2013-06-02 21:34:03
Φωτογραφία για Πανηγυρικό συλλειτουργο με τον πατριάρχη Μόσχας στον Άγιο Παντελεήμονα
του Μάνου Χατζηγιάννη

Κύριλλος: Είχαμε την ευκαιρία να διατρανώσουμε την εν Χριστώ ενότητά μας

Ιερώνυμος: Η Εκκλησία είναι για να ενώνονται οι άνθρωποι..

Σε κλίμα κατάνυξης, αλλά και με τη λάμψη που απαιτεί η περίσταση ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η Πατριαρχική και Συνοδική Θεία Λειτουργία, στον Ιερό Ναό Αγ. Παντελεήμονος της οδού Αχαρνών σήμερα Κυριακή της Σαμαρείτιδος.

Ο μεγαλύτερος ναός των Βαλκανίων γέμισε ασφυκτικά και πλήθος πιστών συνέρευσαν για να προσευχηθούν μαζί με τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών και τον Αρχειπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο.

Στο πλευρό του Αρχιεπισκόπου πολλοί Μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Νότης Μηταράκης και τη Βουλή ο αντιπρόεδρος κ. Αναστάσιος Νεράντζης. Παρόντες πολλοί Ρώσοι αξιωματούχοι και όπως και χθες στον Αγιο Διονύσιο ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης.


Ήταν πραγματικά μια ξεχωριστή εμπειρία για τους παρευρισκόμενους, που παρακολούθησαν τη λειτουργία και στα ρωσικά και στη γλώσσα μας, ενώ από τις πιο συγκινητικές στιγμές ήταν όταν κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας ο Έλληνας ιερέας αναφώνησε “Δύναμις” στα ελληνικά και με στεντόρεια φωνή ο Ρώσος ιερεάς είπε το ίδιο στα ρωσικά. Το ίδιο συνέβη και όταν εψάλη το “Κύριε σώζον τους ευσεβείς”.

Ξεχωριστό χρώμα έδωσε στη Θεία Λειτουργία η χορωδία της ρωσικής εκκλησίας της Παναγίας της Σουμελά όπου θα λειτουργήσει το απόγευμα ο Πατριάρχης Μόσχας.

Στην προσλαλιά του ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επισήμανε πως “μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία με τη Θεία Λειτουργία αυτή να διατρανώσουμε τους αδερφικούς δεσμούς των Εκκλησιών μας” και συμπλήρωσε “μας συνδέουν κοινοί αγώνες”.

Επίσης στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος τόνισε με νόημα πως “δεν είναι τυχαίο ότι την Εκκλησία του Δήμου διαδέχθηκε η Εκκλησία των πιστών. Η Εκκλησία είναι για να ενώνονται οι άνθρωποι”. Ξεκαθάρισε πως “η Ορθοδοξία παραμένει ενωμένη με την κοινή πίστη” και συμπλήρωσε “Μολονότι κάθε μια από τις τοπικές εκκλησίες διατηρούν τις ιδιαιτερότητές τους, όλες μαζί αποτελούν μέλη του ιδίου σώματος”. Όσον αφορά τη σημερινή Κυριακή της Σαμαρείτιδος ο κ. Ιερώνυμος είπε πως “η συνάθροιση και η συνομιλία του Κυρίου με τη Σαμαρείτιδα της αποκάλυψε την πηγή της ζωής”.

Ζήτησε τέλος “να εμβαθύνουμε τις κοινές δράσεις” και ευχήθηκε “η κοινή πίστη στον Ιησού Χριστό να ενδυναμώνει τους λαούς μας”.

Εις ανάμνησιν της σημερινής ημέρας η Ελλαδική Εκκλησία προσέφερε στον Πατριάρχη Μόσχας μια εικόνα στην οποία διακρίνονται στο κέντρο ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός και γύρω Άγιοι όπως οι Κύριλλος και Μεθόδιος, Μάξιμος ο Γραικός και άλλοι.

Στην αντιφώνησή του ο Πατριάρχης Μόσχας είπε πως “είχαμε την ευκαιρία να διατρανώσουμε την εν Χριστώ ενότητά μας”. Επισήμανε πως “η κοινή μαρτυρία μας δεν είναι εις μάτην”, αναφέρθηκε στις αρχές της ελεημοσύνης και τις αξίες της πνευματικής καθαρότητας που διέπουν τους Ρώσους και εξήρε το κοινωνικό έργο της Ελλαδικής Εκκλησίας. Τέλος επισήμανε πως η σημερινή πρόκληση είναι “Να ζούμε με το Θεό ή χωρίς Αυτόν” agioritikovima.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ