2013-05-30 06:09:03
Φωτογραφία για Στα 2,96 εκατ. οι άνεργοι Γερμανοί
Η ανεργία στη Γερμανία αυξήθηκε για τρίτο συναπτό μήνα τον Μάιο κατά 21.000 ανθρώπους, έναν αριθμό που ήταν υψηλότερος του αναμενομένου σύμφωνα με το ομοσπονδιακό γραφείο ανεργίας.

Η αύξηση αυτή ώθησε τον αριθμό των ανέργων στα 2,96 εκατ., σύμφωνα με εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η κρατική υπηρεσία, αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Παρ' όλ' αυτά, ποσοστιαία η ανεργία δεν μεταβλήθηκε, παραμένοντας στο 6,9% για όγδοο μήνα στη σειρά.

Αναλυτές που ερωτήθηκαν από το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων dpa-AFX προέβλεπαν ότι οι ουρές των ανέργων θα μεγεθύνονταν πολύ λιγότερο, κατά περίπου 5.000 πρόσωπα, από 4.000 τον Απρίλιο. Αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο ειδήσεων Dow Jones Newswires προέβλεπαν ακόμα χαμηλότερη άνοδο, κατά περίπου 3.000 πρόσωπα. Αναλυτές που είχαν ερωτηθεί από το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς έκαναν λόγο περί αναμενόμενης αύξησης 5.000 κατ' ελάχιστον και 10.000 το μέγιστο.


«Συνολικά η γερμανική αγορά εργασίας βρίσκεται ακόμη σε καλή κατάσταση και αναπτύσσεται σε στέρεες βάσεις παρά το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον», δήλωσε ο επικεφαλής του γραφείου εργασίας Φρανκ-Γίργκεν Βάιζε.

Πάντως ο ίδιος ανέφερε ότι η συνηθισμένη αύξηση της απασχόλησης στη Γερμανία κάθε άνοιξη υπήρξε ασθενέστερη από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια.

Η δημοσίευση των τελευταίων δεδομένων για την ανεργία σημειώνεται μετά την ανακοίνωση μιας οριακής ανάπτυξης 0,1% στη Γερμανία το πρώτο τρίμηνο αυτού του έτους, έπειτα από έναν μακρό χειμώνα και εν μέσω της συνεχιζόμενης κρίσης στην ευρωζώνη.

Χωρίς την εποχική προσαρμογή πάντως η ανεργία μειώθηκε κατά 83.000 πρόσωπα, στα 2,93 εκατ. ανθρώπους, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Είναι η πρώτη φορά μετά τον Δεκέμβριο του 2012 που τα μη εποχικά προσαρμοσμένα στοιχεία για τους ανέργους δείχνουν ότι ο αριθμός τους μειώθηκε κάτω από τα 3 εκατομμύρια στη Γερμανία.

Όμως, υπογραμμίζοντας τις συνέπειες που έχει η επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης που σημειώνεται τους πρώτους μήνες της χρονιάς στην αγορά εργασίας, οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 82.000 ανθρώπους τον Μάιο σε ετήσια βάση σε μη εποχικά προσαρμοσμένους όρους.

Το ποσοστό αυτό είναι από τα χαμηλότερα μετά την ενοποίηση της Γερμανίας και αυτή χαρακτηρίζεται μια καλή είδηση για την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, η οποία επιδιώκει να εκλεγεί για τρίτη θητεία στις εκλογές του Σεπτεμβρίου. Tromaktiko
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ