2013-06-07 15:21:03
Φωτογραφία για Κύπρος: €14 εκατ. τζίρος από τις κηδείες κάθε χρόνο
Συνολικά €14 εκατ. εισπράττονται κάθε χρόνο από τις κηδείες 6.000-6.500 κατοίκων της Κύπρου που αποβιώνουν, όπως αποκάλυψε χθες στην Επιτροπή Εσωτερικών της Βουλής ο ιδιοκτήτης του γραφείου Κηδειών «Κοίμησις» κ. Κυριακίδης.

Το ερώτημα που εγείρεται είναι πόσα από τα χρήματα αυτά καταλήγουν στο ταμείο της Δημοκρατίας, αν ληφθεί υπόψιν η αναφορά του κ. Κυριακίδη, ότι δραστηριοποιούνται πολλοί πειρατές στο επάγγελμα.

Επιβεβαιώνοντας προχθεσινό δημοσίευμα του «Φ», ο κ. Κυριακίδης ανέφερε ότι γραφεία κηδειών λειτουργούν σε εμπορευματοκιβώτια, ενώ κατήγγειλε ότι παρατηρείται ασέβεια προς τους νεκρούς με τον τρόπο χειρισμού τους, μέχρι και «κακοποίησή τους».

Ο ίδιος υποστήριξε πως σε αρκετά κοιμητήρια υπάρχουν γραφεία κηδειών, τα οποία λειτουργούν υπάλληλοι των δήμων, ενώ το επάγγελμα ασκούν και ιερείς, όπως ανέφερε ο ίδιος. Ισχυρίστηκε επίσης πως υπάρχει διαπλοκή μεταξύ νοσηλευτών και γηροκομείων. «Μοιράζονται τα έσοδα της κηδείας», ανέφερε χαρακτηριστικά, δακτυλοδείχνοντας, προφανώς, ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών και νοσηλευτές γηροκομείων.


Σε παρατήρηση βουλευτών (μεταξύ σοβαρού και αστείου) ότι η δουλειά των γραφείων κηδειών δεν μειώνεται, ένας από αυτούς παραπονέθηκε ότι κάποιοι δεν πληρώνουν. Ιδιοκτήτες γραφείων κηδειών υποστήριξαν επίσης ότι ορισμένα γραφεία κινδυνεύουν να κλείσουν, λόγω του αθέμιτου ανταγωνισμού που αναπτύσσεται από παράνομους. Ιδιοκτήτης γραφείου κηδειών εισηγήθηκε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν κοιμητήρια εντός της θάλασσας, δηλαδή να καθοριστούν κάποιοι χώροι στους οποίους να επιτρέπεται η απόρριψη της τέφρας των νεκρών που θα αποτεφρώνονται.

Εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών ανέφερε ότι με τα υπό συζήτηση νομοσχέδια αντιμετωπίζονται θέματα υγείας, αποδίδεται σεβασμός στους νεκρούς και αντιμετωπίζεται η παρα-οικονομία. Ελέχθη επίσης πως όσοι εργάζονται στο δημόσιο, καθώς και συγγενείς τους, μέχρι τέταρτου βαθμού, δεν πρέπει να σχετίζονται επαγγελματικά με γραφεία κηδειών. Τονίστηκε παράλληλα πως δεν πρέπει να αφαιρούνται όργανα από τις σορούς πριν την καύση. Για το συγκεκριμένο θέμα, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας ανέφερε ότι στο παρελθόν προέκυψαν προβλήματα με πρεσβείες σχετικά με την αφαίρεση οργάνων.

Εκτός από την καύση νεκρών με τα νομοσχέδια ρυθμίζεται νομοθετικά ποιοι μπορούν και υπό ποιες προϋποθέσεις να λειτουργούν γραφεία κηδειών.
philenews.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ