2013-06-02 10:00:19
Φωτογραφία για Επενεξέταση του Σχεδίου Ανάν ως τη βάση λύσης θέτει η Τουρκία
Του Νίκου Στέλγια

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας για το δείπνο Αναστασιάδη - Έρογλου μέσω Μπαγίς

Προσθήκη λεζάνταςΟ κ. Μπαγίς ξεκαθαρίζει ότι η εκλογή του κ. Αναστασιάδη στο αξίωμα του Προέδρου αποτελεί μια ευκαιρία για την άμεση επίλυση του Κυπριακού

Η πρώτη αντίδραση της Άγκυρας στον χθεσινοβραδινό δείπνο Νίκου Αναστασιάδη - Ντερβίς Έρογλου έρχεται από τον Υπουργό Ε.Ε. της Τουρκίας, Εγκεμέν Μπαγίς. Ο κ. Μπαγίς ξεκαθαρίζει ότι η εκλογή του κ. Αναστασιάδη στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας αποτελεί μια ευκαιρία για την άμεση επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος. Παράλληλα, ο κ. Μπαγίς εξαπολύει επίθεση κατά των Τουρκοκυπρίων.

Οι δηλώσεις του κ. Μπαγίς έχουν ως εξής: «Θεωρούμε ότι η εκλογή ενός πολιτικού, ο οποίος υποστήριξε το Σχέδιο Αννάν (στο αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας) αποτελεί μια ευκαιρία για την επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος
. Δυστυχώς, ο κ. Αναστασιάδης είναι απασχολημένος με την οικονομική κρίση και δεν έχει την δυνατότητα να εστιάσει τα ζητήματα που αφορούν την τουρκική πλευρά και την Ε.Ε. Αυτή την περίοδο επιχειρεί να διασώσει τις τράπεζες. Για αυτό τον λόγο γνωρίζουμε ότι πρέπει να του δώσουμε λίγο καιρό. Υποστηρίζουμε την επανέναρξη των συνομιλιών με την συμμετοχή των δυο ηγετών. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, στην τουρκοκυπριακή πλευρά έχουμε μια πολιτική κρίση. Αυτή η εξέλιξη μου προκαλεί δυσαρέσκεια. Την στιγμή έχουμε βρει μια τόση σημαντική ιστορική ευκαιρία, στην Βόρεια Κύπρο εντός του κυβερνώντος κόμματος και στο πολιτικό πεδίο επικρατεί αναβρασμός. Δεν μπορώ να επεξηγήσω αυτό το φαινόμενο. Ελπίζω, ότι τα αδέλφια μας στην Βόρεια Κύπρο θα συμμορφωθούν μια ώρα αρχύτερα και θα λάβουν τα απαιτούμενα μέτρα».

Ο κ. Μπαγίς πρότεινε την επανεξέταση του Σχεδίου Ανάν ως βάση λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι στα πλαίσια του πολυσυζητημένου σχεδίου είχε επιλυθεί το «πρόβλημα» των Βαροσιών.  

* Ο Νίκος Στέλγιας είναι ανταποκριτής της «Κ» στην Κωνσταντινούπολη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
InfoGnomon
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ