστών οι απλοί πολίτες.

Χαρακτηριστική εικόνα με τη πλαγιά να είναι τυλιγμένη στις φλόγες.

Με κουβάδες και με λάστιχα οι ιδιοκτήτες των σπιτιών ρίχτηκαν στη μάχη βοηθώντας το έργο των πυροσβεστών.

Η φωτιά ξέσπασε κοντά σε κατοικίες με τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να αγωνιούν για τις περιουσίες τους και τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν τα αδύνατα δυνατά προκειμένου να θέσουν τη φωτιά υπό έλεγχο.

Η γυναίκα αυτή δεν μπορεί να αναπνεύσει από τους καπνούς που έχουν σκεπάσει τη περιοχή.

Πύρινος κλοιός και στο Ρέθυμνο

Ωστόσο την ίδια ώρα πυρκαγιά είχε ξεσπάσει και στις Μέλαμπες της Αγίας Γαλήνης στο Ρέθυμνο. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 14:15 το μεσημέρι και στο σημείο επιχείρησαν 7 πυροσβεστικά οχήματα με 17 άνδρες. Για την κατάσβεση της πυρκαγιάς είχε σηκωθεί και ελικόπτερο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας το οποίο πραγματοποίησε ρίψεις νερού. Από το πέρασμα της πύρινης λαίλαπας, έγινα στάχτη 100 στρέμματα αγροτικής έκτασης και 20 στρέμματα χορτολιβαδικής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής που επιχειρούν στο Ρέθυμνο είναι το σύνολο των δυνάμεων που διαθέτει ο Νομός.

Φωτιά και στην Αγία Μαρίνα της Βόννης

Στις φλόγες τυλίχθηκε και η Βόνη στο δήμο Μινώα Πεδιάδας στις 18.30 το απόγευμα της Παρασκευής. Στο σημείο έχουν ήδη πάει 2 πυροσβεστικά οχήματα και ένα πεζοπόρο τμήμα ενώ αργότερα άλλα 2 οχήματα προστέθηκαν στις δυνάμεις προκειμένου να σβήσουν τη φωτιά. Συνολικά όμως οι δυνάμεις που επιχείρησαν στο χωριό είναι 6 οχήματα με 15 άνδρες και μία ομάδα πεζοπόρου. Σήμερα Σάββατο, στο σημείο παραμένει ένα πυροσβεστικό όχημα το οποίο επίσης περιπολεί.

Οι φλόγες σύμφωνα με τις πληροφορίες έκαψαν γεωργική και άγρια επιφάνεια γης. Δεν απειλήθηκαν κατοικίες όμως η πυρκαγιά είχε ξεσπάσει κοντά στο μοναστήρι της Αγίας Μαρίνας το οποίο και απείλησαν αρχικά. Σύμφωνα όμως με τον Περιφερειακό Διευθυντή Πυροσβεστικής Κρήτης Κώστα Αραβιάκη, το μοναστήρι πλέον δεν απειλείται. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής ρίχτηκαν στη μάχη και έθεσαν τις φλόγες υπό έλεγχο πριν αυτές επεκταθούν.

Αγία Πελαγία

Ακόμα όμως μία φωτιά ήρθε να προστεθεί στη λίστα των πυρκαγιών που έχουν κάψει τεράστιες εκτάσεις περιοχών της Κρήτης. Το βράδυ της Παρασκευής πυρκαγιά ξέσπασε κάτω από άγνωστες συνθήκες στην Αγία Πελαγία κοντά σε ξενοδοχεία. Στο σημείο έσπευσαν τρία πυροσβεστικά οχήματα με 6 άνδρες και έσβησαν τη φωτιά.

prismanews.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ