2013-06-04 17:41:27
Φωτογραφία για Τεράστιο κίνητρο για το Πρωτάθλημα
Οι τελικοί των playoffs πλησιάζουν και άπαντες στον Ολυμπιακό έχουν τεράστιο κίνητρο για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος στην Ελλάδα. Θέλουν να "χτίσουν" την δική τους δυναστεία. Γράφει στο σχόλιο του ο Νότης Ψιλόπουλος.

Η μεγάλη ώρα έφτασε! Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός "σκούπισαν" τους αντιπάλους τους στα ημιτελικά των playoffs και πήραν την πρόκριση για τους τελικούς που θα κρίνουν τον Πρωταθλητή Ελλάδας για το 2013. Πρόκειται για τον πρωταρχικό στόχο των Πειραιωτών από το ξεκίνημα της χρονιάς και άπαντες στο ερυθρόλευκο στρατόπεδο έχουν τεράστιο κίνητρο ώστε να κατακτήσουν και αυτόν τον τίτλο. Πρώτο τζάμπολ την Παρασκευή (7/6) το βράδυ (20:00) στο ΣΕΦ. 

Η επίτευξη του δεύτερου σερί Ευρωπαϊκού δεν έχει μειώσει σε καμία περίπτωση την επιθυμία των ανθρώπων της ομάδας για την κατάκτηση του Πρωταθλήματος στην Ελλάδα. Όλοι τους, παίκτες, προπονητές, διοίκηση, έχουν μεγάλη θέληση και ισχυρό κίνητρο ώστε να πάρουν τον συγκεκριμένο τίτλο για δεύτερη σερί χρονιά
. Ορισμένα από τα σημαντικά στοιχεία που προσέφερε στον Ολυμπιακό η κατάκτηση της Ευρωλίγκας, είναι η ηρεμία στο περιβάλλον της ομάδας, η τεράστια αυτοπεποίθηση την οποία απέκτησαν όλοι, η ανεβασμένη ψυχολογία ενόψει των τελικών και φυσικά την εμπιστοσύνη του κόσμου. Πίεση πάντα υπάρχει, αλλά οι Πειραιώτες ξέρουν να διαχειριστούν σωστή την όλη κατάσταση, όπως περίφημα έπραξαν και πέρσι. Κανένας δεν έχει... καβαλήσει το καλάμι, δεν υπάρχει εφησυχασμός, ούτε αλαζονεία και δεν υποτιμούν τον Παναθηναϊκό.

Τεράστιο κίνητρο να "χτίσουν" την δική τους δυναστεία στο ελληνικό πρωτάθλημα

Όλοι στον Ολυμπιακό είναι σε εγρήγορση, ξέρουν πολύ καλά το πόσο σημαντικό είναι για την ομάδα να κατακτήσει για δεύτερη σερί σεζόν (και) το Πρωτάθλημα στην Ελλάδα και αποτελεί έξτρα δέλεαρ για τους παίκτες να ξεκινήσουν την δική τους κυριαρχία στην Basket League, αποδεικνύοντας πως αποτελούν το παρόν αλλά και το μέλλον στο ελληνικό μπάσκετ, έχοντας συνέπεια και διάρκεια. Οι μπασκετμπολίστες από την πλευρά τους "διψούν" για ένα ακόμη πρωτάθλημα και ο προπονητής Γιώργος Μπαρτζώκας "πεινάει" ώστε να κατακτήσει το πρώτο Πρωτάθλημα Ελλάδας στην καριέρα του. Το κίνητρο είναι μεγάλο και ισχυρό για όλους, ενώ εφόσον έρθει και αυτή η Κούπα στον Πειραιά τότε θα γίνει (ακόμη περισσότερο) κατανοητό σε όλους πως αυτή η υπέροχη ομάδα, αυτός ο "χρυσός" κορμός παικτών, δεν θα πρέπει να χαλάσει το καλοκαίρι.

Με την κατάκτηση του Πρωταθλήματος Ευρώπης για δεύτερη σερί χρονιά, οι Πειραιώτες απέδειξαν φέτος πως αυτό που κατάφεραν πέρσι δεν ήταν τυχαίο, αλλά και πως ούτε επρόκειτο για... φωτοβολίδα. Το ίδιο θέλουν να κάνουν και στην Ελλάδα, κερδίζοντας για δεύτερη συνεχή σεζόν το πρωτάθλημα στην πατρίδα μας, "χτίζοντας" και συνεχίζοντας την κυριαρχία τους στην Basket League. Ύστερα από την ερυθρόλευκη δυναστεία της δεκαετίας του '90 με τους πέντε συνεχόμενους τίτλους (1993, 1994, 1995, 1996, 1997), σκοπός για αυτή την ατρόμητη ομάδα του Ολυμπιακού είναι να φτιάξει την δική της. Αφού έδωσε πέρσι τέλος στην 15ετή ανομβρία τίτλων, επαναφέροντας τον σύλλογο στην κορυφή του ελληνικού μπάσκετ, ζητούμενο είναι η διάρκεια, η συνέπεια και η παραμονή της στην πρώτη θέση και στις εγχώριες διοργανώσεις.

Στα ματς με υψηλό κίνητρο, ο Ολυμπιακός παρουσιάζεται όπως πρέπει

Ο Ολυμπιακός στις τρεις αναμετρήσεις κόντρα στο Ρέθυμνο δεν εντυπωσίασε, με εξαίρεση ορισμένα εξαιρετικά δεκάλεπτα σε αυτά τα ματς, αλλά έπαιξε όσο καλά χρειαζόταν ώστε να "σκουπίσει" με 3-0 νίκες τους Κρητικούς. Οι Πειραιώτες, όμως, έχουν αποδείξει πως σε μεγάλα, κρίσιμα και καθοριστικά παιχνίδια με υψηλό κίνητρο, παρουσιάζονται απόλυτα έτοιμοι και σοβαροί, τόσο αγωνιστικά, όσο και πνευματικά, και έτσι θα εμφανιστούν κόντρα στον Παναθηναϊκό στους τελικούς. Αυτά τα παιχνίδια στα ημιτελικά έδωσαν την δυνατότητα στην ομάδα να βρει ρυθμό και στον Γιώργο Μπαρτζώκα να δοκιμάσει συστήματα, κάνοντας το απαραίτητο ροτέισον στους παίκτες του.

Μεγάλο κέρδος για τους ερυθρόλευκους σε αυτά τα ματς η αγωνιστική άνοδος του Δημήτρη Κατσίβελη, ο οποίος πραγματοποίησε θετικές εμφανίσεις, δείχνοντας πως ήταν σωστή η απόφαση να πάρει την θέση του (ανέτοιμου) Ντορόν Πέρκινς από θέμα ρόλων στην ομάδα, ενώ και ο Μαρτίνας Γκετσεβίτσιους (που αντικατέστησε τον Πέρκινς) θα προσφέρει λύσεις στην επίθεση από την περιφέρεια. Ο Κατσίβελης σίγουρα θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό ειδικά στην περιφερειακή άμυνα. Έχει αποκτήσει αυτοπεποίθηση, αγωνιστικό θράσος, καλή ψυχολογία και αξιοποιώντας τα αθλητικά του προσόντα (ψηλός 1.96μ, γρήγορος, αλτικός με μακριά χέρια) μπορεί να εξελιχθεί σε έναν πολύτιμο κρίκο της αλυσίδας.

Να έχουν την υγειά τους οι παίκτες

Ποιο είναι το σημαντικότερο πράγμα μέσα σε αυτό το διάστημα; Να έχουν την υγειά τους οι παίκτες! Αν είναι εντάξει και υγιείς, παίζοντας το μπάσκετ που ξέρουν, όλα θα πάνε καλά! Βλέπετε, είναι μία καλοδουλεμένη ομάδα ο Ολυμπιακός η οποία έχει μάθει να κερδίζει μέσα από το σύνολο. Αν απουσιάσει κάποιος ή κάποιοι, ταυτόχρονα υπάρχει κίνδυνος να χαλάσει η χημεία της και η σωστή λειτουργία της, καθώς πρόκειται για μία ομάδα που ο κάθε παίκτης έχει τον ρόλο του μέσα σε αυτή και τον πράττει με πειθαρχία και συνέπεια.

Ας είναι καλά λοιπόν οι παίκτες και μακριά από κακοτοπιές, τραυματισμούς, ιώσεις και ατυχίες κατά την διάρκεια των τελικών Οι Στράτος Περπέρογλου και Έισι Λο είναι τα τελευταία... θύματα, αλλά από το ερυθρόλευκο στρατόπεδο υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία πως αμφότεροι θα καταφέρουν να αγωνιστούν στον πρώτο τελικό. Τα πράγματα είναι καλύτερα για τον Έλληνα φόργουορντ, ο οποίος φέτος έχει κάνει πάντα καλά παιχνίδια κόντρα στον Παναθηναϊκό, ενώ ο πολύτιμος Αμερικανός γκαρντ θα δώσει μάχη με τον χρόνο ώστε να προλάβει, λόγω μιας γαστρεντερίτιδας-δηλητηρίασης που τον ταλαιπωρεί.

Κομβικό ματς ο πρώτος τελικός, "διπλό" μέσα στο ΟΑΚΑ και το όπλο της ταχύτητας

Ο Ολυμπιακός θα αγωνιστεί στους τελικούς έχοντας το πλεονέκτημα της έδρας. Θεωρώ πως στην σειρά είναι ιδιαίτερα σημαντικό και κομβικό το πρώτο ματς. Πέρα του ότι η ιστορία έχει δείξει πως τα "break" γίνονται συνήθως σε αυτό τον αγώνα, οπότε χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αν οι ερυθρόλευκοι κάνουν το 1-0, τότε η σειρά θα κυλήσει καλύτερα για εκείνους. Η πίεση και το άγχος θα αυξηθεί στον Παναθηναϊκό, καθώς θα πορευτεί όντας με την πλάτη στον... τοίχο, και οι Πειραιώτες αυτόματα θα αποκτήσουν ακόμη καλύτερη ψυχολογία και ακόμη μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ενόψει της συνέχειας ώστε να πετύχουν τον σκοπό τους.

Επίσης, συμφωνώ και με ένα σχόλιο που έκανε μέσα στην σεζόν ο Γιώργος Μπαρτζώκας, πως "αυτή η ομάδα του Ολυμπιακού είναι ικανή να κερδίσει οποιονδήποτε αντίπαλο στην Ευρώπη, σε οποιαδήποτε έδρα, αρκεί να παίξει με βάσει τις δυνατότητες της". Οι Πειραιώτες φέτος στην Euroleague μέτρησαν 9 εκτός έδρας νίκες, ενώ μέσα στην χρονιά κέρδισαν και τους πράσινους μέσα στο ΟΑΚΑ, πιστοποιώντας τα λεγόμενα του κόουτς. Οι ερυθρόλευκοι θα έχουν ως πρώτο στόχο να υπερασπιστούν το ΣΕΦ και το πλεονέκτημα έδρας τους, αλλά σαφώς και θα έχουν σκοπό να πάρουν μια νίκη και μέσα στο "σπίτι" των πρασίνων. Έχουν τις δυνατότητες, αλλά και την ποιότητα ως ομάδα ώστε να τα καταφέρουν.

Οι Πειραιώτες από θέμα ρόστερ, κλάσης παικτών, ομοιογένειας και χημείας, είναι καλύτεροι και ανώτεροι σε σχέση με το "τριφύλλι", αλλά και οι πράσινοι παρουσιάζονται αρκετά βελτιωμένοι σε σύγκριση με το ξεκίνημα της σεζόν, έχοντας "δέσει" περισσότερο ως σύνολο. Ο Ολυμπιακός όμως είναι το φαβορί, κάτι βέβαια που θα πρέπει να το αποδείξει μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Το μεγάλο όπλο των ερυθρόλευκων, από πέρσι, ήταν και είναι η ταχύτητα! Αν η ομάδα παίξει την καλή και παθιασμένη άμυνα που ξέρει, πάρει τα ριμπάουντ στα μετόπισθεν, βγάλει μπόλικη ενέργεια και στις δύο πλευρές του παρκέ, επιδιώκοντας να τελειώσεις τις φάσεις στον αιφνιδιασμό στην επίθεση, όπως δηλαδή μπορεί και γουστάρει να κάνει, τότε θα είναι ασταμάτητη, απέναντι σε έναν αργό Παναθηναϊκό που αρέσκεται στο σετ παιχνίδι.

Το κλίμα στο ΣΕΦ και η... περίεργη διαιτησία στα playoffs

Θεωρώ δεδομένο πως οι εξέδρες του ΣΕΦ θα γεμίσουν και είναι σημαντικό ο φίλαθλος κόσμος του Ολυμπιακού να δημιουργήσει μία "καυτή" ατμόσφαιρα, με δυνατή φωνή, γεμάτη από ενέργεια, ρυθμό και παλμό, δίνοντας ώθηση στους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα. Πάντα όμως μέσα στα επιτρεπτά όρια, δίχως ακρότητες. Όποιος ξεφύγει θα πρέπει να σκεφτεί πως θα κάνει κακό πρώτα στην ομάδα.

Ο επί δύο συναπτά έτη Πρωταθλητής Ευρώπης, αυτή η υπέροχη ομάδα που έχει κάνει περήφανη την Ελλάδα στην Ευρώπη, αυτό που θέλει στους τελικούς είναι να την σεβαστούν οι διαιτητές. Στα playoffs, σε αυτά τα πέντε ματς (κόντρα σε Απόλλωνα-Ρέθυμνο) οι "γκρι" έδειξαν... περίεργη συμπεριφορά, με αρκετά πονηρά και λανθασμένα σφυρίγματα εις βάρος των Πειραιωτών. Πέρα από τις συνεχόμενες τεχνικές ποινές σε κάθε ματς, ήταν και ο άκομψος τρόπος με τον οποίο μιλούσαν στους παίκτες και στους προπονητές των ερυθρολεύκων.

Μιλούσαν οι άνθρωποι του Ολυμπιακού στους ρέφερι και εκείνοι συχνά τους απαντούσαν με ασέβεια, λέγοντας τους για παράδειγμα, μεταξύ άλλων... "μη μιλάς, φύγε από εδώ αμέσως, απομακρύνου", έχοντας απαξιωτικό ύφος, αντιμετωπίζοντας τους με ασέβεια, λες και μιλούσαν σε ερασιτεχνικό σύλλογο. Μάλλον οι κύριοι δεν έχουν καταλάβει πως απευθύνονται στους μπασκετμπολίστες και στο προπονητικό τιμ των επί δύο συναπτά έτη Πρωταθλητών Ευρώπης. Ελπίζω η διαιτησία τους να μην ήταν... μήνυμα ενόψει των τελικών. Ζητούμενο είναι το 50-50 και μακάρι να λειτουργήσουν με αυτή την φιλοσοφία. 

πηγή: redplanet.gr
 
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ