2013-06-06 08:11:05
Φωτογραφία για Eιδική ομάδα κατά της διαφθοράς - Θα ελέγχει Δημόσιο και ελέγχοντες
Υπερεξουσίες, που ξεκινούν από την άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου και καταλήγουν μέχρι το δικαίωμα να διεξάγουν προανακρίσεις με εισαγγελική παραγγελία, θα έχει η νέα Ανεξάρτητη Αρχή Επιθεώρησης-Ελέγχου με στόχο την καταπολέμηση της διαφθοράς και την τιμωρία των επιόρκων του Δημοσίου.

Εκτός απ' αυτά η νέα Ανεξάρτητη Αρχή, που συστήνεται με το σχέδιο νόμου Μανιτάκη το οποίο βρίσκεται στην τελική φάση της ολοκλήρωσής του, θα μπορεί να ασκεί άμεσα πειθαρχικές διώξεις κατά υπαλλήλων και στελεχών της δημόσιας διοίκησης, να προσφεύγει στα δικαστήρια αν κρίνει ότι οι αποφάσεις των πειθαρχικών συμβουλίων δεν είναι οι πρέπουσες, ακόμα και να ελέγχει τους... ελέγχοντες. Αυτό στην πράξη σημαίνει ότι θα μπορεί να ξεσκονίζει το «πόθεν έσχες» όλων των υπαλλήλων και διευθυντών του ΣΔΟΕ, αλλά και των υπόλοιπων Σωμάτων Ελέγχου που λειτουργούν σήμερα στο Δημόσιο, όπως τα Σώματα Επιθεωρητών Υγείας, Μεταφορών, Περιβάλλοντος κ.λπ.


Από συγχώνευση

Το υπό σύσταση Σώμα Ελέγχου κατά των επιόρκων θα περιλαμβάνεται στο νέο σχέδιο νόμου του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που αναμένεται να κατατεθεί έως το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας στη Βουλή και πρώτη φορά οι ελεγκτικές του αρμοδιότητες για την καταπολέμηση της διαφθοράς επεκτείνονται σε όλες τις υπηρεσίες και τους υπαλλήλους του στενού και ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το νέο Σώμα θα προέλθει από τη συγχώνευση του γενικού επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και του Σώματος Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης και θα αποτελέσει μια νέα Ανεξάρτητη Αρχή, που δεν θα υπόκειται σε έλεγχο από οποιοδήποτε κυβερνητικό όργανο ή διοικητική αρχή. Επικεφαλής του θα είναι ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο οποίος θα επιλέγεται από το υπουργικό συμβούλιο (έπειτα από εισήγηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης) και θα έχει πενταετή θητεία.

Ειδικότερα, η Αρχή θα είναι αρμόδια:

* Να διατάσσει τη διενέργεια ελέγχων, προκαταρκτικών ερευνών ή ένορκων διοικητικών εξετάσεων.

* Να αναθέτει τη διενέργεια ελέγχων σε επιθεωρητές όλων των Σωμάτων και των Υπηρεσιών Επιθεώρησης.

* Να συγκροτεί μικτά κλιμάκια ελέγχου.

* Να διενεργεί προκαταρκτικές εξετάσεις ή προανακρίσεις κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

* Να ζητεί την έναρξη ή την επίσπευση της πειθαρχικής διαδικασίας, να διατάσσει τη λήψη διοικητικών μέτρων και να παρακολουθεί την εξέλιξή τους.

* Να ασκεί πειθαρχική δίωξη κατά οργάνων, λειτουργών και υπαλλήλων, παραπέμποντάς τους ενώπιον των αρμόδιων πειθαρχικών συμβουλίων.

* Να ασκεί ένσταση υπέρ της διοίκησης κατά των πειθαρχικών αποφάσεων όλων των μονομελών ή συλλογικών οργάνων.

* Να ασκεί προσφυγή ενώπιον των αρμόδιων δικαστηρίων κατά όλων των τελεσίδικων αποφάσεων των μονομελών και συλλογικών πειθαρχικών οργάνων.

* Να διενεργεί έκτακτο έλεγχο οικονομικής κατάστασης («πόθεν έσχες») των λειτουργών, οργάνων και υπαλλήλων των φορέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

* Να διεξάγει τακτικό έλεγχο των δηλώσεων οικονομικής κατάστασης («πόθεν έσχες») όλων των μελών των Σωμάτων Επιθεώρησης και Ελέγχου που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της, καθώς και όλων των προϊσταμένων διευθύνσεων, υποδιευθύνσεων του ΣΔΟΕ και όλων των προϊσταμένων και υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που ασκούν ελεγκτικά καθήκοντα.

* Να αίρει το φορολογικό, χρηματιστηριακό και τραπεζικό απόρρητο.

* Να ζητεί από το Δημόσιο ή από τους φορείς που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της με υποχρέωση συμμόρφωσης των τελευταίων:

- Να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες και για χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης που υπέστησαν από πράξεις υπαλλήλου, λειτουργού ή οργάνου τους που αφορούν σε εγκλήματα περί την υπηρεσία, περί τα υπομνήματα, περί παραβίασης απορρήτων, κατά της ιδιοκτησίας και κατά περιουσιακών δικαιωμάτων που στρέφονται κατά του Δημοσίου και των ως άνω φορέων.

- Να ασκούν υπό την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος όλα τα παρεχόμενα σε αυτούς ένδικα μέσα.

- Να ζητούν από τον αρμόδιο εισαγγελέα υπό την ιδιότητα του πολιτικώς ενάγοντος να ασκήσει τα παρεχόμενα σε αυτόν ένδικα μέσα, καθώς και την επίσπευση της ποινικής διαδικασίας και την κατά προτίμηση εκδίκαση των υποθέσεων.

* Να ζητεί από το Δημόσιο ή από τους φορείς που υπάγονται στην αρμοδιότητά της να παρίστανται ως πολιτικώς ενάγοντες κατά την ακροαματική διαδικασία προς υποστήριξη της κατηγορίας σε περίπτωση παράβασης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας από υπαλλήλους, όργανα ή λειτουργούς των προαναφερόμενων φορέων ή από φυσικά ή νομικά πρόσωπα.

* Να παρακολουθεί τη δράση και να αξιολογεί το έργο όλων των Σωμάτων και των Υπηρεσιών Επιθεώρησης και Ελέγχου των φορέων που εμπίπτουν στην αρμοδιότητά της.

* Να συνεργάζεται με τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των διεθνών οργανισμών για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης.

Πηγή: enet
xespao
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ