2012-04-04 15:26:15
Φωτογραφία για ΤΑΣΟΣ ΓΙΑΝΝΙΤΣΗΣ: ''ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΜΑΣ ΑΠΕΤΥΧΕ''
«Θα ήταν ειρωνικό να μιλούσαμε απλώς για αναποτελεσματικότητα του κράτους. Το κράτος μας απέτυχε» είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάσος Γιαννίτσης, ο οποίος ήταν ιδιαίτερα καυστικός για την βραδύτητα με την οποία προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να πέφτει το βάρος στο μισθολογικό κόστος.

Μιλώντας σε ανοιχτή συζήτηση, που οργάνωσαν το Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ), το ΙΟΒΕ, η Κantor, η Κίνηση Πολιτών και η Διεθνής Διαφάνεια Ελλάς, με θέμα «Για ένα αποτελεσματικό κράτος», ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε την αρνητική συνέργεια των επιμέρους συμφερόντων, εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνίας.

Πίσω από μια λανθασμένη ή αναποτελεσματική κρατική παρέμβαση, από τη σκοπιά του δημόσιου συμφέροντος,  πιθανότατα υπάρχει ένας πολιτικός ή κομματικός ή προσωπικός υπολογισμός, είπε ο κ. Γιαννίτσης.

Αναφερόμενος στο ζητούμενο της ανταγωνιστικότητας, για τη σημερινή ελληνική οικονομία, σημείωσε ότι «μπορούμε να δημιουργήσουμε ανταγωνιστικότητα μέσα από έναν συνδυασμό μεταρρυθμίσεων όπως η απελευθέρωση των μεταφορών, η μείωση του κόστους της γραφειοκρατίας και της διαφθοράς, η βελτίωση των σύγχρονων υποδομών, η μείωση του κόστους στα λιμάνια, αλλά εμείς ταυτόχρονα αρνούμαστε να απελευθερώσουμε βυτιοφόρα, να εξορθολογίσουμε το κόστος της ΔΕΗ, να καταπολεμήσουμε τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά, με μαθηματικά βέβαιο αποτέλεσμα η πίεση να πέφτει στο μοναδικό στοιχείο που απομένει, δηλαδή  στους μισθούς»
. Υπαινίχθηκε επίσης ότι συχνά οι πολιτικοί δεν μετρούν τις επιπτώσεις των πολιτικών τους αποβλέποντας σε πρόσκαιρα πολιτικά οφέλη και έφερε το παράδειγμα άσκησης «μιας ανεύθυνης δημοσιονομικής πολιτικής που παράγει άμεσα νέα εισοδήματα αλλά μετά από λίγα χρόνια οδηγεί σε πληθωρισμό, πτώση της ανταγωνιστικότητας και επιδρά αρνητικά στην απασχόληση».

Έχουμε δομήσει ένα κράτος που λειτουργεί για τον εαυτό του. Δημιουργούνται γραφειοκρατία και δομές για να δουλέψει το ίδιο το σύστημα. Γι αυτό και εχθρεύεται την αποτίμηση, η οποία πρέπει να είναι καθολική, για όλες τις διαδικασίες, είπε ο κ. Γιαννίτσης. Η επικεφαλής του Ελληνικού Γραφείου της Ομάδας Δράσης Ζορζέτα Λάλη, έδωσε μια νότα αισιοδοξίας, λέγοντας ότι έχουμε αρχίσει ήδη σε συνεργασία με την ελληνική διοίκηση να υλοποιούμε τις πρώτες μεταρρυθμίσεις για ένα αποτελεσματικό κράτος.

Υπογράμμισε την ανάγκη σταθερότητας στις κρατικές δομές, να υπάρχουν κοινές πρακτικές για κοινές διαδικασίες σε όλες τις υπηρεσίες και συντονισμός εντός και μεταξύ των υπουργείων, λογοδοσία, σωστά πειθαρχικά συμβούλια, στρατηγικός σχεδιασμός, πάταξη της διαφθοράς, σωστό θεσμικό πλαίσιο και αναθεώρηση της στόχευσης των νομοθετικών μέτρων- τι νομοθετούμε, γιατί και μέχρι πού.

Πρέπει να αναστραφεί η πυραμίδα και να ξαναστηριχθεί στη βάση της και όχι στη μύτη, είπε επικαλούμενη τις πολλές διευθυντικές θέσεις και τους πολυάριθμους συμβούλους. Για την ανάγκη «δραματικής απλούστευσης των διαδικασιών», μίλησε ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης και βραβευμένος ως ο καλύτερος δημόσιος υπάλληλος στον κόσμο Παναγιώτης Καρκατσούλης. Ο κ. Καρκατσούλης έβαλε τα δάχτυλα επί των τύπων των ήλων με αριθμούς καταπέλτες για τους Ειδικούς και Γενικούς Γραμματείς, τους υπουργικούς συμβούλους που ανέρχονται σε 1200, τα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ που ξεπερνούν τις 22.000, τις δεκάδες χιλιάδες αρμοδιότητες, που πνίγουν τη «διακριτική ευχέρεια» του υπαλλήλου και τις 170.000 νομοθετικές και κανονιστικές πράξεις. Αναφερόμενος στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση είπε ότι τα τερματικά είναι περισσότερα από τους υπαλλήλους (102%) αλλά είναι κούφια, χωρίς τις αναγκαίες λειτουργίες. Επεσήμανε επίσης ότι το εκπαιδευτικό επίπεδο των δημοσίων υπαλλήλων στην κεντρική διοίκηση παραμένει σε υψηλό ποσοστό χαμηλό.

Η Συνήγορος του Πολίτη Καλλιόπη Σπανού τόνισε ότι η παραγωγή νόμων δεν πρέπει να υποκαθιστά την πολιτική και επανέλαβε όπως και ο υπουργός τις παρεμβάσεις των επιμέρους συμφερόντων εις βάρος του κοινού συμφέροντος. Ζήτησε οι μεταρρυθμίσεις να ξεκινούν από τον στόχο και να στηριχθεί η μεσαία ιεραρχία στην οποία πρέπει να δοθεί εμπιστοσύνη, εξουσία αλλά και να αξιολογείται. Το αυστραλιανό παράδειγμα εκσυγχρονισμού του κράτους ανέπτυξε η ελληνικής καταγωγής πρέσβης της Αυστραλίας στην Ελλάδα Τζένι Μπλούμφιλντ η οποία επέμεινε στην αναδιάρθρωση που έκανε ο δημόσιος τομέας στη χώρα της στις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 όταν έβλεπε τους ασιατικούς γείτονες  να γιγαντώνουν.

Ως σημεία-κλειδιά ανέφερε τον συντονισμό, την αυτονομία δράσης, αλλά με λογοδοσία και την έγκαιρη διαρθρωτική προσαρμογή.

ΔΟΛ
 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ