2013-05-31 10:47:08
Φωτογραφία για Μανιάτικη τυρόπιτα
"Παραδοσιακή συνταγή για τυρόπιτα από τη Λακωνία. 

Είναι πεντανόστιμη και τρομερά εύκολη στη παρασκευή της"

ΥΛΙΚΑ

- 200 γρ. αλεύρι

- 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

- Ζεστό νερό (όσο πάρει)

- Αλάτι

- Ξύδι

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

- 100 γρ. φέτα (όχι αλμυρή)

- 100 γρ. ανάλατη μυζήθρα

- Λίγος ψιλοκομ. άνηθος

- 2 αβγά

- 1 κρασοπότηρο γάλα

- Λίγο αλάτι, φρεσκοτριμ. πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

1. Σε λεκανίτσα, αδειάζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο, λίγο ξύδι, αλατίζουμε και αρχίζουμε να «δουλεύουμε» το μείγμα με τα δάχτυλα, προσθέτοντας λίγο-λίγο το ζεστό νερό (όσο «πάρει») και προσπαθώντας να έχουμε στο τέλος μια λεία και εύπλαστη ζύμη. Την αφήνουμε για λίγο στην άκρη και ξεκινάμε να φτιάχνουμε τη γέμιση.

2. Σε μπολ, ρίχνουμε τα τυριά και τα λιώνουμε με το πιρούνι. Έπειτα, χτυπάμε καλά τα αβγά, κάνοντας τα να αφρατέψουν και τα αδειάζουμε στο μπολ με τα τυριά. Προσθέτουμε το γάλα, τον ψιλοκομμένο άνηθο και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν όλα τα υλικά. Τέλος, αλατοπιπερώνουμε, αναμειγνύουμε άλλη μια φορά και αν η γέμιση βγει λίγο νερουλή προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.


3. Απλώνουμε τη ζύμη στο ελαφρά λαδωμένο μικρό ατομικό ταψάκι, κάνοντας την όσο μπορούμε λεπτή και αφήνοντας την να προεξέχει ελαφρά από τα πλαϊνά. Έπειτα, αδειάζουμε τη γέμιση, τη στρώνουμε ομοιόμορφα παντού, περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο και τσακίζουμε τις άκρες της ζύμης που περισσεύουν έξω από το ταψάκι. Ψήνουμε τη μανιάτικη τυρόπιτα στους 250oC, σε προθερμασμένο φούρνο (ακόμα καλύτερα αν είναι «ξύλινος»), για 15 περίπου λεπτά.

Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά

Μερίδες: 2

ΜΗΝΙΑΙΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ "ΣΤΕΙΛΕ ΤΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΣΟΥ" ΜΕ 1€
pestanea
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ