2013-05-29 10:41:05
Φωτογραφία για 2.000 πλεονάζοντες καθηγητές στη Θεσσαλονίκη-Παραστάσεις διαμαρτυρίας των ΕΛΜΕ
Στο ...έλεος των υποχρεωτικών μετακινήσεων, που θα γίνονται από τη μία άκρη της Ελλάδας στην άλλη, κινδυνεύουν να βρεθούν περίπου 2.000 πλεονάζοντες καθηγητές γυμνασίων και λυκείων της Θεσσαλονίκης, όπως καταγγέλλουν οι Γ', Δ' και Ε' τοπικές ΕΛΜΕ.Mέλη των ενώσεων των καθηγητών πραγματοποίησαν χτες παραστάσεις διαμαρτυρίας στα γραφεία των Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής και Δυτικής Θεσσαλονίκης.

Το υπουργείο Παιδείας, με εγκύκλιό του προς τους διευθυντές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, κάλεσε τα ΠΥΣΔΕ (Περιφερειακά Υπηρεσιακά Συμβούλια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης) να συντάξουν πίνακες πλεονασμάτων και κενών των σχολείων της περιοχής τους.

«Τα ΠΥΣΔΕ καλούνται να συντάξουν τους σχετικούς πίνακες στη βάση των αντιεκπαιδευτικών μέτρων που προωθεί το υπουργείο στην παιδεία, όπως αύξηση του ωραρίου, αύξηση των ωρών για τον υπολογισμό των οργανικών θέσεων, ισοπέδωση των ιδιαιτεροτήτων των σχολείων, στοίβαγμα μαθητών στα τμήματα», αναφέρουν, σε κοινή ανακοίνωσή τους, οι τρεις τοπικές ενώσεις των καθηγητών τονίζοντας πως στη δυτική Θεσσαλονίκη το 40% των τμημάτων αριθμεί από 25 έως 30 μαθητές.


«Καταργείται κάθε έννοια αυτοτέλειας»

«Την ίδια στιγμή, το υπουργείο με την εγκύκλιό του έχει καταργήσει κάθε έννοια αυτοτέλειας των ΠΥΣΔΕ, βάζοντας περιορισμούς στη λειτουργία τους με την πρωτοφανή επιλογή του να συντάξει το ίδιο τους πίνακες πλεονασμάτων και κενών, αλλά και απαιτώντας αιτιολογήσεις για κάθε διαφορετική πρόταση των ΠΥΣΔΕ από τον Διευθυντή Εκπαίδευσης, αλλά και από τον Περιφερειακό Διευθυντή», σημειώνουν οι ΕΛΜΕ, οι οποίες καταγγέλλουν το υπουργείο και την κυβέρνηση για την εφαρμογή αντιεκπαιδευτικών μέτρων. Εκτός από τις 10.000 απολύσεις αναπληρωτών και τις χιλιάδες υποχρεωτικές μετακινήσεις εκπαιδευτικών, οι εκπρόσωποι των ΕΛΜΕ θέτουν το ζήτημα των πλεοναζόντων, οι οποίοι υπολογίζονται σε περίπου 2.000 στη Θεσσαλονίκη. Οι 960 καταγράφονται στον δυτικό τομέα, σύμφωνα με τις ΕΛΜΕ.

Πάντως, ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας, Γεώργιος Καρατάσιος, ανέφερε πως δεν έχει γίνει ακόμη η διαδικασία καταγραφής των πλεονασμάτων και των κενών.

Λιγότεροι από 600 οι πλεονάζοντες

Η διευθύντρια Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, 'Αλκηστις Ζερβοπούλου, δήλωσε στο «agelioforos.gr» ότι αυτή τη στιγμή σε όλες τις ειδικότητες πλεονάζουν λιγότεροι από 600 εκπαιδευτικοί, όπως προκύπτει από το σύστημα καταγραφής κενών και πλεονασμάτων στα σχολεία της περιοχής ευθύνης της. «Θα στείλουμε όλα τα στοιχεία στο υπουργείο Παιδείας για να γίνουν οι μεταθέσεις», επισήμανε η κ. Ζερβοπούλου.

Τα κενά προκύπτουν από την αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών και του αριθμού των μαθητών στα τμήματα χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, όπως είπε ο πρόεδρος της Ε' ΕΛΜΕ, Χρήστος Ζαγανίδης. «Παλαιότερα κάθε σχολείο έβγαζε τα πλεονάσματα και τα κενά, ενώ τώρα αυτή η δυνατότητα έχει καταργηθεί. Αν άφηναν τα ΠΥΣΔΕ να λειτουργήσουν, όπως λειτουργούσαν μέχρι σήμερα, δεν θα υπήρχαν κενά», πρόσθεσε ο κ. Ζαγανίδης καλώντας τα ΠΥΣΔΕ να απαντήσουν με ένα σθεναρό «όχι» και να διατηρήσουν την αυτοτέλειά τους. Παράλληλα, κάλεσε το υπουργείο να σταματήσει να επιτίθεται στον εκπαιδευτικό κόσμο και να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο με τους εκπαιδευτικούς.

Με τις κινητοποιήσεις τους οι ΕΛΜΕ διεκδικούν, μεταξύ άλλων, να μην γίνουν απολύσεις εκπαιδευτικών, να διασφαλιστούν τα εργασιακά δικαιώματα μονίμων και αναπληρωτών, να αποσυρθούν τα Προεδρικά Διατάγματα για τις υποχρεωτικές μεταθέσεις και την αξιολόγηση και να μην συγχωνευτούν ή καταργηθούν σχολεία. Οι παραστάσεις διαμαρτυρίας των τριών ΕΛΜΕ θα επαναληφθούν και αύριο, Τετάρτη, στα δύο ΠΥΣΔΕ του νομού Θεσσαλονίκης.

agelioforos.gr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
29η ΜΑΪΟΥ 1453
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
29η ΜΑΪΟΥ 1453
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ