2013-06-06 10:54:08
Φωτογραφία για Αίτημα Κέρι για διαμοιρασμό των γαλλικών πληροφοριών περί χρήσης χημικών στη Συρία
Ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Κέρι ζήτησε από την Γαλλία την ανταλλαγή τω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι δήλωσε χθες ότι ζήτησε από τον Γάλλο ομόλογό του Λοράν Φαμπιούς την ανταλλαγή των πληροφοριών που έχει στην διάθεσή του το Παρίσι όσον αφορά την ενδεχόμενη χρήση αερίου σαρίν στην Συρία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει χαράξει «μια κόκκινη γραμμή» όσον αφορά την χρήση χημικών όπλων στην Συρία και όλες οι επιλογές «παραμένουν ανοιχτές», προειδοποίησε επίσης ο Κέρι, στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών στην Γουατεμάλα.

Ο Κέρι διευκρίνισε ότι μίλησε με τον Λοράν Φαμπιούς πριν και μετά την ανακοίνωση από την Γαλλία και την Βρετανία ότι έχουν αποδείξεις για την χρήση χημικών όπλων στην Συρία, η οποία (η χρήση), σύμφωνα με τον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ «υποχρεώνει την διεθνή κοινότητα να δράσει».

"Του ζήτησα αν μπορεί να μας αποστείλει αυτές τις πληροφορίες» για να μάθουμε τον τρόπο με τον οποίο οι αποδείξεις αυτές έφτασαν στα χέρια του, ποια είναι η προέλευσή τους, σημείωσε ο Κέρι.


Όμως «σαφώς, πρόκειται για μια πολύ σημαντική δήλωση, μια πολύ σημαντική ανακάλυψη», κατέληξε, υπογραμμίζοντας ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να αναλύουν τα στοιχεία που έχουν στην διάθεσή τους όσον αφορά την χρήση χημικών όπλων από το συριακό καθεστώς.

Παράλληλα νωρίτερα χθες ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι ο ΟΗΕ θα πρέπει να επαληθεύσει με ανεξάρτητη έρευνα τις υποψίες που υπάρχουν για την χρήση χημικών όπλων στην Συρία, για τις οποίες η Γαλλία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι υπάρχουν «βεβαιότητες».

Την Τρίτη το πρωί, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης είχε δηλώσει ότι τα αποτελέσματα αναλύσεων που έγιναν σε δείγματα που είχαν ληφθεί στην Συρία και εξεταστεί στην Βρετανία, «αποκάλυψαν την παρουσία αερίου σαρίν». Τα αποδεικτικά αυτά στοιχεία δόθηκαν στον ΟΗΕ πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα, είχε διευκρινίσει ο εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης.

"Αυτό δεν μας λέει τίποτε, προφανώς, για το εύρος ή την συχνότητα αυτής της χρήσης, αλλά, για μας, είναι μια πολύ ισχυρή απόδειξη ότι χρησιμοποιήθηκε (αέριο σαρίν) σε περισσότερες από μία περιστάσεις», δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ο Χέιγκ.

"Αυτό είναι εξαιρετικά ανησυχητικό, γι'αυτό ενημερώσαμε τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ για αρκετά περιστατικά κατά τα οποία υπήρξε μια φερόμενη χρήση χημικών όπλων», πρόσθεσε.

Ο Χέιγκ υπογράμμισε ωστόσο ότι δεν θα βιαστεί να «βγάλει άλλα συμπεράσματα πάνω στο θέμα αυτό» και σημείωσε ότι «το επόμενο στάδιο είναι μια έρευνα του ΟΗΕ».

"Πιστεύω ότι όλος ο κόσμος θα είναι σύμφωνος, κυρίως έπειτα από όλη αυτήν την πολεμική όσον αφορά το Ιράκ, ότι είναι σημαντικό για μας να έχουμε μια όσο το δυνατόν πιο ανεξάρτητη ματιά, γι'αυτό ο ΟΗΕ οφείλει να πραγματοποιήσει αυτήν την έρευνα», κατέληξε ο Χέιγκ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ   Πηγή: AΠE-MΠΕ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ