2013-06-04 07:27:05
Φωτογραφία για Βουλγαρία: Ο βασιλιάς ζήτησε πάλι το παλάτι Κρίτσιμ
Ο Συμεών Σαξκομπουργκότσκι και η αδελφή του Μαρία Λουίζα ζήτησαν από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο να ανανεωθεί η δίκη για την ιδιοκτησία του πρώην βασιλικού παλατιού Κρίτσιμ και των χωραφιών έκτασης 371,5 στρεμμάτων.

Με την απόφαση του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου από τον Ιούνιο του 2012 επιβεβαιώθηκε η απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Πλόβντιβ. Το βασικό επιχείρημα του δικαστηρίου ήταν πως η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου από το 1998, με την οποία ο νομός περί της εθνικοποίησης της περιουσίας των οικογενειών των πρώην βασιλιάδων Φέρντιναντ και Μπορίς και των κληρονόμων τους (από το 1947) κρίθηκε αντισυνταγματικός, δεν προβλέπει αποκατάσταση ιδιοκτησίας. Ο Συμεών όμως ζήτησε από το Ανώτατο δικαστήριο να επανεξεταστεί η απόφαση. Μέχρι στιγμής το Περιφερειακό και το Εφετειακό δικαστήριο αρνούνται να επιστρέψουν στο Σαξκομπουργκότσκι το παλάτι.

Η περιουσία στο Κρίτσιμ εκτός από το παλάτι περιλαμβάνει ακόμα ένα διώροφο κτήριο, ένα άλλο κτήριο, το Αυστριακό σπίτι, το Σπίτι του διοικητή, ένα πρόχειρο κτίσμα με μπάνιο και κουζίνα, το σπίτι του Κέλερερ, αγροτικές εκτάσεις.


Η δικαστική μάχη μεταξύ του κράτους και της βασιλικής οικογένειας διαρκεί εδώ και χρόνια μετά από την απόφαση του πρώην περιφερειάρχη του Πλόβντιβ Τόντορ Πετκοφ να ακυρώσει την απόφαση του προκατόχου του Γκιόκα Χατζιπετρόφ, με την οποία το παλάτι επιστρεφόταν στα χέρια του πρώην βασιλιά και της αδελφής του. Το Ανώτατο Συνταγματικό Δικαστήριο αποφάσισε πως η Επιμελητεία του βασιλιά αποτελούσε κρατικό θεσμό και όχι ιδιωτική γραμματεία του βασιλιά, όπως αναφέρουν οι δικηγόροι του Σαξκομπουργκότσκι στην αγωγή τους. Στα επιχειρήματα του δικαστηρίου υπογραμμίζεται πως ο βασιλιάς δεν μπορεί να καταλαμβάνει λόγω παραγραφής τις περιουσίες των υπηκόων του, τις οποίες σύμφωνα με το Σύνταγμα πρέπει να προστατεύει. Οι βασιλιάδες Φέρντιναντ και Μπορίς μπορούσαν να αποκτήσουν περιουσία μόνο μέσω νομικών συναλλαγών, αναφέρεται ακόμα στην δικαστική απόφαση.

Το παλάτι Κρίτσιμ είναι ένα από τα 17 βασιλικά κτήματα, που εθνικοποιήθηκαν το 1947. Μετά από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου με την οποία ακυρώθηκε η εθνικοποίησή τους, ο Σαξκομπουργκότσκι ζήτησε να αποκατασταθεί η ιδιοκτησία των 7 από αυτά. 6 από αυτά ήδη επιστράφηκαν στον πρώην βασιλιά – τα παλάτια Βράνα, Τσάρσκα Μπίστριτσα, Σιτνιάκοβο, δύο καταφύγια στο βουνό Ρίλα και 16 000 στρέμματα αγροτικών εκτάσεων. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Ανοίγει ο ΧΥΤΑ Φυλής
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Ανοίγει ο ΧΥΤΑ Φυλής
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ