2013-06-05 13:15:14
Φωτογραφία για ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Έτσι πήγε Βαρκελώνη ο Νεϊμάρ
Ο συνάδελφος από την O Globo μας τονίζει ότι ο 21χρονος Βραζιλιάνος επιθετικός είχε φτάσει κοντά στην Τσέλσι το 2010 και μας κατονομάζει τις ομάδες που ενδιαφέρθηκαν στο παρελθόν για τον ποδοσφαιριστή, ενώ μας εξηγεί και για ποιον λόγο ο νεαρός άσος επέλεξε τηνΜπαρτσελόνα και όχι τη Ρεάλ Μαδρίτης για να συνεχίσει την καριέρα του.

Σύμφωνα με τον Βραζιλιάνο ρεπόρτερ, ο Νεϊμάρ δοκιμάστηκε από τη «βασίλισσα» στα 14 του χρόνια, αλλά η Σάντος κατάφερε, τότε, να τον κρατήσει. Μάλιστα, από όσα μας λέει ο Άλαν Κάλντας, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι ο βραζιλιάνικος σύλλογος έκανε σχεδόν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να παραμείνει ο Νεϊμάρ στο ρόστερ του και μας αναφέρει τη φόρμουλα που βρήκαν οι άνθρωποί του ώστε αυτός να φορέσει τη φανέλα της ομάδας για όσο το δυνατόν πιο πολλά χρόνια.

Είναι, επίσης, εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι ο θρύλος της Σάντος και του παγκοσμίου ποδοσφαίρου, Πελέ, έκανε… προσευχές έτσι ώστε ο Νεϊμάρ να μην πάρει μεταγραφή για την Ευρώπη, αλλά ακόμη και από αυτόν δεν εισακούστηκαν Διαβάστε ποιο γεγονός στη ζωή του Νεϊμάρ γύρισε… τούμπα την ποδοσφαιρική του καριέρα και τι θεωρεί ο δημοσιογράφος που ασχολείται με το διεθνές ρεπορτάζ στη βραζιλιάνικη εφημερίδα, O Globo, Άλαν Κάλντας, ότι πρέπει να αλλάξει ο Νεϊμάρ για να πετύχει στην Ευρώπη.


Πώς αποφάσισε ο Νεϊμάρ να επιλέξει την Μπαρτσελόνα για τον επόμενο σταθμό της καριέρας του; Γιατί δεν διάλεξε τη Ρεάλ Μαδρίτης; Πώς κατάφεραν οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα να τον πείσουν να υπογράψει;

«Δεν έχουμε κάποια επίσημη εξήγηση για αυτό. Εδώ στη Βραζιλία, οι άνθρωποι αλλάζουν τις προτιμήσεις τους ανάλογα με αυτό που συμβαίνει στην Ευρώπη, ποιος σύλλογος κερδίζει περισσότερο ή που είναι οι περισσότεροι Βραζιλιάνοι ποδοσφαιριστές. Αυτό έγινε με τον Κακά στη Μίλαν και τον Ρονάλντο στη Ρεάλ Μαδρίτης και άλλους στο παρελθόν. Τα τελευταία χρόνια, η Μπαρτσελόνα έχει παθιασμένους οπαδούς σε όλον τον κόσμο και η Βραζιλία δεν πάει πίσω.

Οπότε όλοι εδώ και ίσως και ο Νεϊμάρ φαντάζονταν πώς θα ήταν ο Νεϊμάρ και ο Μέσι μαζί. Όπως είπε στην παρουσίασή του στο Καμπ Νου, “είναι ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα”. Πιστεύω ότι αυτή είναι η καλύτερη εξήγηση γιατί επέλεξε την Μπαρτσελόνα και όχι τη Ρεάλ Μαδρίτης. Και είναι και τα χρήματα. Η Μπαρτσελόνα έχει πλήρωσε 10 εκατομμύρια ευρώ προκαταβολικά, πέρσι, για να εξασφαλίσει τον Νεϊμάρ, οπότε θα ήταν πολύ δύσκολο για τη Ρεάλ Μαδρίτης να καλύψει αυτό το ποσό».

Ποιες ομάδες έκαναν επίσημη πρόταση στη Σάντος για αυτόν;

«Ο μόνος σύλλογος που είχε έρθει κοντά σε συμφωνία με τη Σάντος και τον Νεϊμάρ ήταν η Τσέλσι το 2010, όταν πρόσφερε περίπου 23 εκατομμύρια ευρώ για αυτόν. Αλλά ο βραζιλιάνικος σύλλογος αρνήθηκε. Πριν από αυτό υπήρχε πρόταση της Γουέστ Χαμ για 14 εκατομμύρια ευρώ».

Ήταν πραγματικό το φερόμενο ενδιαφέρον των Μάντσεστερ Σίτι και Μπάγερν Μονάχου;

«Δεν έχω κάποια επίσημη ενημέρωση για αυτό, αλλά δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι δεν ήταν».

Πώς αποφάσισε η Σάντος να τον αποκτήσει και ποιος τον ανακάλυψε; Υπάρχει κάποια ιδιαίτερη ιστορία στη ζωή του που ο κόσμος να μην γνωρίζει;

«Ο Νεϊμάρ πήγε στη Σάντος το 2003, όταν ήταν 11 χρονών και από τότε του συμπεριφέρονταν σαν κόσμημα για τον σύλλογο. Όταν ήταν 14 ετών, ταξίδευσε για να κάνει δοκιμές στη Ρεάλ Μαδρίτης, στην οποία τότε έπαιζαν οι Ρονάλντο και Ζιντάν. Αλλά η Σάντος κατάφερε να τον κρατήσει στη Βραζιλία. Ωστόσο, δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το τι είχε γίνει για να τον πείσουν να επιστρέψει. Δεν ήταν διάσημος τότε».

Τι έγινε στο παρελθόν αναφορικά με τη μεταγραφή του; Έχουν γραφτεί πολλά. Τι ισχύει; Πώς η Σάντος διαχειρίστηκε την όλη κατάσταση με την φημολογούμενη μετακίνηση του Νεϊμάρ στην Ευρώπη όλα αυτά τα χρόνια;

«Από την πρόταση της Τσέλσι, η Σάντος άρχισε να εκπαιδεύεται στο πώς να τον κρατήσει. Και η φόρμουλα ήταν: ένα νέο συμβόλαιο στο οποίο ο Νεϊμάρ θα κέρδιζε όχι μόνο έναν καλό μισθό, αλλά θα έχει ποσοστό στα συμβόλαια του μάρκετινγκ στο μέλλον. Από τότε, μάζεψε 11 προσωπικούς χορηγούς που τον βοήθησαν να ανεβάσει το μισθό του σε περίπου 1 εκατομμύριο Ρεάλ (κάπου στα 360.000 ευρώ)».

Τι θεωρείται στη Βραζιλία ότι μπορεί να κάνει ο Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα; Πώς μπορεί να συνυπάρξει με τον Λιονέλ Μέσι;

«Δύσκολη ερώτηση. Κάποιοι εξαιρετικοί παίκτες ήταν επιτυχημένοι στην Μπαρτσελόνα, ειδικά οι Βραζιλιάνοι, όπως ο Εβάριστο ντε Μασέντο (στη δεκαετία του 1950) και πιο πρόσφατα ο Ρομάριο, ο Ριβάλντο, ο Ρονάλντο και ο Ροναλντίνιο. Αλλά υπάρχουν επίσης πολλοί σπουδαίοι ποδοσφαιριστές που απέτυχαν, όπως ο Ιμπραΐμοβιτς, που δεν τα πήγαινε καλά με τον Μέσι».

Ποιο είναι το ακριβές ποσό της μεταγραφής; Πόσα θα πάρει η Σάντος και ποιος είναι ο μισθός του Νεϊμάρ; Σε ποια θέση της λίστας με τις πιο ακριβές μεταγραφές στον κόσμο στην ιστορία του ποδοσφαίρου είναι η μετακίνηση του Νεϊμάρ στην Μπαρτσελόνα;

«Επίσημα η Μπαρτσελόνα ενημέρωσε πως η μεταγραφή κόστισε 57 εκατομμύρια ευρώ –από αυτό το ποσό, τα 10 εκατομμύρια είχαν δοθεί προκαταβολικά πέρσι. Τα αθλητικά δικαιώματα του Νεϊμάρ ήταν χωρισμένα σε τρία μέρη: Σάντος (55%), DIS/Sonda, μια βραζιλιανική εταιρία επενδύσεων (40%) και το 5% στην εταιρία Teisa, που αποτελείται από συμβούλους της Σάντος.

Ο μισθός δεν έχει γίνει γνωστός, αλλά κερδίζει περίπου ένα εκατομμύριο Ρεάλ χάρη σε αρκετούς προσωπικούς σπόνσορές του. Η μεταγραφή είναι η πιο ακριβή στην ιστορία του βραζιλιάνικου ποδοσφαίρου, αφήνοντας πίσω τη μετακίνηση του Λούκας στην Παρί Σεν Ζερμέν (44 εκατομμύρια ευρώ, πέρσι). Σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι η έκτη πιο ακριβή πίσω από τους Κριστιάνο Ρονάλντο (από Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ σε Ρεάλ Μαδρίτης, 94 εκ. ευρώ), Ζινεντίν Ζιντάν, Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, Κακά και Λουίς Φίγκο».

Ποια είναι η σχέση του Νεϊμάρ με τον θρύλο της Σάντος, Πελέ;

«Πολύ καλή. Ο Πελέ είναι είδωλο για αυτόν, όπως ίσως και για κάθε αγόρι που προέρχεται από τις ακαδημίες της Σάντος. Και ο Πελέ πάντα αναφερόταν στον Νεϊμάρ σαν ένα ανερχόμενο αστέρι σε διεθνές επίπεδο. Ο Βασιλιάς του ποδοσφαίρου προσευχόταν μέχρι την τελευταία στιγμή να μην πάει ο Νεϊμάρ στην Ευρώπη, αλλά ήταν αδύνατο να αποτρέψει τη μεταγραφή».

Πώς κατάφερε ο Νεϊμάρ να φτάσει σε τόσο υψηλό επίπεδο σε τόσο νεαρή ηλικία;

«Ο Νεϊμάρ, τα πρώτα του χρόνια σαν επαγγελματίας παίκτης, γύρω στο 2009 και το 2010, ήταν πολύ κοντά στο να χάσει τον δρόμο του. Πάντα ο σύλλογος, οι οπαδοί και τα ΜΜΕ του συμπεριφέρονταν σαν να ήταν ποπ σταρ, άρχισε να πιστεύει ότι μπορούσε να κάνει τα πάντα. Τότε, είχε χάσει πολλά πέναλτι στη σειρά, αλλά δεν του γινόταν καμία κριτική. Το 2010, ο Νεϊμάρ είχε ένα μεγάλο καβγά με τον προπονητή του, Ντοριβάλ Τζούνιορ, κατά τη διάρκεια ενός παιχνιδιού εναντίον της Ατλέτικο Γκοϊανιένσε, στο πρωτάθλημα Βραζιλίας. Μετά από αυτόν τον αγώνα, ο προπονητής της Ατλέτικο, Ρενέ Σιμόες, είπε στον Τύπο: “Δημιουργούμε ένα τέρας. Δεν έχω δει ποτέ έναν τόσο αγενή παίκτη σαν και αυτόν”.

Ο Νεϊμάρ είχε τιμωρηθεί τότε από τον τεχνικό της εθνικής Βραζιλίας, Μάνο Μενέζες, ο οποίος τον είχε αφήσει εκτός ομάδας για το επόμενο φιλικό ματς. Πιστεύω ότι αυτό το επεισόδιο άλλαξε την καριέρα του. Μετά από αυτό, έγινε πιο ώριμος, μέσα και έξω από τον αγωνιστικό χώρο. Σήμερα, είναι δύσκολο να πιστέψεις ότι είναι μόνο 21 ετών. Αλλά στην Ευρώπη πρέπει να αλλάξει μια συνήθεια: τις βουτιές. Αυτό είναι ίσως το χειρότερο χαρακτηριστικό του, παρόλο που είναι αλήθεια ότι δέχεται πολλά τάκλιν σε κάθε αναμέτρηση, καθ’ όλη τη διάρκειά της».
πηγη
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ