2013-06-05 00:56:02
Φωτογραφία για ΕΟΠΥΥ και ΟΤΑ καθυστερούν τις πληρωμές προς ιδιώτες
ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΟΦΕΙΛΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Δύο «αδύναμοι κρίκοι» ΕΟΠΥΥ και ΟΤΑ καθυστερούν το πρόγραμμα αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου στην αγορά έπεσαν 2,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 700 εκατ. ευρώ μόνο τον Μάιο.

Εως τα τέλη Απριλίου είχαν πληρωθεί 2,2 δισ. ευρώ, αλλά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου μειώθηκαν κατά περίπου 1,5 δισ. ευρώ από τις αρχές του χρόνου (από τα 9 στα 7,5 δισ. ευρώ).

Αυτό σημαίνει πως σταδιακά δημιουργείται μία νέα «γενιά» ληξιπρόθεσμων χρεών από φορείς του Δημοσίου.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΕΟΠΥΥ που, παρά τις καταβολές που έχουν γίνει, αύξησε τα χρέη του από τα 2,3 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2012 σε 2,4 δισ. ευρώ φέτος τον Απρίλιο. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, ετοιμάζεται νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το σύστημα πληρωμών του Οργανισμού.


Και στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης η κατάσταση δεν είναι καλύτερη καθώς στο τετράμηνο τα χρέη τους μειώθηκαν μόλις κατά 46 εκατ. ευρώ.

Στην αντίπερα όχθη, το πρόγραμμα αποπληρωμής εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα στα νοσοκομεία, των οποίων τα χρέη μειώθηκαν κατά 200 εκατ. ευρώ στο τετράμηνο.

Πιο αναλυτικά, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας γνωστοποίησε χθες τα ακόλουθα στοιχεία, επισημαίνοντας πως εξακολουθούν να υφίστανται προβλήματα, αφού πρόκειται για μια πρωτόγνωρη διαδικασία στην οποία εμπλέκονται πολλοί φορείς του Δημοσίου:

Τον Απρίλιο οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις διαμορφώθηκαν σε 7,3 δισ. ευρώ από 8,2 δισ. ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2012. Καταγράφηκε μείωση της τάξης των 880 εκατ. ευρώ ή 11%.Τον ίδιο μήνα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων ανήλθαν στα 278 εκατ. ευρώ, από 724 εκατ. ευρώ έναν χρόνο πριν. Υποχώρησαν δηλαδή κατά 446 εκατ. ευρώ ή κατά 62%.Οι συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου διαμορφώθηκαν στα 7,5 δισ. ευρώ, από 9 δισ. ευρώ στα τέλη του 2012.

Ο κ. Σταϊκούρας σημείωσε πως το υπουργείο Οικονομικών, από την έναρξη της διαδικασίας τον περασμένο Δεκέμβριο μέχρι και τα τέλη Μαΐου, έχει ολοκληρώσει τη χρηματοδότηση αιτημάτων ύψους 4,2 δισ. ευρώ. Ετσι, μέχρι σήμερα έχει ικανοποιηθεί περίπου το 80% των αιτημάτων των υπουργείων, ενώ βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης, και επίκειται η ολοκλήρωσή τους, αιτήματα ύψους 1,1 δισ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, το συνολικό τους ύψος -δηλαδή τα χρήματα που πήγαν στην πραγματική οικονομία- μέχρι τέλος Μαΐου, ανήλθε στα 2,9 δισ. ευρώ.

Ενδεικτικά, στο εξεταζόμενο διάστημα έχουν χορηγηθεί περισσότερα από 10.300 εφάπαξ δημοσίων υπαλλήλων, έχει πληρωθεί περίπου το 70% των συνολικών ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Μετοχικού Ταμείου Στρατού, του ΝΙΜΤΣ και των Στρατιωτικών Νοσοκομείων, καθώς και το 50% των υποχρεώσεων των Νοσοκομείων του ΕΣΥ. Από τα στοιχεία του ΓΛΚ προκύπτει πως ο προϋπολογισμός της γενικής κυβέρνησης εμφάνισε στο τετράμηνο πρωτογενές έλλειμμα ύψους 462 εκατ. ευρώ από πλεόνασμα 915 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012.

Κώστας Τσαχάκης - ΕΤΗΝΟS
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ