2013-06-05 11:52:04
Φωτογραφία για Ενίσχυση διμερών σχέσεων με ΗΠΑ επιδιώκει η Κύπρος
Η Κυπριακή Κυβέρνηση επιδιώκει την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών της σχέσεων με τις ΗΠΑ κάτι από το οποίο θα επωφεληθούν και οι δύο χώρες είπε απόψε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Χρήστος Στυλιανίδης, ο οποίος βρίσκεται στις ΗΠΑ για να συμμετάσχει στις εργασίες του 29ου Συνεδρίου της ΠΣΕΚΑ.

Στην ομιλία του στο Συνέδριο, το οποίο πραγματοποιείται στην Ουάσινγκτον, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αφού εξέφρασε ευγνωμοσύνη της Κύπρου για την αφοσίωση των αποδήμων στον αγώνα για επανένωση της πατρίδας, αναφέρθηκε στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα, λόγω της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας ότι η συμφωνία που έγινε στις 25 Μαρτίου ήταν ο μόνος δρόμος για να αποφευχθεί η χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας.

«Τώρα αναμένουμε από τους Ευρωπαίους εταίρους μας να επιδείξουν αλληλεγγύη. Πρέπει να διασφαλίσουν ότι το σκληρό πείραμα που επέβαλαν στην Κύπρο θα πετύχει. Σας διαβεβαιώνω ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει όλες τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις κατά τρόπο αποφασιστικό και γρήγορο. Αναμένουμε ότι η ΕΕ θα κάνει επίσης αυτό που της αναλογεί», είπε ο κ. Στυλιανίδης.


Επεσήμανε ότι «στοχεύουμε στο να ανατρέψουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση σε μια ευκαιρία να νοικοκυρέψουμε τα του οίκου μας, να επανεκκινήσουμε την οικονομία και να τη θέσουμε πάνω σε γερά θεμέλια» και πρόσθεσε πως η Κύπρος εξακολουθεί να έχει εξαιρετικά συγκριτικά πλεονεκτήματα ως επιχειρηματικό κέντρο.

Αναφερόμενος σε αυτά τα πλεονεκτήματα, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε, μεταξύ άλλων, το νομικό και ρυθμιστικό πλαίσιο, το φορολογικό καθεστώς, τις συμφωνίες που έχει συνομολογήσει για αποφυγή διπλής φορολογίας και το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό, ενώ υπογράμμισε ότι οι απόδημοι Κύπριοι στις ΗΠΑ μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην αύξηση των επενδύσεων και του εμπορίου μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ παρέχοντας πληροφορίες στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα στη χώρα, όπου διαβιούν, σε σχέση με τα πλεονεκτήματα αυτά.

«Η Κυπριακή Κυβέρνηση έχει πρόσφατα προτείνει την επανεξέταση και αναβάθμιση της Συμφωνίας για Αποφυγή της Διπλής Φορολογίας μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ» για τη διευκόλυνση και προώθηση του εμπορίου και των επενδύσεων, είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Βάση λύσης...με πλήρη αποκατάσταση ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι «η βάση της λύσης είναι η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μια κυριαρχία, μια διεθνή προσωπικότητα και μια ιθαγένεια με πλήρη αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους Κύπριους.

Ο Πρόεδρος Αναστασσιάδης είναι δεσμευμένος να φέρει μια νέα προσέγγιση και να δημιουργήσει μια νέα δυναμική για λύση. Αλλά είναι επίσης και της άποψης ότι πρέπει να αποδεσμευτούμε από τις αποτυχημένες συνταγές του παρελθόντος».

Πρόσθεσε ότι μια κίνηση που θα επιτρέψει τη δημιουργία νέων συνθηκών έτσι ώστε να υπάρξει πρόοδος όταν επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις είναι και η επιστροφή της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου υπό τον έλεγχο του ΟΗΕ, όπως απαιτεί και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τέτοια μέτρα, είπε, θα δημιουργούσαν μια κατάσταση από την οποίαν όλοι θα έβγαιναν κερδισμένοι.

«Η απτή συμβολή της Τουρκίας σε αυτή την προσπάθεια είναι τεράστιας σημασίας. Είναι απαραίτητο η Τουρκία να μπει στο διάλογο. Δεν μπορεί να έχει κανείς οποιεσδήποτε ρεαλιστικές ελπίδες για πρόοδο, αν το μέρος που ευθύνεται για το παρόν αδιέξοδο απουσιάζει από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η πιο επείγουσα προτεραιότητα είναι η σταθεροποίηση της οικονομίας, καθώς και το να τεθούν μέτρα που θα ανατρέψουν τη σμίκρυνση του ΑΕΠ μας και που θα αποκαταστήσουν την ανάπτυξη και θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας για τους Κύπριους. Και σας διαβεβαιώνω ότι η Αμερικανική Κυβέρνηση έχει δείξει μεγάλη κατανόηση και σεβασμό για τις θέσεις της Κυβέρνησης», είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η Κυβέρνηση Αναστασιάδη είναι αποφασισμένη να επανατοποθετήσει την εξωτερική πολιτική της χώρας στον πυρήνα της ΕΕ και να προβάλει την Κύπρο ως μια προβλεπτή και σταθεροποιητική χώρα στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να διαδραματίσουμε πλήρως το ρόλο μας στην οικοδόμηση της Ευρωπαϊκής Ασφάλειας», με συμβολή στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Ασφάλειας και Αμυνας και της Υπερατλαντικής Συνεργασίας.

Επεσήμανε, επίσης, ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να διαδραματίζει ρόλο στην περιφερειακή ενεργειακή πολιτική. «Είναι», πρόσθεσε, «προς όφελος πολλών εμπλεκόμενων μερών ότι αυτός ο εποικοδομητικός, σταθεροποιητικός και καταλυτικός ρόλος της Κύπρου παραμείνει απρόσκοπτος».

Πρόσθεσε ότι μια λύση του Κυπριακού η οποία έμμεσα θα ανέτρεπε την εξωτερική πολιτική της Κύπρου, θα εξουδετέρωνε την αξιοπιστία της προς τους εταίρους και τους συμμάχους της και αυτό θα αποτελούσε αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για την ΕΕ, το Ισραήλ και την ευρύτερη περιοχή, καθώς και για τις ΗΠΑ.

Τέλος, είπε ότι η Κυβέρνηση θα επιδιώξει την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών της σχέσεων με τις ΗΠΑ κάτι που θα είναι επωφελές και για τις δύο χώρες.

sigmalive.com
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ