2013-06-06 10:29:43
Φωτογραφία για Τουρκία: Κάθε νύχτα ξυπνά η οργή...
Σε μία Τουρκία όπου κάθε νύχτα ξυπνά η οργή επιστρέφει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από την τριήμερη περιοδεία του στο Μάγκρεμπ, ενώ το «πνεύμα συμβιβασμού» που επέδειξε η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της απουσίας του δεν έχει δώσει απτά αποτελέσματα. Αντιθέτως, το κλίμα φαίνεται να ηλεκτρίζεται: Τα τουρκικά ΜΜΕ μιλούν για σύγκρουση διαδηλωτών με υποστηρικτές του Ερντογάν στη Ριζούντα, γενέτειρά του. Η αντιπροσωπεία των διαδηλωτών στο Ταξίμ επέδωσε λίστα με τα αιτήματά της στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, με βασικότερο την καρατόμηση της αστυνομικής ηγεσίας και την ακύρωση των σχεδίων για το πάρκο Γκεζί.

Το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή αναφέρει ότι την Τετάρτη σημειώθηκαν οι πρώτες διαμάχες ανάμεσα σε διαδηλωτές και υποστηρικτές της κυβέρνησης. Τα περιστατικά καταγράφηκαν στην Ριζούντα, από όπου κατάγεται ο Ερντογάν, και ξεκίνησαν, σύμφωνα με τις αναφορές, όταν στα συνθήματα κατά της κυβέρνησης που φώναζαν νεαροί διαδηλωτές άρχισαν να απαντούν μέλη του πλήθους.


Τα πνεύματα οξύνθηκαν και η αστυνομία επενέβη με δακρυγόνα. Η έκταση των επεισοδίων, υποστηρίζει το πρακτορείο, περιορίστηκε με την παρέμβαση του δημάρχου της πόλης και του αστυνομικού διευθυντή.

Αργά την Τετάρτη, η αστυνομία στην Άγκυρα έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού για να διαλύσει πλήθος των διαδηλωτών στην πλατεία Κιζιλάι, στο κέντρο της πόλης. Αίτημα, το μόνιμο πλέον των τελευταίων ημερών, η παραίτηση του Ταγίπ Ερντογάν.

Κατά το AFP, τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι που αισθάνονταν ενόχληση απομακρύνθηκαν από την περιοχή με ασθενοφόρα.

Από νωρίτερα είχαν αρχίσει να συρρέουν και πάλι πλήθη στην πλατεία Ταξίμ στην Κωνσταντινούπολη, την εστία των διαδηλώσεων που σταδιακά σχηματοποιούνται σε ένα (ρευστό πάντως) κίνημα με αιτήματα και αξιώσεις μονιμότερης παρουσίας.

Το κατά πόσο η επιστροφή του Ερντογάν θα αλλάξει τις ισορροπίες είναι άγνωστο, δεδομένων των μικρών διαφορών στις θέσεις μεταξύ του πρωθυπουργού και των υπουργών.

Τρεις (επισήμως) οι νεκροί, επικρίσεις από ΗΠΑ και Ευρώπη

Οι επιβεβαιωμένοι θάνατοι διαδηλωτών στις πολυήμερες συγκρούσεις φτάνουν πλέον τους τρεις, μετά τις αναφορές της Τουρκικής Ιατρικής Ένωσης για το θάνατο του νεαρού ακτιβιστή Ετέμ Σαρισουλούκ.

Ο νεαρός ήταν ήδη εγκεφαλικά νεκρός, καθώς είχε δεχθεί χτύπημα στο κεφάλι στη διάρκεια των διαδηλώσεων. Άλλα δύο άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους. Πρόκειται για τον Αμπντουλάχ Τζομέρτ, έναν 22χρονο, μέλος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος του Λαού, ο οποίος σκοτώθηκε στην Αντιόχεια στις 3 Ιουνίου στη διάρκεια των συγκρούσεων και τον 20χρονο Μεχμέτ Αβαλιτάς ο οποίος χτυπήθηκε από αυτοκίνητο που έπεσε πάνω σε πορεία στην Άγκυρα.

Παράλληλα, οι ξένες κυβερνήσεις επιμένουν στην καταδίκη της σκληρής αστυνομικής καταστολής και χαιρετίζουν την «συγγνώμη» που προσέφερε ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης στους ειρηνικούς διαδηλωτές.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι προκάλεσε τη δυσφορία της Άγκυρας όταν εξέφρασε την «ανησυχία του για τις αναφορές υπέρμετρης αστυνομικής βίας από την αστυνομία», καλώντας σε διερεύνηση των καταγγελιών και σε «πλήρη αυτοσυγκράτηση» τις αστυνομικές δυνάμεις.

Αντιδρώντας στην κριτική αυτή, ο τούρκος ΥΠΕΞ Αχμέτ Νταβούτογλου ανέφερε σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Τζον Κέρι πως «η Τουρκία δεν είναι μια δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας», σύμφωνα με όσο δήλωσαν στο Γαλλικό Πρακτορείο διπλωμάτες από την Άγκυρα.

Σε ερώτηση που της έγινε σχετικά με το αν η Ουάσινγκτον θεωρεί την Τουρκία ως μια «δημοκρατία δεύτερης κατηγορίας» η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζένιφερ Πάσκι περιορίστηκε να απαντήσει με ένα «όχι».

Η αστυνομική καταστολή έχει προκαλέσει επικρίσεις και από την ΕΕ, η οποία έχει μιλήσει για «δυσανάλογη χρήση βίας» απέναντι στους διαδηλωτές. Την στάση αυτή έχουν συνεχίσει ουσιαστικά και οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τις τελευταίες ημέρες, επισημαίνοντας την ανάγκη να ακουστούν οι διαδηλωτές.

«Μια ευρύτερη κοινωνική δυσαρέσκεια βρίσκει έκφραση στις διαδηλώσεις, και η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες αυτές και να επιδιώξει διάλογο» ανέφερε, ενδεικτικά, ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Μίχαελ Σπίντελεγκερ.

Στην ίδια γραμμή έμεινε και το Βερολίνο. «Τώρα είναι η στιγμή στην οποία η τουρκική κυβέρνηση μπορεί και πρέπει να αποδείξει πως εννοεί στα σοβαρά τον εκσυγχρονισμό της Τουρκίας» δήλωσε ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε. I-Reporter
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ