2013-05-29 01:26:04
Φωτογραφία για Δίκη Μαρί: «Οι έξι πρέπει να κριθούν
«Κατηγορώ» εναντίον και των έξι κατηγορουμένων, για τις παραλείψεις τους στο χειρισμό των δεδομένων που οδήγησαν στη τραγωδία των 13 συνανθρώπων μας κατά την φονική έκρηξη στο Μαρί, ήταν... η σημερινή 5ωρη αγόρευση της Κατηγορούσης αρχής στην πολύκροτη δίκη. 

Η κατηγορούσα αρχή, με 299 σελίδες ανέλυσε την μαρτυρία των 120 μαρτύρων κατηγορίας καθώς και τα 254 τεκμήρια της υπόθεσης σε συνδυασμό με τις πέντε έννομες μαρτυρίες των πέντε κατηγορουμένων και την άνομη μαρτυρία του τρίτου κατηγορούμενου. Ο Πρόεδρος κ. Τεύκρος Οικονόμου και οι Πάρεδροι κ. κ. Λ. Καλογήρου και Θ. Θωμά άκουσαν τις δύο δικηγόρους της Δημοκρατίας να αναλύουν λεπτό προς λεπτό την μαρτυρία και ανέφεραν ότι «η κατηγορία της ανθρωποκτονίας των 13 συνανθρώπων μας από αμέλεια και απερίσκεπτη πράξη αποδεικνύεται μέσα από την ανάλυση της μαρτυρίας και για τους έξι κατηγορούμενους».

Οι τοποθετήσεις της κατηγορούσας αρχής για τους έξι κατηγορούμενους:


ΜΑΡΚΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ. Η Κατηγορούσα αρχή υποστήριξε με επιχειρήματα ότι ο τέως ΥΠΕΞ είναι ο αίτιος για την πρόκληση της τραγωδίας της 11ης Ιουλίου 2011. Γνώριζε τα πάντα και δεν πήρε τα μέτρα του για την αποτρέψει την φοβερή έκρηξη. Αν ο κατηγορούμενος έπαιρνε τις καθοριστικές αποφάσεις που έπρεπε να πάρει δεν θα συνέβαινε η έκρηξη και δεν θα έχαναν την ζωή τους οι 13. Είχε γνώση για την επικινδυνότητα του φορτίου «ήθελε όμως να κερδίσει χρόνο» λόγω της επίσκεψης του Προέδρου Δ. Χριστόφια στη Συρία που διεκδικούσε το φορτίο μαζί με το Ιράν που κατασκεύασε την πυρίτιδα και τα πυρομαχικά και τα έστελλε στη Δαμασκό όταν κατασχέθηκαν στο Λιμάνι της Λεμεσού τον Ιανουάριο του 2009, με εντολή του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των ΗΠΑ. Ο Μάρκος Κυπριανού έπαιρνε τις καθοριστικές αποφάσεις για την τύχη του φορτίου και με τις αποφάσεις του δημιούργησε την επικινδυνότητα του φορτίου με αποτέλεσμα να φθάσουμε στη αυτανάφλεξη και την έκρηξη των 98 εμπορευματοκιβωτίων στις 5.48 π.μ. της 11ης Ιουλίου 2011. Γνώριζε τους κινδύνους ωστόσο τον Αύγουστο του 2009 άλλαξες τις τοποθετήσεις του και αποστασιοποιήθηκε το Υπουργείο του από τον χειρισμό του όλου θέματος. Δεν ήταν τυχαίο που συσχέτιζε το φορτίο με το Υπουργείο Άμυνας και την Εθνική Φρουρά. Υπάρχουν αντιφάσεις στη μαρτυρία του και ο ρόλος του ήταν καταλυτικός στη διαχείριση του φορτίου.

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΚΩΣΤΑΣ. Η μαρτυρία του πρώην ΥΠΑΜ ήταν αναξιόπιστη στο σύνολο της ανέφεραν οι δύο δικηγόροι της Δημοκρατίας. Παραδέχεται ότι είχε τον δικό του ρόλο στο πολιτικό χειρισμό του όλου θέματος. Περιέπεσε σε αντιφάσεις αναφορικά με τον τρόπο εκφόρτωσης του φορτίου στο Λιμάνι της Λεμεσού και σε κάποιο χρόνο είπε στο τέως ΥΠΕΞ «συνάδελφε Μάρκο να απαλλαγούμε από την πυρίτιδα. Είπε επίσης ότι «αν με προειδοποιούσαν για τον κίνδυνο θα έσκιζα γη και ουρανό (για να την απαλλαγεί)». Επέδειξε ποινική αμέλεια και ενώ στις 7 Ιουλίου 2011 πήγαινε σε σύσκεψη για την καταστροφή της πυρίτιδας, δεν αντέδρασε στη μη λήψη τελεσίδικης απόφασης για την τύχη της. Τίποτε δεν έπραξε για να αποτρέψει την έκρηξη της 11ης Ιουλίου 2011, δεν είχε τις λύσεις (για το πρόβλημα) και έγινε η έκρηξη.

ΣΑΒΒΑΣ ΑΡΓΥΡΟΥ. Ο τρίτος κατηγορούμενος, πρώην Υπαρχηγός της Ε.Φ. γνώριζε αρκετά πράγματα για το φορτίο και είχε πάρει μέρος σε αρκετές συσκέψεις για την αντιμετώπιση του θέματος της αποθήκευσης του στη Ν.Β. Μαρί. Μάλιστα, τον Μάρτη του 2011 με επιστολή του προειδοποιούσε ότι η αποθήκευση πυρομαχικών δεν μπορεί να γίνεται σε εμπορευματοκιβώτια λόγω των καιρικών συνθηκών της Κύπρου διότι αυτό δεν συνάδει με τις πρακτικές που ακολουθούνται στη Ε.Φ. Τίποτε δεν έπραξε για να αποτρέψει το πρόβλημα.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ. Ο επ αδεία Διευθυντής της Πυροσβεστικής περιέπεσε σε αντιφάσεις αναφορικά με την κατάθεση που έδωσε για την συνάντηση που είχε με τον 5ο κατηγορούμενο Χ. Χαραλάμπους στις 7 Ιουλίου 2011 μετά που επέστρεψε από την επιθεώρηση του φορτίου στην οποία τον έστειλε ο ίδιος. Υπήρξε εφησυχασμός και αυτοαναιρέθηκε στις θέσεις του για τις γνώσεις του Χ. Χαραλάμπους για τον οποίο είπε ότι δεν ήταν ειδικός σε θέματα εκρηκτικών υλών.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ. Ο σε διαθεσιμότητα Υποδιευθυντής της Πυροσβεστικής περιέπεσε σε αντιφάσεις στη κατάθεση του την οποία έδωσε την ημέρα της φονικής έκρηξης και επικαλέσθηκε σύγχυση λόγω της τραγωδίας που προηγήθηκε. Στη κατάθεση του δεν κάνει αναφορά στο ισχυρισμό που Συνταγματάρχη Γ. Γεωργιάδη ότι η πυρίτιδα αναφλέγεται αλλά δεν εκρήγνυται. Δεν θυμήθηκε κατά την διάρκεια της κατάθεσης του στη Αστυνομία και μετά στο Δικαστήριο ουσιώδη γεγονότα λόγω της κακής ψυχολογικής του κατάστασης.

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΙΖΙΔΗΣ. Ο σε διαθεσιμότητα Διοικητής της ΕΜΑΚ στις καταθέσεις του και κατά την αντεξέταση του στο Δικαστήριο έδωσε αντικρουόμενες θέσεις και δεν είχε πειστικότητα. Προέβαλε μάλιστα τον αναξιόπιστο ισχυρισμοί στη ένορκη κατάθεση του ότι συνομίλησε με τον αείμνηστο Υπαστυνόμο Ανδρέα Παπαδόπουλο και ο τελευταίος του είπε «είμαστε πίσω με τους στρατιωτικούς» αλλά κάτι τέτοιο δεν έγινε. Προσπάθησε να αποσείσει τις ευθύνες του για τους 13 θανάτους. Καμιά διαταγή δεν έδωσε για απομάκρυνση των έξι στελεχών της ΕΜΑΚ από τον τόπο της τραγωδίας τους στο οποίο ο ίδιος έφθανε 20 δευτερόλεπτα πριν την τρομακτική έκρηξη στις 5.48 π.μ. της 11ης Ιουλίου 2011.

Η κατηγορούσα αρχή με την έναρξη της σημερινής παρουσίασης της υπόθεσης της ανέφερε ότι «με βάση την θέση και το αξίωμα των έξι κατηγορουμένων όφειλαν να γνωρίζουν ότι θα γινόταν μια μέρα η έκρηξη που έγινε». Πρόσθεσαν ότι οι έξι κατηγορούμενοι και οι συνήγοροι τους αποδέχθηκαν τους 120 μάρτυρες κατηγορίας και μετά τις απέρριψαν.

Η Πωλίνα Ευθυβούλου και η Κρίστια Κυθραιώτου όταν κλήθηκαν από το Δικαστήριο να σκιαγραφήσουν τον Συνταγματάρχη Γεώργιο Γεωργιάδη (τότε Διευθυντή της Διεύθυνσης Υλικού Πολέμου που παρέλαβε το μοιραίο τελικά φορτίο και το αποθήκευσε στη Ν. Β. Μαρί το 2009) και ανέφεραν ότι η μαρτυρία του θα πρέπει να κριθεί ως αξιόπιστη.

Καταλήγοντας η Κατηγορούσα αρχή ανέφερε ότι «οι έξι κατηγορούμενοι θα πρέπει να κριθούν ένοχοι από το Δικαστήριο στις κατηγορίες που αντιμετωπίζουν». Η υπόθεση θα συνεχισθεί αύριο Πέμπτη με τις τελικές αγορεύσεις της Κατηγορούσας αρχής και της υπεράσπισης και η απόφαση του Δικαστηρίου θα επιφυλαχθεί.

alithia.com.cy
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ