2013-05-31 15:36:04
Φωτογραφία για Πανεπιστήμιο ξανά μετά από 800 χρόνια!
Η ιδέα ανήκει στον βραβευμένο με Νόμπελ Ινδό οικονομολόγο Αμάρτυα Σεν και δίνει το καλύτερο παράδειγμα του πώς μια χώρα μπορεί να εκμεταλλευθεί τις βαθιές ρίζες που έχει στην εκπαίδευση για να συγκεντρώσει την προσοχή της παγκόσμιας κοινότητας.

Οι αρχές της Ινδίας αποφάσισαν να αναβιώσουν το πανεπιστήμιο της Ναλάντα, που θεωρείται το αρχαιότερο οργανωμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα της γης και θα λειτουργήσει μετά από 800 χρόνια!

Τα ερείπια του πανεπιστημίου της Ναλάντα, στην ινδική πολιτεία του Μπιχάρ, χρησίμευαν ως τώρα σαν δευτερεύων τουριστικός προορισμός για όσους θέλουν να ανακαλύψουν την Ινδία, μία χώρα με χιλιάδες σημαντικά μνημεία. Με την απόφαση αυτή η Ναλάντα στοχεύει στο να γίνει παγκόσμιο κέντρο εκπαίδευσης, αφού ποντάρει στην αρχαία της παράδοση για να προσελκύσει φοιτητές και καθηγητές απ’ όλα τα μέρη του κόσμου. Ηδη έχει ξεκινήσει η προώθησή του και διαφημίζεται ως το πανεπιστήμιο που λειτουργούσε αιώνες πριν καν ανεγερθούν τα διάσημα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Ευρώπης, όπως τα πανεπιστήμια της Οξφόρδης, του Κέιμπριτζ ή της Μπολόνια.


Το πανεπιστήμιο της Ναλάντα ξεκίνησε να λειτουργεί τον 5ο αιώνα μ.Χ. και υπολογίζεται ότι στα χρόνια της ακμής του είχε πάνω από 10.000 φοιτητές απ’ όλη την ανατολική Ασία. Σταμάτησε να λειτουργεί το 1193 μ.Χ., όταν και η περιοχή καταστράφηκε ολοσχερώς από τις επιδρομές των Μογγόλων, που είχαν στην δικαιοδοσία τους τις βόρειες επαρχίες της Ινδίας για πολλούς αιώνες. Η σήμερα υποβαθμισμένη περιοχή του Μπιχάρ αναμένεται να γνωρίσει τεράστια ανάπτυξη, όχι μόνο τουριστική, από την επαναλειτουργία του πανεπιστημίου. Οι νέες εγκαταστάσεις θα χτιστούν στο χωριό Ρατζγκίρ, το οποίο βρίσκεται μόλις δέκα χιλιόμετρα μακριά από τα ερείπια του πανεπιστημίου, και η αρχιτεκτονική τους θα μοιάζει με τις αρχαίες αίθουσες διδασκαλίας, έτσι ώστε να διατηρηθεί η συνέχεια με το παρελθόν.

Για την σημασία της αναβίωσης του πανεπιστημίου της Ναλάντα έχει μιλήσει μέχρι και ο Δαλάι Λάμα. Η Κίνα, η Ιαπωνία, η Ταϊλάνδη και η Σιγκαπούρη έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα βοηθήσουν οικονομικά την Ινδία στην κατασκευή του πανεπιστημίου και άλλες χώρες, όπως η Αυστραλία, οι ΗΠΑ, η Νέα Ζηλανδία και η Ρωσία, έχουν δεσμευτεί ότι θα στείλουν φοιτητές και καθηγητές. Οι πρώτοι κλάδοι που θα διδάσκονται στο πανεπιστήμιο ήδη από το φθινόπωρο του 2013 είναι ιστορία και οικολογία, με τη συμπαράσταση καθηγητών από φημισμένα πανεπιστήμια, όπως το Γέιλ των ΗΠΑ και του Πεκίνου.

Μήπως είναι καιρός να επενδύσει και η Ελλάδα στην τεράστια εκπαιδευτική της κληρονομιά και να εκμεταλλευθεί την αρχαία παράδοσή της στις επιστήμες και τις τέχνες;

flowmagazine.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Η μεγάλη γιορτή των φωνών!
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Η μεγάλη γιορτή των φωνών!
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ