2013-06-06 09:17:48
Φωτογραφία για Εθνική Τράπεζα: Να πετύχει ή ν'αποτύχει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου...???
Aς υποθέσουμε ότι είσαστε μέτοχος της ΕΤΕ την ημερομηνία αποκοπής του δικαιώματος.

Η τιμή της ήταν τότε 0.9 ευρώ και μετά το reverse split 10 προς 1 θα έπρεπε να διαμορφωθεί σε 9 ευρώ ανά μετοχή.

Λόγω των όρων που αποφασίστηκαν, όμως η μετοχή ξεκίνησε την διαπραγμάτευση της στα 4.53 ευρώ και η τιμή του δικαιώματος στα 4.47 ευρώ.

Οι μέτοχοι, για κάθε γυμνή από δικαίωματα μετοχή τους που αποτιμήθηκε 4.53 ευρώ, καλούνται να συνεισφέρουν 9.44 ευρώ και να αποκτήσουν 2.22 νέες μετοχές στην προνομιακή τιμή (;;;;;) των 4.29 ευρώ.

Αυτό λέγεται δικαίωμα ή υποχρέωση;

Για να κερδίσουν χοντρικά 5.5% έκπτωση υπέστησαν 50% μείωση της αξίας της επένδυσης τους.

Tο τυρί της φάκας:

Αν πετύχει η αύξηση κατά 12% θα λάβουν δωρεάν επιπλέον ένα warrant, που θα τους δίνει το δικαίωμα να αγοράσουν 7.33 νέες μετοχές από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με τιμή 4.29 ευρώ σε ένα εξάμηνο ή σε λίγο πιο τσιμπημένη τιμή μέσα σε 5 χρόνια.


Αν όμως η αύξηση κεφαλαίου πετύχει τουλάχιστον κατά 8%, θα τους χορηγηθούν 9 μετοχές στην ίδια τιμή.

Και αν μαζευτεί λιγότερο ποσό από το 8% δεν θα εκδοθούν warrant.

H εξέλιξη των πραγμάτων ήταν αναμενόμενη: Το δικαίωμα κατέρρευσε σημειώνοντας κάποια στιγμή συνολική πτώση 95% από την αρχική τιμή. Η τιμή της μετοχής όμως δεν παρουσίασε συνολικά μεγάλες αυξομειώσεις πάνω από 5%.

Τι άραγε σημαίνουν όλα αυτά;

Kάποιοι επιθυμούν ίσως να υπάρξει απογοήτευση, ελπίζοντας ότι θα επιτευχθεί μόνο 8% για να πάρουν 9 μετοχές μέσω warrant χωρίς να πληρώσουν το δικαίωμα;

Mήπως πάλι επιθυμούν να εκμεταλλευθούν την αναμπουμπούλα και να αγοράσουν επιπλέον μετοχές μέσω προεγγραφών με τιμή 4.29 ευρώ, αδιαφορώντας για το αν θα πάρουν warrants;

Η απάντηση προκύπτει εύκολα με την λογική.

Τα warrants, αν εκδοθούν, θα είναι η ταφόπλακα του Χρηματιστηρίου για 3 χρόνια τουλάχιστον. Κάθε αξιόλογη άνοδος της τιμής της μετοχής πάνω από το όριο των 4.29 ευρώ θα προκαλεί κύματα ρευστοποιήσεων μετοχών. Από κάθε άνοδο 1% μέσω μετοχής οι κάτοχοι των warrants θα κερδίζουν από 7.33% έως 9% (ανάλογα με τον αριθμό των warrants που θα εκδοθούν αρχικά). Και το κέρδος τους θα φορολογείται λιγότερο σε κάθε χρηματιστηριακή αγοραπωλησία με κέρδος, γιατί δεν θα χρειάζονται να καταβάλουν επιπλέον 4.29 ευρώ για κάθε μετοχή.

Αντίθετα απ' ότι πιστεύουν οι εμπνευστές τους, οι κάτοχοι των warrants δεν θα έχουν κίνητρο να αποκτήσουν μετοχές από το ΤΧΣ. Το ΤΧΣ παραμένοντας μέτοχος θα πρέπει να καταβάλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να μην μειωθεί η τιμή κάτω από 4.29 ευρώ.

Οποιαδήποτε ζημία επιμερίζεται πάντα στους μετόχους ανάλογα με το ποσοστό τους στο μετοχικό κεφάλαιο και δεν υπάρχει τρόπος επιβάρυνσης των κατόχων των warrants, καθώς τεχνικά δεν είναι μέτοχοι αν δεν ασκήσουν τα δικαιώματα τους.

Μπορεί βέβαια να υπάρξει αντίλογος και να ισχυρισθεί κάποιος ότι το ΤΧΣ θα βάλει την τράπεζα να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία της και θα προκύψουν κέρδη. Τα κέρδη όμως απαγορεύεται να διανεμηθούν και εφόσον διατηρηθούν (κάτι που παραμένει αμφίβολο όσο μπορουν να συμψηφίζουν νέες ζημίες) το όφελος θα προκύψει μόνο για τον μελλοντικό μέτοχο που θα αγοράζει την μετοχή από το χρηματιστήριο κάτω από τα 4.29 ευρώ.

Αν κάποιοι νομίζουν ότι το ΤΧΣ θα μπορέσει να παραμείνει κερδοφόρο και φερέγγυο για 3 χρόνια, του έχω δυσάρεστα νέα.

Το αντίστοιχο εγχείρημα στην Ισπανία κατανάλωσε την αρχική του χρηματοδότηση των 19.5 δις ευρώ σε λιγότερο από 3 χρόνια στην περίπτωση της τράπεζας ΒΑΝΚΙΑ. Η Εθνική Τράπεζα δεν είναι βέβαια BANKIA, αλλά οι υπόλοιπες "συστημικές" τράπεζες που είναι υποχρεωμένο να στηρίζει συγχρόνως το ΤΧΣ έχουν παραπλήσιους οικονομικούς δείκτες με την ΒΑΝΚΙΑ και παρόμοια προβλήματα.

Αν κάποιοι κυβερνητικοί εγκέφαλοι φαντασιώνονται ότι μπορούν να λύσουν τα προβλήματα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος μέσω ΤΧΣ μόνο με 50 δις ευρώ στα επόμενα 5 χρόνια καλά θα κάνουν να διαβάσουν ότι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μίας μόνο εκ των ελληνικών συστημικών τραπεζών είναι ήδη 10 δις ευρώ.

Και αυτή η τράπεζα κατάφερε πρόσφατα να συγκεντρώσει το 12%, χορηγεί warrants που αναλογούν σε 7.33 μετοχές και πανηγυρίζει που παρέμεινε "ιδιωτική", ξεχνώντας βολικά ότι σε λιγότερο από 5 χρόνια και με μία άλλη μη διαπλεκόμενη κυβέρνηση στην ηγεσία της χώρας οι προνομιούχες μετοχές ιδιοκτησίας Ελληνικού δημοσίου θα μπορούσαν να μετατραπούν σε κοινές μετοχές, καθώς ούτε να εξαγορασθούν μπορούν, ούτε να διατεθούν σε επενδυτές μέσω warrants.

Στην περίπτωση της Εθνικής Τράπεζας υπάρχουν επιπλέον απορίες.

Η τράπεζα εμφανίζεται να επιθυμεί να εξαγοράσει 22,5 εκατ προνομιούχες μετοχές της με μορφή ADS έως την 28.6.2013 καταβάλλοντας σε επενδυτές στην Αμερική το ποσό των 12.5 δολαρίων που αντιστοιχεί περίπου σε 9.74 ευρώ ανά μετοχή. Αν κάνετε τον πολλαπλασιασμό θα δείτε ότι το συνολικό τίμημα διαμορφώνεται σε 219.15 εκατ ευρώ. Το ποσό αυτό με την διαγραφή των μετοχών προβλέπεται να αχθεί σε ειδικό αποθεματικό για να διαμορφώσει κεφάλαια CORE TIER 3 "ανώτερης"ποιότητας.

Κανένας δεν μας εξήγησε όμως που θα βρεθεί αυτό το ποσό. Θα πουληθεί κάποιο περιουσιακό στοιχείο ή θα εξαφανισθεί κάποια υποχρέωση;

Θα γίνει κάποια αντίστοιχη προσφορά και για τις προνομιούχες μετοχές κυριότητας Ελληνικού δημοσίου αξίας 350 εκατ ευρώ;

Aν δεν γίνει κάποια παρόμοια κίνηση, επιτρέψτε μου να υποθέσω ότι η κίνηση γίνεται για αποφευχθεί ο έλεγχος της διαχείρισης της τράπεζας στο προσεχές μέλλον από τις αρχές κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ.

'Οσο η τράπεζα παραμένει εισηγμένη στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης το απόρρητο της διαχείρισης των υποθέσεων της τράπεζας από το "ιδιωτικό" ΤΧΣ και την τρόικα δεν ισχύει.

Οι αρχές των ΗΠΑ ζητούν στοιχεία και τα παίρνουν και αν διαπιστώσουν παρατυπίες δεν διστάζουν να επιβάλουν κυρώσεις.

Η αποκάλυψη του σκανδάλου της εταιρείας SIEMENS από μία παρόμοια διεθνή έρευνα των ΗΠΑ ξεκίνησε.

Αν η προηγούμενη ανάλυση μου ευσταθεί , ενδεχομένως η Τράπεζα προβλέπει στην καλύτερη περίπτωση την κάλυψη του 8% και συνεπώς οι μετοχές που θα αντιστοιχούν ανά warrants θα είναι τελικά 10.

Με την κίνηση της εξαγοράς των ADS ενδέχεται να θέλει να αποφύγει την έκδοση Co Cos, επιχειρώντας την κάλυψη του ποσού της αύξησης έως το 10% με ενεργή διαχείριση στοιχείων του παθητικού της.

Το τι θα συμβεί τελικά θα το μάθουμε με την ολοκλήρωση της διαδικασίας της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και με την ανακοίνωση του ποσοστού της καλύψεως.

Αν είναι μόνο 8%, όσοι δεν άσκησαν το δικαίωμα ή το πούλησαν σε χαμηλή τιμή θα είναι οι μεγαλύτεροι χαμένοι.

Αν δεν επιτευχθεί η κάλυψη και η τράπεζα οδεύσει στο ΤΧΣ το πλήγμα για την τρικομματική κυβέρνηση και τις σχέσεις της με την τρόικα θα είναι μεγάλο.

Η Τρόικα θέλει εισπράξεις και ιδιωτικοποιήσεις και όχι κρατικοποιήσεις με τον μανδύα του ΤΧΣ. 

Στην περίπτωση αυτή η μετοχή ενδέχεται να κινηθεί βίαια προς τα 9 ευρώ, γιατί δεν θα υπάρχουν warrants για να την πιέζουν. Επιπλέον η συγκέντρωση στα χέρια ενός ιδιώτη μετόχου ή θεσμικού επενδυτή ποσοστού 10% θα είναι αρκετή για να του παραχωρηθεί το management. 

Αν τέλος η κάλυψη διαμορφωθεί στο 12%, τότε θα νιώσετε σύντομα κορόιδα.

Θα έχετε χαρίσει στην τρόικα 1.17 δις ευρώ από το υστέρημα σας, θα έχετε το ίδιο κακής ποιότητας management, οι επενδύσεις σας θα καθηλωθούν για 3 χρόνια στα σημερινά επίπεδα με όρους αξίας και στο τέλος ως φορολογούμενοι θα απολαύσετε την ευχαρίστηση να χρεωθείτε με 50 δις ευρώ επιπλέον χρέος, εξαιτίας της κακοδιαχείρισης ή της ενδεχόμενης ανικανότητας του ΤΧΣ.

Μακάρι για το τελευταίο ενδεχόμενο να διαψευσθώ -------------

Son Ofeon

Πηγή: Εθνική Τράπεζα: Να πετύχει ή ν'αποτύχει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου;;;; - RAMNOUSIA 
communenews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ